FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Tin minte si acum ziua in care s-a deschis la noi in tara primul restaurant de tip fast-food, renumit pentru hamburgerii sai. Nu mai mancasem pana atunci asa ceva si trebuie sa recunosc ca fantezia mea o luase razna. Primul hamburger, pe care mi-a fost dat sa-l mananc, m-a dezamagit oarecum. In mod clar, nu prea se ridica la nivelul asteptarilor mele. Mi se parea atunci ca nu era altceva decat o chiftea, mai aplatizata, in interiorul unei chifle, pufoase ce-i drept. Nu prea intelegeam de ce oamenii se inghesuiau sa-l comande. Adevarul este ca ai nevoie de ceva timp si rabdare pentru a-l cunoaste cu adevarat. Apoi te imprietenesti cu el si in cele din urma devine oaspetele fidel al stomacului tau hamesit.
Ce este de fapt un hamburger? Daca ar fi sa-i traducem numele din limba engleza, ti se pare ca este vorba de principalul ingredient din care este preparat. "Ham" este, in limba romana, echivalentul cuvantului "sunca". Nimic nu este insa mai inselator. Ei se prepara in special din
carne tocata, fiarta sau fripta de vaca, mai rar de curcan, pui sau peste. Carnea se asaza in interiorul unei chifle si apoi se adauga o sumedenie de condimente si sosuri, in functie de preferintele cumparatorului. De fapt, numele provine de la orasul german Hamburg. Tot ceea ce isi avea originea aici capata numele de hamburger, fiind aproape ca o marca sau sigla. In aceeasi situatie se afla si carnea de vita, care se bucura de o mare popularitate in acea regiune.
In restaurantele americane, hamburgerii sunt serviti "with everything", ceea ce include: salata, rosii, ceapa, muraturi, branza. Mustarul, ketchupul, maioneza sau alte sosuri pentru salate (cum ar fi salsa) se ofera separat. In Marea Britanie, de obicei se mai adauga printre ingrediente oua si pesmet. Chifla englezeasca pare a fi un pic mai zgarcita decat cea americana, nefiind chiar atat de pufoasa.
Este firesc ca cei preparati in Australia sau Noua Zeelanda sa fie mai exotici, caci se adauga sfecla rosie si bucati dulci de ananas.
In Romania, hamburgerii se vand chiar si in ghereta de la coltul strazii, in parcuri si pe plaja, la malul marii. Daca cei din Australia sunt exotici, atunci cei de pe meleagurile noastre sunt de-a dreptul absurzi. Unde mai poti manca un hamburger cu carne anemica, morcov ras, inele de praz, castraveti, varza, sos indoielnic de usturoi si ketchup indoit cu apa?
|
HAMBURGERI
INGREDIENTE: 1,200 kg carne tocata (macra) de vaca, un sfert de cana cu telina tocata, jumatate de lingura cu sare cu usturoi, o lingura piper, o jumatate de cana cu ceapa tocata marunt, doua oua, sos Worcestershire, faina sau malai, doua cani cu supa de ciuperci.
PREPARARE: Se amesteca carnea cu piperul, telina, ceapa, sarea cu usturoi, ouale si sosul Worcestershire. Se formeaza chiftele aplatizate, care se trec prin faina sau malai. Se prajesc intr-o cratita, in cuptor, adaugand deasupra supa de ciuperci. Cand sunt gata, se asaza intr-o chifla si se combina sosuri si legume.
HAMBURGERI ITALIENI
INGREDIENTE: 750 gr carne tocata de vaca, o lingura cu condimente diverse, o jumatate de lingura cu praf de usturoi, jumatate de lingura cu praf de ceapa, sare, 4 felii de branza mozzarella.
PREPARARE: Se amesteca carnea de vaca cu condimentele si se formeaza 8 chiftele aplatizate. Se asaza cate o felie de branza pe 4 dintre chiftele. Se acopera cu cele ramase, presand foarte bine cu degetele. Se trec prin faina si se prajesc. Se servesc cu chifle si condimente.
HAMBURGERI MEXICANI
INGREDIENTE: 750 gr carne tocata de vaca, o lingura praf de chili, o jumatate de lingura cu chimen macinat, o jumatate de lingura cu praf de ceapa, o jumatate de lingura cu praf de usturoi, sare, 4 felii de branza mozzarella cu chile peppers.
PREPARARE: Se amesteca carnea de vaca cu condimentele si se formeaza 8 chiftele aplatizate. Se asaza cate o felie de branza pe 4 dintre chiftele. Se acopera cu cele ramase, presand foarte bine cu degetele. Se trec prin faina si se prajesc. Se servesc cu chifle si condimente.
HAMBURGERI SURPRIZA
INGREDIENTE: o jumatate de cana cu branza Cheddar rasa, pesmet obtinut dintr-o felie de paine, doua linguri cu patrunjel tocat, doua linguri cu lapte, 700 gr de carne tocata de vita, o ceapa mica tocata, doua linguri de sos Worcestershire, o lingura si jumatate cu sare.
PREPARARE: Intr-un vas se amesteca branza, patrunjelul, laptele si se formeaza 4 mingiute. In alt vas se amesteca ceapa, carnea, sosul Worcestershire, sarea si se imparte compozitia in patru portii. Fiecare portie de carne se ruleaza in jurul unei mingiute cu branza, ascunzand-o cu totul. Chiftelele, avand branza in mijloc, se aplatizeaza. Se prajesc si apoi se servesc cu chifle si condimente.
|