x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cartea de bucate

Cartea de bucate

15 Iun 2005   •   00:00
Cartea de bucate

Dragii mei, stiti cum e omul… Nu se poate imparti in mai multe locuri deodata. Asa si eu. Stiu ca toti nepotii mei au nevoie de mine, ca sunt tineri si neexperimentati si trebuie o vorba de batran sa le indrepte pasii. Mai ales atunci cand este vorba despre mancare. Ca doar ea este cea care ne ajuta sa fim sanatosi, sa fim mai inteligenti si mai frumosi. Asa ca daca nu pot fi mereu alaturi de nepoatele mele sa le invat cum sa faca astfel incat prin preparatele pe care le gatesc in bucatarie sa isi incante sotii, copiii, prietenii si de ce nu si pe ele insele, m-am gandit cum sa fac sa le fie mai usor!

O carte de bucate este intotdeauna de ajutor unei gospodine, nu numai daca este la inceput de drum. Ca doar nu ne-am nascut invatate. Si mai ales ca avem mereu nevoie de lucruri noi, ca vorba aceea, ti se face rau de la aceeasi ciorba in fiecare zi. Si oricat de multa imaginatie ar avea gospodina, trebuie sa stie si niste reguli "de aur", fara de care mancarea nu ar fi mancare. Nu zic acum sa se apuce bietele mele nepoate (care si-asa plang cate-o ora doar ca taie ceapa pentru o salata de rosii) de arta gastronomica. Dar macar notiunile de baza sa le invete. Le mai zic eu cate ceva, le mai zic si mamele lor, dar pana la urma e nevoie si de o carte de bucate in biblioteca. Asa ca, daca merg intr-o librarie, trebuie sa fie atente ce cumpara, ca sunt acum o multime de astfel de ghiduri, dar nu in toate gasesti ceea ce trebuie.

Eu prefer mai ales cartile care au la inceput cateva sfaturi practice pentru tinerele mai neinitiate. Sa stie si ele cam ce cantitate de zahar contine o cana, cam cat inseamna 5 grame de sare si alte lucruri dintre acestea marunte. Noua, celor care punem din ochi majoritatea ingredientelor, ni se pare exagerat, dar eu am ramas surprinsa cand una dintre nepoatele mele m-a intrebat ce sa faca ea, ca a pus un varf de cutit de sare mai mare la ciorba si… daca iese potroaca? Stiu ca pana la urma toate aceste detalii se invata, dar este nevoie si de un indrumator. Si, in lipsa de matusa, acesta poate fi o carte de bucate. (Matusa Elvira)

SALATA DE CARTOFI
Se fierbe un kg de cartofi mai mari cu tot cu coaja, se curata si se lasa la racit. Apoi se fierb trei oua tari. Separat, se taie 300 g sunca, doi castraveti mici murati si o ceapa potrivita ca marime. Cartofii si ouale se taie si ele si se amesteca cu sunca, ceapa, castravetii si trei linguri cu maioneza. Toate acestea se pun in salatiera si se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt. Se serveste drept garnitura pentru friptura pe gratar.

POVETE
NUANTA. Culoarea spanacului ramane verde daca se pune la fiert direct in apa clocotita.

CASTRAVETE. Amareala castravetilor poate fi inlaturata daca, dupa ce sunt taiati felii, se introduc timp de 10 minute in lapte putin sarat.

REFACERE.Rosiile moi se intaresc daca sunt tinute 2-3 ore in apa sarata (la un l de apa un pumn de sare).

SANATOS. Vitaminele din legume, zarzavaturi si salate se mentin si in timpul mesei daca le tinem intr-un vas acoperit, ferit de lumina, prepararea lor facandu-se numai cu putin timp inainte de a fi servite la masa si consumate.

CEAPA. Taierea cepei fara lacrimi se poate face numai sub apa, intr-un vas, sau pe o farfurie sub jet de apa ori daca se tine inainte de taiere 30 de minute sub apa rece. Ori se infige in varful cutitului miez de paine.

CULOARE. Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca sunt fierte in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu (o jumatate de lingurita la un kg legume).

LAMAIE. Legumele nu se mai innegresc daca in timpul cand fierb in clocot se va stoarce putina zeama de lamaie peste ele.

×