x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cateva secrete sasesti

Cateva secrete sasesti

de Carmen Dragan    |    28 Feb 2007   •   00:00
Cateva secrete sasesti
CAIET DE RETETE / Preparate sasesti
Pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul si in nord-estul Transilvaniei s-a stabilit o populatie de origine etnica germana: sasii. Ei au ridicat pe teritoriul nostru asezari fortificate, devenite mai tarziu adevarate orase. Hermannstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj-Napoca) sau Kronstadt (Brasov) sunt doar cateva dintre marile asezari ale sasilor, care impresioneaza si astazi prin arhitectura cladirilor.

Sub aspect teritorial-administrativ, zonele locuite de sasi au fost organizate initial in Comitatul Sibiului sau Provincia Sibiului. Ulterior, in prima jumatate a veacului al XIV-lea, in perioada guvernarii regelui Carol Robert de Anjou, intre anii 1325-1329, sasii s-au organizat in cadrul unor scaune sasesti. Ei au trait conform obiceiurilor vechi. S-au autoguvernat, organizandu-se intr-o unitate administrativa mare numita Königsboden, care consta din patru unitati administrative: Altland (regiunea Sibiului), Burzenland (Tara Barsei), Weinland (regiunea dintre cele doua Tarnave) si Nösnerland (regiunea Bistritei - Tara Nasaudului).

Repertoriu culinar

In aceste zone, locuite astazi de putini sasi, se mai pastreaza unele obiceiuri si traditii sasesti, printre care si cele culinare, pe care populatia germana le-a adus cu ea. Din satul Prejmer, in apropierea orasului Brasov, am adus cateva retete, printre care si unele culese de doamna Cristina Balog, muzeografa cetatii, care ni le-a oferit dintr-o carte de bucate veche, pastrata de la bunicii ei, sasi. Ea ne recomanda budinca de clatite, de franzela si de nuci.

CONOPIDA LA CUPTOR

  • Ingrediente: 500 g conopida, doua cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 500 g sunca, sare, piper negru macinat, 200 g smantana, doua oua, 100 g cascaval.
  • Preparare: Conopida se curata si se fierbe in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se scurga apa, apoi se pune intr-un vas. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca. Se incinge untul intr-o cratita in care se calesc cepele si usturoiul. Se adauga sunca taiata in feliute. Dupa trei minute se rastoarna totul peste conopida din vas. Se amesteca smantana cu ouale si cascavalul si se toarna peste legume. Se presara sare si piper dupa gust. Se coace in cuptor timp de 20 de minute, pana cand compozitia se rumeneste.
  • BUDINCA DE CLATITE

  • Ingrediente: 70 g unt proaspat, 120 g zahar, 9 oua, 500 ml lapte, 200 g faina, doua linguri de smantana dulce, zahar vanilinat, sos de vanilie sau ciocolata.
  • Preparare: Untul, 70 g zahar si sapte galbenusuri se amesteca bine. Se adauga laptele, o jumatate din cantitatea de faina si sapte albusuri batute spuma. La sfarsit se adauga restul de faina. Din aceasta compozitie se fac clatite, care trebuie coapte doar pe o parte. Se asaza intr-o cratita cu partea necoapta in sus, presarand pe fiecare clatita zahar vanilinat. Cand toate clatitele au fost coapte si asezate in cratita se toarna peste ele doua oua batute cu 50 g zahar si smantana. Se coc in cuptor o jumatate de ora. Se servesc reci cu sos de vanilie sau ciocolata, dupa gust.
  • OMLETA SASEASCA

  • Ingrediente: doi-trei cartofi, 4 oua, sare, piper, paprika, un pahar de bere, o ceapa, 200 g kaizer, paine.
  • Preparare: Se prajesc cartofii taiati in cuburi. Ouale se bat cu sare, piper, paprika si se adauga berea. In tigaie se caleste o ceapa mica si se adauga si kaizerul. Se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga cartofii prajiti si se amesteca, dupa care se pune compozitia. Deasupra se presara niste cubulete dintr-o felie de paine. Se pune capacul peste tigaie si se lasa aproximativ 15 minute la foc mic.
  • BUDINCA DE FRANZELA

  • Ingrediente: o franzela, gem de caise, 6 mere rase, 3 oua, sare, 3 linguri de zahar tos, 250 g smantana, un plic de zahar vanilinat, 50 g stafide, margarina, pesmet, zahar pudra.
  • Preparare: Se taie franzela in felii de un cm grosime. Se pregateste o tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet in care se asaza un strat de felii de franzela, apoi un strat de mere rase, din nou un strat de franzela, apoi un strat de gem de caise, peste care se pun din nou mere rase si un strat de franzela. Intr-un castron se amesteca ouale cu smantana, un pic de sare, zaharul vanilinat, stafidele si zaharul tos. Compozitia se toarna peste franzela din cratita si se lasa in cuptor pana cand se rumeneste. Se serveste presarata cu zahar pudra.
  • BUDINCA DE NUCI

  • Ingrediente: 140 g zahar, 6 oua, 190 g nuci, coaja de lamaie, scortisoara, cuisoare, 80 g pesmet, 10 ml rom.
  • Preparare: Galbenusurile se bat cu zaharul, coaja de lamaie, 140 g nuci macinate, scortisoara si cuisoarele. Albusul se bate spuma si se amesteca usor cu pesmetul tinut in rom. Se amesteca cele doua compozitii la bain-marie, amestecand continuu pana cand se formeaza o crema groasa. Se lasa sa se racoreasca, apoi se rastoarna si se orneaza cu restul de nuca taiata marunt.
  • Sfaturi culinare

  • AROMATIZARE. Pentru un gust mai aromat, la omleta se poate presara putin patrunjel verde tocat marunt, marar sau oregano uscat.
  • VARIETATE. La budinca de franzela se poate folosi si paine de secara. In Germania exista cel putin 300 de feluri diferite de paine, de la painea alba la painea gri (Graubrot) si painea neagra de secara (Schwarzbrot). Cele mai multe varietati de paine se fac atat cu faina de grau, cat si cu faina de secara (Mischbrot, paine mixta) si deseori cu seminte de in, de floarea-soarelui si de dovleac.
  • CONDIMENT. La conopida la cuptor se pot adauga pe deasupra cateva felii de ardei iuti chilli. In general, mancarurile sasesti sunt rareori iuti si condimentate.
  • ×
    Subiecte în articol: sare zahăr franzela adauga