x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Camara moderna

Camara moderna

de Mara Raducanu    |    12 Oct 2005   •   00:00
Camara moderna
CAIET DE RETETE
Femeie moderna sau gospodina? O intrebare la care raspunsul nu poate fi niciodata unul exact, mai ales atunci cand ecuatia este una complicata, iar printre necunoscute se numara mai multi factori care, de cele mai multe ori, nu tin de vointa noastra. Indicata ar fi gasirea unei cai de mijloc. Dar oare se poate? Acum, cand in magazine gasim de toate, mai avem rabdare sa pregatim conserve pentru iarna? Cu siguranta da. Si nu spun acest lucru la intamplare, ci pentru ca am avut ocazia sa intalnesc o femeie deosebita, care mi-a demonstrat ca bucataria este o delectare.

Intotdeauna am asociat lumea ciupercilor cu taramul povestilor. Un copac batran, la umbra caruia cresteau una langa cealalta, ca niste surori, mai multe ciupercute. Ma incanta sa le privesc, dar nu indrazneam niciodata sa le ating. Pareau atat de firave si de delicate.

PRICEPERE. Doamna Mariana Florea, din Iasi, caci ea este acel om deosebit despre care va vorbeam, se inscrie in tiparul femeii moderne. Insa, oricat ar fi de ocupata, nici nu concepe sa nu-si faca timp pentru prepararea conservelor de iarna. La conservarea ciupercilor este numarul unu. Ghebe murate, gogosari cu ciuperci de padure, ciuperci la otet, bureti de fag, ciuperci cu rosii, nimic nu lipseste din camara acesteia. "Mama m-a invatat intotdeauna ca, oricat de bune ar fi alimentele cumparate, cele pregatite in casa au alt gust, alta aroma si alta savoare", marturisea aceasta, in timp ce ochii mei cercetau admirativ numeroasele borcane cu ciuperci.

Juriul extrem de exigent - familia si colegele de serviciu - ii acorda intotdeauna nota maxima, marturisind ca de la an la an conservele Marianei, in special cele de ciuperci, sunt din ce in ce mai bune.

SALATA DE IUTARI

Daca vrei sa ai la iarna o salata de iutari excelenta, numai buna de combinat cu o friptura de ceafa de porc - ori cu alta "porcarie" - , atunci nu ai decat sa urmezi reteta. Se iau cinci kilograme de "lactarius piperatus" (adica bureti iuti), de preferinta din cei mai mici, taiati pe jumatate. Se spala si se pun la fiert. Daca vedeti ca incep sa capete o culoare verzuie, nu va speriati, nu-i nici un bai! Aista li-i felul! Cand au fiert bine, se scot din zeama lor, se clatesc cu apa curata si se lasa putin la scurs. In cinci borcane de 800 de grame se pun frunze de telina si marar, boabe de mustar si de piper si se asaza buretii frumos, sa incapa cat mai multi. Separat se fierbe apa cu otet (o jumatate de litru de otet la un litru si jumatate de apa), cu frunze de dafin, busuioc, maghiran, coriandru, o jumatate de lingura cu sare si una cu zahar. Se toarna fiertura peste buretii din borcan si se pune o folie dubla de celofan ori se infileteaza un capac ermetic si se depoziteaza in camara.

BURETI DE FAG

La un kilogram de bureti de fag ai nevoie de 200 g morcovi, 200 g ceapa, un litru si jumatate de apa, 300 ml de otet, o lingura cu sare, 200 g zahar, doua aspirine. Buretii se taie fasii de 2 cm latime si se fierb o ora. Separat se pun la fiert morcovii, taiati rondele, intr-o solutie formata din apa, otet, sare si zahar. Se lasa solutia la racit. Intr-o cratita mare se asaza alternativ bureti de fag, morcovi si ceapa taiata solzisori. Se toarna deasupra solutia racita si se lasa pana a doua zi, sa se "roada". Se pun apoi buretii in borcane, se completeaza cu moarea ramasa si aspirinele, se pun capacele si se asaza in pivnita. Sunt gata dupa o saptamana.

GHEBE MURATE

Ai nevoie de doua kilograme de ghebe spalate, 400 ml otet, 40 g de sare, 20 g piper, o jumatate de capatana de usturoi. Se pun la fiert trei litri de apa cu 200 ml otet si cand dau in clocot se adauga ciupercile curatate. (Ies si mai frumoase, in borcan si in salatiera, daca manunchiurile de ghebe mici nu se desfac toate!) Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn si, dupa cateva clocote, se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit timp de 10 minute. Se scot ghebele din vas, se scurg si se pun intr-un lighean, sub jetul de apa rece, si se spala din nou. Se limpezesc in doua-trei ape, se scurg si se lasa in lighean, presarand deasupra bucati de usturoi tocat cu cutitul. Separat se fierbe restul de otet cu 600 ml de apa, foi de dafin, sare si piper, iar cand lichidul da in clocot, se toarna peste ciuperci. Se lasa timp de o ora, apoi se pun ghebele in borcane, se completeaza cu lichidul din lighean si se leaga cu celofan ori se pune capacul.

GOGOSARI CU BURETI

Se aleg 3 kg de bureti de padure (ghebe, iutari, zbarciogi, galbiori, creasta cocosului, bureti negri s.a.), se curata si se taie. Se iau 5 kg de gogosari, se spala si se taie felii. Se curata si se taie solzisori 4-5 cepe mari (albe) si se taie felii doi-trei morcovi. Buretii se fierb in apa cu sare. Intr-o cratita se pune o jumatate de litru de ulei si se calesc gogosarii, cat sa isi lase zeama, apoi se toarna peste bureti. Se fierb impreuna 15 minute, apoi se adauga 250 ml de otet, foi de dafin, o capatana de usturoi, ceapa si morcovul, piperul boabe si se mai fierbe un sfert de ora. Se pun in borcane, se leaga si se fierb la bain-marie.

CIUPERCI CU ROSII

Ai nevoie de un kilogram de ciuperci albe, 250 g ardei gras, un kilogram de rosii, 250 ml ulei, foi de dafin, marar, patrunjel, sare, piper. Ciupercile se spala si se taie felii. Ceapa se toaca si se caleste in ulei, dupa care se adauga ciupercile si se continua fierberea la foc mic. Se adauga ardeii taiati rondele si rosiile descojite si se lasa vasul pe foc domol inca 30 de minute. Se potriveste de sare, se adauga verdeata tocata, foile de dafin, piperul si se pune fierbinte in borcane. Se sterilizeaza o jumatate de ora la bain-marie.

CIUPERCI ALBE MARINATE

Se aleg ciuperci albe de cultura de mici dimensiuni. Se curata si se spala in mai multe ape. La un kilogram de ciuperci, ai nevoie de 100 ml ulei, doua foi de dafin, 4 linguri cu otet, sare si piper dupa gust. Ciupercile se pun cu uleiul intr-o cratita si se lasa sa fiarba inabusit timp de 10 minute. Se adauga sarea, piperul, dafinul si otetul. Se mai lasa pe foc 5 minute, apoi se asaza in borcane de jumatate de litru si se acopera cu celofan sau cu un capac. Se lasa la bain-marie timp de o ora.

BURETI LA OTET

Reteta este pentru 10 kg de bureti de padure, de tot felul: hribi, zbarciogi, bureti negri, bureti de pin, ghebe, iutari, galbiori s.a. Buretii se curata, se sorteaza dupa marime si se spala in mai multe ape, lasandu-se apoi la scurs. Intr-un vas se pun 4 litri de apa cu doi litri de otet si 400 g de sare. Se lasa pana cand se dizolva bine sarea, apoi se adauga buretii si se pune totul la fiert. Se ia spuma si se pun condimentele: 10 foi de dafin, 20 g cuisoare, 30 g seminte de marar. Se mai lasa pe foc inca 25 de minute, dupa care se da la rece. Buretii se scot cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu apoi cu lichidul rece. Se toarna la suprafata putin ulei, se leaga borcanele si se pun la pastrare in camara.
×