CRONICA DE RESTAURANT
In 1877, Regimentul 7 Calarasi al Diviziei 4 Infanterie Romana, comandat de generalul Dimitrie Salmen, trecea Dunarea, acoperindu-se de glorie pe frontul antiotoman. 130 de ani mai tarziu, numele generalului mai sta doar in paginile Magazinului Istoric si pe coltul unei strazi din Bucuresti, unde locuinta sa a devenit restaurant.
Alegerea ultimei destinatii nu e rea, mai ales ca noul proprietar a recuperat decoratiunea si chiar atmosfera de "fin de si"cle" romanesc, incercand sa impuna un stil eclectic si de bon ton, pe care-l regasim, de altfel, la mai multe case boieresti transformate in localuri de lux.
Bucataria de post
O tanara si energica patroana vegheaza la pastrarea echilibrului dintre ieri si azi, inclusiv in spatiul rezervat bucatariei, dand meseanului un plus de incredere. Semn de respect pentru consumator, dar si element al tendintelor gastronomice actuale - restaurantul ofera meniuri vegetariene, incercate si de noi. O supa de ceapa, crutoane si cu o pojghita de cascaval data putin la cuptor sau o supa acra de legume taiate foarte fin au fost ofertele menite sa deschida o masa fara carne, de la care nu stii niciodata dinainte dac-ai sa te scoli satul au ba. Am luat apoi o salata vegetariana pe baza de varza, castraveti, ardei, masline, porumb si salata verde frageda ca-n primavara. I-a tinut isonul un "castron verde" cu dovlecei si vinete la gratar (cam crude, pacat!), gulerate cu mazare, broccoli, rosii, porumb si sigilate cu o increngatura de paste de cea mai buna calitate, deasupra careia am turnat cu mana mea sos de tomate cu ulei de masline si aromat cu busuioc si oregano. Din lista pentru vegetarieni am mai ales ciupercutele la cuptor, infratite cu o garnitura de orez cu migdale si multa nucsoara rasa. Ca feluri principale v-as recomanda rulouri din frunze de salata umplute cu orez, morcov si stafide, echilibrate cu cateva cuiburi de sos de hrean - o combinatie surprinzatoare, ce ar merita incercata mai des. Remarc ornarea deosebita a platourilor, intr-un nesuparator exces de verde, menit sa ne ridice moralul si sa puna in valoare vesela de un gust desavarsit. Am conceput finalul mesei cu "Mille feuilles dâaubergine", respectiv un turn din felii de vinete, rosii si branza italiana cu sos dulce-acrisor, usturoiat si condimentat cu ravna, al carui gust a inclinat spre pozitiv impresia finala. Prin urmare, restaurantul Sallmen merita efortul de a fi cautat prin labirintul de strazi dambovitene pentru un pranz vegetarian, mai ales ca posturile la romani tin cam o treime din an.
NOTELE LUI MAX
| ||||
|
| ||||
De gustibus |
Citește pe Antena3.ro