x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cateva secrete sasesti

0
Autor: Carmen Dragan 28 Feb 2007 - 00:00
Cateva secrete sasesti
CAIET DE RETETE / Preparate sasesti
Pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul si in nord-estul Transilvaniei s-a stabilit o populatie de origine etnica germana: sasii. Ei au ridicat pe teritoriul nostru asezari fortificate, devenite mai tarziu adevarate orase. Hermannstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj-Napoca) sau Kronstadt (Brasov) sunt doar cateva dintre marile asezari ale sasilor, care impresioneaza si astazi prin arhitectura cladirilor.

Sub aspect teritorial-administrativ, zonele locuite de sasi au fost organizate initial in Comitatul Sibiului sau Provincia Sibiului. Ulterior, in prima jumatate a veacului al XIV-lea, in perioada guvernarii regelui Carol Robert de Anjou, intre anii 1325-1329, sasii s-au organizat in cadrul unor scaune sasesti. Ei au trait conform obiceiurilor vechi. S-au autoguvernat, organizandu-se intr-o unitate administrativa mare numita Königsboden, care consta din patru unitati administrative: Altland (regiunea Sibiului), Burzenland (Tara Barsei), Weinland (regiunea dintre cele doua Tarnave) si Nösnerland (regiunea Bistritei - Tara Nasaudului).

Repertoriu culinar

In aceste zone, locuite astazi de putini sasi, se mai pastreaza unele obiceiuri si traditii sasesti, printre care si cele culinare, pe care populatia germana le-a adus cu ea. Din satul Prejmer, in apropierea orasului Brasov, am adus cateva retete, printre care si unele culese de doamna Cristina Balog, muzeografa cetatii, care ni le-a oferit dintr-o carte de bucate veche, pastrata de la bunicii ei, sasi. Ea ne recomanda budinca de clatite, de franzela si de nuci.

CONOPIDA LA CUPTOR

  • Ingrediente: 500 g conopida, doua cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 500 g sunca, sare, piper negru macinat, 200 g smantana, doua oua, 100 g cascaval.
  • Preparare: Conopida se curata si se fierbe in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se scurga apa, apoi se pune intr-un vas. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca. Se incinge untul intr-o cratita in care se calesc cepele si usturoiul. Se adauga sunca taiata in feliute. Dupa trei minute se rastoarna totul peste conopida din vas. Se amesteca smantana cu ouale si cascavalul si se toarna peste legume. Se presara sare si piper dupa gust. Se coace in cuptor timp de 20 de minute, pana cand compozitia se rumeneste.
  • BUDINCA DE CLATITE

  • Ingrediente: 70 g unt proaspat, 120 g zahar, 9 oua, 500 ml lapte, 200 g faina, doua linguri de smantana dulce, zahar vanilinat, sos de vanilie sau ciocolata.
  • Preparare: Untul, 70 g zahar si sapte galbenusuri se amesteca bine. Se adauga laptele, o jumatate din cantitatea de faina si sapte albusuri batute spuma. La sfarsit se adauga restul de faina. Din aceasta compozitie se fac clatite, care trebuie coapte doar pe o parte. Se asaza intr-o cratita cu partea necoapta in sus, presarand pe fiecare clatita zahar vanilinat. Cand toate clatitele au fost coapte si asezate in cratita se toarna peste ele doua oua batute cu 50 g zahar si smantana. Se coc in cuptor o jumatate de ora. Se servesc reci cu sos de vanilie sau ciocolata, dupa gust.
  • OMLETA SASEASCA

  • Ingrediente: doi-trei cartofi, 4 oua, sare, piper, paprika, un pahar de bere, o ceapa, 200 g kaizer, paine.
  • Preparare: Se prajesc cartofii taiati in cuburi. Ouale se bat cu sare, piper, paprika si se adauga berea. In tigaie se caleste o ceapa mica si se adauga si kaizerul. Se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga cartofii prajiti si se amesteca, dupa care se pune compozitia. Deasupra se presara niste cubulete dintr-o felie de paine. Se pune capacul peste tigaie si se lasa aproximativ 15 minute la foc mic.
  • BUDINCA DE FRANZELA

  • Ingrediente: o franzela, gem de caise, 6 mere rase, 3 oua, sare, 3 linguri de zahar tos, 250 g smantana, un plic de zahar vanilinat, 50 g stafide, margarina, pesmet, zahar pudra.
  • Preparare: Se taie franzela in felii de un cm grosime. Se pregateste o tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet in care se asaza un strat de felii de franzela, apoi un strat de mere rase, din nou un strat de franzela, apoi un strat de gem de caise, peste care se pun din nou mere rase si un strat de franzela. Intr-un castron se amesteca ouale cu smantana, un pic de sare, zaharul vanilinat, stafidele si zaharul tos. Compozitia se toarna peste franzela din cratita si se lasa in cuptor pana cand se rumeneste. Se serveste presarata cu zahar pudra.
  • BUDINCA DE NUCI

  • Ingrediente: 140 g zahar, 6 oua, 190 g nuci, coaja de lamaie, scortisoara, cuisoare, 80 g pesmet, 10 ml rom.
  • Preparare: Galbenusurile se bat cu zaharul, coaja de lamaie, 140 g nuci macinate, scortisoara si cuisoarele. Albusul se bate spuma si se amesteca usor cu pesmetul tinut in rom. Se amesteca cele doua compozitii la bain-marie, amestecand continuu pana cand se formeaza o crema groasa. Se lasa sa se racoreasca, apoi se rastoarna si se orneaza cu restul de nuca taiata marunt.
  • Sfaturi culinare

  • AROMATIZARE. Pentru un gust mai aromat, la omleta se poate presara putin patrunjel verde tocat marunt, marar sau oregano uscat.
  • VARIETATE. La budinca de franzela se poate folosi si paine de secara. In Germania exista cel putin 300 de feluri diferite de paine, de la painea alba la painea gri (Graubrot) si painea neagra de secara (Schwarzbrot). Cele mai multe varietati de paine se fac atat cu faina de grau, cat si cu faina de secara (Mischbrot, paine mixta) si deseori cu seminte de in, de floarea-soarelui si de dovleac.
  • CONDIMENT. La conopida la cuptor se pot adauga pe deasupra cateva felii de ardei iuti chilli. In general, mancarurile sasesti sunt rareori iuti si condimentate.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   zahăr,   franzela,   adauga

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
    Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
    Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
    Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

    Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

    Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
    După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

    Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

    Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
    Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

    Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

    Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
    Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

    Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

    Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
    Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...
    Serviciul de email marketing furnizat de