x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calitate - Licoarea lui Dyonisos

Calitate - Licoarea lui Dyonisos

de Francisca M. Catana    |    14 Aug 2006   •   00:00
Calitate - Licoarea lui Dyonisos

Atmosfera incinsa de gradele vinurilor albe si rosii de cea mai inalta clasa, aroma placuta de tigara de foi, muzica veche italiana, intr-un cuvant, cea mai buna alegere pentru un loisir perfect.

"Stilul de viata, mediul inconjurator, muzica ambientala... toate acestea pot influenta simturile in momentul degustarii vinurilor. Gustul vinului poate fi simtit in moduri diferite daca esti fumator sau nu, daca pierzi noptile sau nu, daca asculti hard-rock sau muzica veche", spunea sommelierul Cristian Lupu la prezentarea si degustarea de vinuri ce a avut loc intr-un elegant wine&cigar bar din centrul Bucurestiului. Unul dintre organizatorii evenimentului a fost si Stefan Teris, redactorul-sef al unei renumite publicatii de cultura oenologica. In cadrul evenimentului au avut loc doua prelegeri. Intai a luat cuvantul sommelierul Cristian Lupu despre ceea ce inseamna vin, facand si o scurta incursiune in istoria licorii zeului Dyonisos. Apoi, vinul a fost cel care a inceput sa vorbeasca.

NOTE. Toti cei prezenti au degustat patru mostre de vin. La final, fiecare a trebuit sa acorde calificative vinurilor pe care le-au gustat. Fisa de degustare cuprindea trei etape. Etapa vizuala era prima dintre ele. Trebuia distinse limpezimea, culoarea si stralucirea vinului. Urma apoi etapa olfactiva, cand fiecare isi baga nasul in pahar pentru a simti intensitatea si aroma licorii. Dar apogeul degustarii a fost atins o data cu cea de-a treia etapa, cea gustativa. Prima mostra a fost un Laibach Chardonnay din Africa de Sud, vin alb care merge foarte bine cu mancaruri vegetariene. Al doilea vin care a incantat simturile a fost Nero Davola, un cupaj din Sicilia, pe care sommelierii l-ar asocia cu branzeturi cu mucegai. Vino in musica a fost cel de-al treilea vin degustat, care isi capata desavarsirea alaturi de un platou cu vanat sau cu o branza invechita. Vino in musica a castigat premiul intai la un concurs de vinuri din Bucuresti. Ultimul vin degustat a fost un de-midulce, de Alsacia, pe care femeile l-au apreciat foarte mult. Se potriveste cel mai bine cu un desert.

ARMONIE. Vinul nu se alege oricum, ci in functie de momentul zilei, de anotimp si, nu in ultimul rand, de mancaruri. Un vin poate fi apreciat la adevarata lui valoare doar atunci cand este bine asociat cu mancarea.

ETAPE
"Degustarea de vinuri se realizeaza in trei etape: vizual olfactiva si gustativa. Dintre toate, cea de-a treia etapa, cea gustativa, este cel mai frumos moment, atunci simti cu adevarat ce inseamna vinul"
Cristian Lupu
sommelier
INFLUENTE
"Stilul de viata, mediul inconjurator, muzica ambientala... toate acestea pot influenta simturile in momentul degustarii vinurilor"
Cristian Lupu
sommelier

×
Subiecte în articol: gastronomie