x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce origini au bucatele care fierb pe plita lelei Maria?

Ce origini au bucatele care fierb pe plita lelei Maria?

de Magda Cristina Ursache    |    05 Sep 2011   •   21:00
Ce origini au bucatele care fierb pe plita lelei Maria?

Ca orice roman care a calatorit si a mers in Balcani, am fost desigur uimiti de o serie de feluri de mancare pe care le-am recunoscut ca fiindu-ne familiare, cu mici diferente care tin de condimente si de unele ingrediente. Dar ca tehnici de preparare si, deseori, ca denumiri, am regasit multe pre­parate. Si atunci sigur ca ne-am sim­tit mult mai bine acolo unde in­gredientele ne-au fost familiare, fie ca vorbim de musaca, fie ca vorbim de ciorba, fie ca vorbim de baclava sau placinte.

E un conglomerat gastronomic balcanic, despre care l-am rugat sa ne vorbeasca pe dl Ioan Blejan, cercetator la Muzeul National al Taranului Roman, asezand buca­taria romaneasca in acest context regional.
"Daca in Occident exista multe documente medievale si moder­ne, carti intregi de bucate, s-a scris destul de putin in trecut despre bucataria Balcanilor. Citind o seama de calatori straini in Balcani, putem sa facem o anumita paralela intre bucataria de la sud de Dunare si cea de la nord de Dunare, de exemplu. Bineinteles, a existat un fond mai vechi balcanic, peste care s-a altoit influenta turceasca, pentru ca Impe­riul Otoman a reprezentat un caz special.

La 1600 Turcia avea probabil cea mai moderna gastro­no­mie din Europa si spun acest lucru prin prisma faptului ca aceasta bu­ca­tarie reusise o sinteza extraordina­ra intre bucataria iraniana, buca­ta­ria araba, pentru ca bucataria tur­ceasca datoreaza extrem de multe bu­catariei iraniene, de la care a preluat o serie de retete, grefate, in Balcani, pe speci­fi­cul bizantin si grecesc an­terior".

Im­periul Otoman a creat o sinteza a bucatariei popoarelor pe care le-a cucerit. In centru a stat, fara in­doiala, bucataria imperiala de la Constantinopol care a inceput apoi sa fie preluata de catre varfurile aristocratiei turcice. "Cazul Romaniei a fost oarecum special", spune Ioan Blejan, "pentru ca, spre deosebire de tarile bal­canice care au fost cucerite si transformate in pasalacuri, Ro­ma­nia nu a avut aceasta situatie.

Insa moste­nirea otomana care exista si pe care nu putem s-o negam si care se ma­­nifesta si astazi a fost filtrata prin ex­perienta fanariota. Ceea ce mi se pare specific pentru noi este faptul ca acest tip de influenta imperiala asu­pra gastronomiei despre care vorbim cand ne referim la otomani este observat si din partea altor imperii. Practic, daca stam si ne gandim, pu­tem vorbi de un fel de bucatarie re­gionala, influentata in sud de Impe­riul Otoman, in Transilvania, buca­ta­ria maghiara, cea austriaca si cea germana si-au pus amprenta, in timp ce in Moldova e vizibila influenta rusa".

"Borsul – netrebnica temelie a taranului roman"
Daca ne asezam la masa taranului roman, de ce origine sunt preparatele pe care le punem pe masa? Incepem cu un bors, cu o ciorba? Ciorba e de origine turca, bors de origine ruseasca. Supa e de origine franceza. Cior­ba a fost extrem de importanta in bucataria Balcanilor, trebuie sa ne gandim ca in fiecare unitate de armata turceasca exista un sef bucatar, asa-numitul ciorbagiu. "Cert este ca a existat o preferinta foarte mare pentru ciorba, pentru mancarea acra, care nu prea era pe gustul calatorilor straini, occidentali. Imi aduc aminte ca un calator englez primea la unul dintre hanurile balcanice o ciorba acrita din belsug cu lamaie astfel incat a doua zi la alt han refuza aceasta ciorba. Borsul era foarte important si pentru romani. Dupa spusele unui medic igienist, Manolescu, borsul era netrebnica temelie a taranului roman", spune Ioan Blejan.

×