x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Călătoriile reflectă nivelul de trai al populaţiei

Călătoriile reflectă nivelul de trai al populaţiei

de Tudor Cires    |    21 Iun 2010   •   00:00

Călătoria este o modalitate de a petrece timpul liber la care apelează mai mult cetăţenii din ţările cu un nivel de trai ridicat.
Astfel, conform unui studiu efectuat pe un eşantion de 16.364 de persoane din Europa şi din SUA, aproape 40 la sută nu obişnuiesc să călătorească în timpul liber. Ponderea sedentarilor creşte însă la 61 la sută în ţările din Europa Centrală şi de Est şi scade la 37 la sută în statele vest-europene. Cei mai împătimiţi călători din Europa sunt suedezii (87 %) în timp ce bulgarii şi românii sunt cei care stau cel mai mult acasă în timpul liber - 71, respectiv 70 la sută.
În afară de venit, vârsta este un alt element care influenţează alegerea călătoriilor ca modalitate de petrecere a vacanţelor. În majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care călătoresc cel mai mult. Germania este singura ţară în care nu există o diferenţă între cei tineri şi cei în vârstă la acest capitol, ambele categorii mergând în vacanţe la fel de des. În Bulgaria şi România, aproape 9 din 10 vârstnici declară că stau acasă.

Cei cărora le place să călătorească, nu o fac prea des peste hotare. În jur de două treimi din populaţie preferă ca destinaţie propria ţară. Dintre ţările Europei de Vest, unde media călătoriilor în propria ţară este de 49 la sută, ponderi mai mari sunt înregistrate în ţări mediteraneene precum Portugalia (aproape 70 la sută), Italia şi Spania (66 la sută) sau Franţa (60 la sută), iar în statele Europei de Est, polonezii (76 la sută) şi ungurii (71 la sută) se dovedesc cei mai ataşaţi de propria ţară. Locuitorii multora dintre ţările europene optează pentru sudul continentului: în special belgienii (42 la sută) şi olandezii (peste 35 la sută), dar şi 30 la sută dintre 10 nemţi. Majoritatea românilor care călătoresc preferă să plece peste hotare, numai 42 la sută dorind să îşi petreacă vacanţa în propria ţară.

Un motiv de a călători în vacanţă este, pentru circa 20 la sută dintre respondenţi, vizitarea rudelor şi a prietenilor. Este mai ales cazul turcilor (38 la sută), dar şi al unui sfert dintre americani. În Europa Centrală şi de Est, un sfert dintre polonezi şi români fac acelaşi lucru, dar şi francezii (23 la sută) sau britanicii (22 la sută).

Când vine vorba de distracţii baruri şi cluburi, media europeană este de 16 la sută, dar cea a românilor urcă la 24 la sută, mai mult decât portughezii şi nemţii, care rămân la 22, respectiv 20 la sută. Şi la pasiunea pentru cumpărături, românii (cu 8 la sută) îi depăşesc pe americani (7 la sută) şi îi egalează pe turci (8 la sută), situându-se peste media europeană, de 6 la sută. Peste o treime dintre respondenţi au declarat că sunt dispuşi să investească maxim 1000 de euro de persoană în vacanţele anului 2010, iar 21 la sută din această treime nu vor cheltui mai mult de 500 de euro. Numai unul din zece cheltuie între 1000 şi 2000 de euro. Această cifră se triplează în Suedia, în vreme ce aproximativ 20 la sută dintre olandezi şi belgieni sunt pregătiţi să plătească peste 1000 de euro. Românii sunt ceva mai atenţi cu banii pe care îi dedică concediilor - 23 la sută spun că îşi permit un buget de până în 1000 de euro, dintre care 16 la sută investesc sub 500 de euro în astfel de relaxări.

×
Subiecte în articol: travel news