x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cateva secrete sasesti

0
Autor: Carmen Dragan 28 Feb 2007 - 00:00
Cateva secrete sasesti
CAIET DE RETETE / Preparate sasesti
Pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul si in nord-estul Transilvaniei s-a stabilit o populatie de origine etnica germana: sasii. Ei au ridicat pe teritoriul nostru asezari fortificate, devenite mai tarziu adevarate orase. Hermannstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj-Napoca) sau Kronstadt (Brasov) sunt doar cateva dintre marile asezari ale sasilor, care impresioneaza si astazi prin arhitectura cladirilor.

Sub aspect teritorial-administrativ, zonele locuite de sasi au fost organizate initial in Comitatul Sibiului sau Provincia Sibiului. Ulterior, in prima jumatate a veacului al XIV-lea, in perioada guvernarii regelui Carol Robert de Anjou, intre anii 1325-1329, sasii s-au organizat in cadrul unor scaune sasesti. Ei au trait conform obiceiurilor vechi. S-au autoguvernat, organizandu-se intr-o unitate administrativa mare numita Königsboden, care consta din patru unitati administrative: Altland (regiunea Sibiului), Burzenland (Tara Barsei), Weinland (regiunea dintre cele doua Tarnave) si Nösnerland (regiunea Bistritei - Tara Nasaudului).

Repertoriu culinar

In aceste zone, locuite astazi de putini sasi, se mai pastreaza unele obiceiuri si traditii sasesti, printre care si cele culinare, pe care populatia germana le-a adus cu ea. Din satul Prejmer, in apropierea orasului Brasov, am adus cateva retete, printre care si unele culese de doamna Cristina Balog, muzeografa cetatii, care ni le-a oferit dintr-o carte de bucate veche, pastrata de la bunicii ei, sasi. Ea ne recomanda budinca de clatite, de franzela si de nuci.

CONOPIDA LA CUPTOR

  • Ingrediente: 500 g conopida, doua cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 500 g sunca, sare, piper negru macinat, 200 g smantana, doua oua, 100 g cascaval.
  • Preparare: Conopida se curata si se fierbe in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se scurga apa, apoi se pune intr-un vas. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca. Se incinge untul intr-o cratita in care se calesc cepele si usturoiul. Se adauga sunca taiata in feliute. Dupa trei minute se rastoarna totul peste conopida din vas. Se amesteca smantana cu ouale si cascavalul si se toarna peste legume. Se presara sare si piper dupa gust. Se coace in cuptor timp de 20 de minute, pana cand compozitia se rumeneste.
  • BUDINCA DE CLATITE

  • Ingrediente: 70 g unt proaspat, 120 g zahar, 9 oua, 500 ml lapte, 200 g faina, doua linguri de smantana dulce, zahar vanilinat, sos de vanilie sau ciocolata.
  • Preparare: Untul, 70 g zahar si sapte galbenusuri se amesteca bine. Se adauga laptele, o jumatate din cantitatea de faina si sapte albusuri batute spuma. La sfarsit se adauga restul de faina. Din aceasta compozitie se fac clatite, care trebuie coapte doar pe o parte. Se asaza intr-o cratita cu partea necoapta in sus, presarand pe fiecare clatita zahar vanilinat. Cand toate clatitele au fost coapte si asezate in cratita se toarna peste ele doua oua batute cu 50 g zahar si smantana. Se coc in cuptor o jumatate de ora. Se servesc reci cu sos de vanilie sau ciocolata, dupa gust.
  • OMLETA SASEASCA

  • Ingrediente: doi-trei cartofi, 4 oua, sare, piper, paprika, un pahar de bere, o ceapa, 200 g kaizer, paine.
  • Preparare: Se prajesc cartofii taiati in cuburi. Ouale se bat cu sare, piper, paprika si se adauga berea. In tigaie se caleste o ceapa mica si se adauga si kaizerul. Se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga cartofii prajiti si se amesteca, dupa care se pune compozitia. Deasupra se presara niste cubulete dintr-o felie de paine. Se pune capacul peste tigaie si se lasa aproximativ 15 minute la foc mic.
  • BUDINCA DE FRANZELA

  • Ingrediente: o franzela, gem de caise, 6 mere rase, 3 oua, sare, 3 linguri de zahar tos, 250 g smantana, un plic de zahar vanilinat, 50 g stafide, margarina, pesmet, zahar pudra.
  • Preparare: Se taie franzela in felii de un cm grosime. Se pregateste o tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet in care se asaza un strat de felii de franzela, apoi un strat de mere rase, din nou un strat de franzela, apoi un strat de gem de caise, peste care se pun din nou mere rase si un strat de franzela. Intr-un castron se amesteca ouale cu smantana, un pic de sare, zaharul vanilinat, stafidele si zaharul tos. Compozitia se toarna peste franzela din cratita si se lasa in cuptor pana cand se rumeneste. Se serveste presarata cu zahar pudra.
  • BUDINCA DE NUCI

  • Ingrediente: 140 g zahar, 6 oua, 190 g nuci, coaja de lamaie, scortisoara, cuisoare, 80 g pesmet, 10 ml rom.
  • Preparare: Galbenusurile se bat cu zaharul, coaja de lamaie, 140 g nuci macinate, scortisoara si cuisoarele. Albusul se bate spuma si se amesteca usor cu pesmetul tinut in rom. Se amesteca cele doua compozitii la bain-marie, amestecand continuu pana cand se formeaza o crema groasa. Se lasa sa se racoreasca, apoi se rastoarna si se orneaza cu restul de nuca taiata marunt.
  • Sfaturi culinare

  • AROMATIZARE. Pentru un gust mai aromat, la omleta se poate presara putin patrunjel verde tocat marunt, marar sau oregano uscat.
  • VARIETATE. La budinca de franzela se poate folosi si paine de secara. In Germania exista cel putin 300 de feluri diferite de paine, de la painea alba la painea gri (Graubrot) si painea neagra de secara (Schwarzbrot). Cele mai multe varietati de paine se fac atat cu faina de grau, cat si cu faina de secara (Mischbrot, paine mixta) si deseori cu seminte de in, de floarea-soarelui si de dovleac.
  • CONDIMENT. La conopida la cuptor se pot adauga pe deasupra cateva felii de ardei iuti chilli. In general, mancarurile sasesti sunt rareori iuti si condimentate.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   zahăr,   franzela,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

    Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
    Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
    Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
    Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
    În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
    Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
      Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
    Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
    Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
    Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
    Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
    Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
    Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
    Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
    Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...
    Serviciul de email marketing furnizat de