x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caviarul - simbolul rafinamentului

Caviarul - simbolul rafinamentului

13 Sep 2004   •   00:00
Caviarul  -  simbolul rafinamentului

Caviarul a fost considerat intotdeauna mancarea celor bogati. La receptiile udate din plin cu sampanie, cu invitati eleganti, icrele negre au fost apreciate drept o mancare ce denota rafinament si bun-gust.

CRISTINA CATANA

Cuvantul caviar isi are originea in turcescul "Khavyar" si a aparut in forma scrisa pentru prima oara in 1591. Nisetrul, pestele care produce icre negre, are o istorie veche de peste 250 de milioane de ani si a facut parte din bucataria Europei de Est inca din cele mai vechi timpuri. A fost o vreme cand caviarul a fost rezervat in exclusivitate celor de la Curtile Regale. Destul de surprinzator insa, de-a lungul secolului al XIX-lea icrele negre erau servite in America la mai toate pranzurile gratuite din saloane. Gustul sarat ii facea pe oameni sa consume mai multa bere. Astazi caviarul este un produs exclusiv pentru cei bogati. Este servit la dineuri, la receptii sau pur si simplu pentru a satisface gusturile rafinate ale celor cu dare de mana.

CALITATE. Cel mai bun caviar este pregatit in Iran si in Rusia. Despre cel din Iran, Joseph Hadad, executive-chef la Restaurantul Casa Vernescu, spune ca este cel mai bun, pentru ca vegetatia din ape si clima fac ca productia de icre negre sa fie de cea mai buna calitate.

De cele mai multe ori, caviarul se consuma sub forma de tartine cu paine prajita. Pentru a deschide apetitul pentru alte mancaruri, in unele restaurante caviarul se serveste ca si gustare alaturi de niste prajiturici facute din aluat de clatite.

TACAMURI. Pentru a servi caviar se folosesc lingurite de fildes sau de cristal care nu oxideaza, astfel incat gustul nu se schimba, spune Claudiu Malanciuc, sef de sala la Restaurantul Ambasador. Caviarul adevarat ar trebui servit singur, foarte rece si de preferat intr-un bol nemetalic si care se afla intr-un bol si mai mare plin cu gheata. Cupele de argint sau de metal si ustensilele ar trebui evitate din cauza oxidarii ce poate imprumuta caviarului un gust metalic. Alegeti tavi si tacamuri facute din sticla, fildes, lemn, plastic sau, pentru a fi cu adevarat traditionali, sidef sau aur.

Numai icrele de nisetru pot fi etichetate simplu caviar fara nici o alta specificatie. Icrele altor pesti trebuie sa includa numele pestelui, precum si termenul de caviar.

SERVIRE

Caviarul de o buna calitate se serveste cel mai bine simplu, cu paine prajita sau biscuiti nesarati. Cunoscatorii, iubitorii de caviar, nu vor fi de acord cu aceasta, sustinand ca nimic nu ar trebui sa intervina pentru a schimba aroma caviarului. Cei mai multi dintre consumatori garnisesc insa delicatesa cu felii de lamaie, oua tari sau ceapa tocata. Produsele din caviar de o mai slaba calitate pot de asemenea sa beneficieze de aceste garnituri. Bautura ce insoteste in mod frecvent caviarul este sampania. Lucru de asemenea dezaprobat de cunoscatorii ce prefera un paharut din cea mai buna votca rece.

COSULET DE CARTOFI CU CAVIAR

  • Ingrediente: 2 cartofi medii, 2 bucati de crevete, 50 gr. praz, 2 bucati de ciuperci prospete, 30 gr. caviar negru, 100 gr. telina alba, 20 gr. parmezan, 50 gr. smantana lichida, un pahar cu apa sau supa de legume, jumatate de pahar de lapte, sare si piper dupa gust

  • Mod de preparare:
  • Umplutura: Dupa ce ati curatat cartofii, cu ajutorul unei forme veti face opt cosulete, pe care apoi le veti fierbe cu putina sare. Crevetele se fierbe cu apa si vin alb timp de doua minute, dupa care se taie foarte marunt. Prazul si ciupercile se vor fierbe si ele si se vor taia foarte fin. Apoi se amesteca si se adauga sare si piper. Dupa aceea se pun in cosuletele de cartofi.

  • Sosul:
  • Telina taiata, laptele, supa de legume si sarea se fierb, iar atunci cand telina s-a inmuiat se pun intr-un blender si se amesteca. Compozitia rezultata se strecoara pana cand ramane doar zeama. Se pune iar pe foc pentru 5-6 minute si se adauga smantana, timp in care trebuie amestecat incontinuu. Dupa aceea se pune si parmezanul razuit in prealabil si se mai tine pe foc inca 3-4 minute. Dupa ce a fost facut sosul, cosuletele de cartofi peste care s-au pus 4-5 linguri de supa de legume se baga la cuptor pe o tava acoperita cu staniol. Se tin 4-5 minute la cuptor, la o temperatura de 160 de grade Celsius. Dupa ce sunt scoase de la cuptor se asaza pe o farfurie, nu prea adanca, in care s-a pus o jumatate de polonic de sos. Cosuletele vor fi ornate cu icre negre.

  • Foto
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie caviarul caviar