x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce trebuie să știi despre măsline. Negre sau verzi, ce alegi?

Ce trebuie să știi despre măsline. Negre sau verzi, ce alegi?

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2025   •   09:00
Ce trebuie să știi despre măsline. Negre sau verzi, ce alegi?

Măslinele sunt nelipsite din multe salate și pizza, dar pot fi consumate și ca atare. Însă ne întrebăm cât de naturale sunt și care este difernța între măslinele negre și cele verzi.

La început, măslinele sunt verzi și tari iar când ajung la maturitate devin nerge și aromate. Creșterea măslinilor necesită  mult timp și costuri. Pe lângă o culoare închisă, maturarea măslinelor le ajută să devină mai moi și mai puțin susceptibile la pesticide, potrivit catine.ro.

Cu ajutorul gluconatului de fier, măslinele ajung să fie negre și astfel încât fructele rămân astfel o perioadă mai lungă de timp. Atunci când merg către procesare, ele sunt parțial verzi sau mov. Unii producători folosesc gluconatul de fier pentru a ascunde unele defecte ale măslinelor și pentru a le oferi o consistență bogată.

Cum știi că măslinele negre sunt naturale

În măsline se adaugă aditivi însă  specialiștii susțin că nu ar fi dăunători. Legislațiile în vigoare atestă că pe lista de ingrediente ar trebui specificat faptul că măslinele au fost vopsite.

Detectarea măslinelor colorate de cele naturale este dificilă. La prima vedere nu se poate observa. Lista de ingrediente oferă un indiciu. 

Măslinele negre naturale pot avea variații de culoare, însă cele vopsite sunt negre uniform. Lichidul din borcan poate fi un indicatorimportant. Dacă are o culoare neobișnuită sau puternică, acest lucru sugerează că au fost vopsite. Sâmburii nu sunt niciodată negri, așa că poți recunoaște foarte ușor măslinele vopsite de cele naturale. Singura excepție o fac măslinele negre uscate la soare din Thassos, Grecia.

De asemenea, poți depista măslinele naturale în funcție de gust și textură. Acestea au un gust mai complex și mai puțin uniform decât cele colorate. Brand-ul este foarte important.

De ce se vopsesc măslinele

Producătorii nu pot aștepta un timp îndelungat pentru ca măslinele să se înnegrească. Acest proces poate dura luni de zile, ceea ce ar dăuna afacerilor. Măslinele înnegrite artificial le permite să aprovizioneze magazinele tot timpul anului.

Totodată, unii coloranți artificiali ajută măslinele să își păstreze termenul de valabiltate mai mult timp. Specialiștii spun că măslinele sunt necomestibile atunci când sunt proaspăt culese.

Măslinele naturale culese direct din copac conțin oleuropeina, un polifenol cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. De asemenea, le oferă măslinelor un gust extrem de amar și de aceea nu pot fi consumate. Astfel că în antichitate, locuitorii din zona Mediteranei foloseau uleiul pentru a aprinde lămpi, ca produs pentru păr sau tratamente pentru piele.

Au fost luate în considerare ca și alimente abia în Roma Antică, când le-a fost modificat gustul în mod artificial. Scufundarea măslinelor în apă s-a descoperit că ar mai diminua senzația de gust amar. Acest proces era unul de lungă durată ce se întindea pe mai multe luni sau chiar ani.

Măslinele negre sau verzi ?

Ambele varietăți  de măsline cresc în aceiași copaci, însă depinde de timpul pe care îl au la dispoziție pentru a se coace. Măslinele verzi sunt culese devreme și nu sunt coapte îndeajuns. Măslinele negre sunt culese și pregătite după ce au copt. Gustul celor două tipui diferă, cele verzi fiind mai amare, iar măslinele negre sunt mai dulci și mai moi.

Măslinele conțin 30% grăsime dar este benefică pentru sănătate. Oferă nutrienți importanți, precum fierul. Pentru persoanele sensibile la sodiu, acestea ar trebui consumate cu precauție deoarece conțin o cantitate mare de sare. 

 

×
Subiecte în articol: masline negre