x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cei trei "magnifici"

0
Autor: Simona Chiriac 08 Mar 2006 - 00:00
Cei trei "magnifici"

BARBATI LA CRATITA
Un barbat iubitor si "doua jumatatii" (gemene) gatesc pentru mama

BARBATI LA CRATITA
Un barbat iubitor si "doua jumatatii" (gemene) gatesc pentru mama

Ideea acestui reportaj a fost sa gasim barbati care gatesc pentru sotiile sau iubitele lor. Acesta a fost punctul de plecare. Pe parcurs am fost pusi in fata unei situatii inedite. Nu un singur barbat, ci trei barbati gatind pentru cineva drag! Nu-i asa ca v-am facut curiosi? Dar sa dezvaluim intreaga poveste…

Doamnei Adela, din Bucuresti, i s-a pregatit aceasta surpriza. Sotul - Adrian - si cei doi copii - Lucian si Stefan - sunt personajele principale. Desi gemenii sunt inca la gradinita, asta nu inseamna ca peste cativa ani nu vor deveni si ei barbati in toata firea!. Impreuna "au complotat" (ne putem inchipui discutiile soptite, in ungherul unei camere, ca sa nu afle mami) si intr-o zi au pus planul in aplicare. Bineinteles ca si noi am fost de fata. Iar daca sunteti curiosi, si stiu sigur ca asa este, pot sa va spun ca mancarea a fost excelenta. Chiar asa!

SECRETE. Dar cum se face ca un barbat casatorit reuseste sa gateasca fara ajutor? Va vine sa credeti sau nu, bazele se pun in copilarie. "Invata sa-ti faci singur mancare, ca nu stii peste ce nevasta dai!" Acesta este sfatul pe care l-a primit demult de la mama lui, o femeie cu mult umor. Si, cum nu se poate sa nu tii cont de invataturile celor mai intelepti, asa a si facut. "Pentru mine este o mare bucurie sa-mi vad copiii si sotia mancand cu pofta si laudand bucatele pe care le pregatesc", ne marturiseste Adrian Parvu, in timp ce pregateste legumele si le arata copiilor cat de usor se poate descoji o ceapa rosie.

Secretul lui, in ale bucatariei si nu numai, consta in inovatie. "Bucataria este spatiul in care «ma relaxez»… la domiciliu. Intotdeauna inventez variante pentru retete standard, adaug cate ceva surprinzator. Este o activitate creativa si nu de putine ori in fata aragazului, cu supiera in mana, mi-au venit idei originale sau am facut conexiuni neasteptate in legatura cu activitatea mea de editor".

Este nevoit sa se opreasca pentru ca unul dintre copii vrea neaparat sa umple el palarioarele ciupercilor cu unt si delikat. Ii place sa faca asta ca sa-i arate mamei cat de mult o iubeste el. Celalalt copil nu se lasa mai prejos si vrea si el sa faca ceva pentru mami. Dar ce? De exemplu, sa puna orezul in oala si sa-l "pazeasca" pana infloreste. Dar sa nu care cumva sa adoarma ca Praslea cel din poveste!

Odata sarcinile impartite, Adrian continua sa ne povesteasca. "Nu numai ca nu ma simt deloc rusinat. Dimpotriva, sunt mandru ca mi-am eliberat sotia de corvoada cumparaturilor si a gatitului. De multe ori, venind de la piata cu sacosele pline, le compatimesc pe gospodinele incarcate cu zeci de kilograme si mi le imaginez ajungand acasa nervoase, obosite si disperate de viata..."

Adevarul este ca oricarei femei i-ar placea sa fie invitata la masa in propria ei casa. Mancare aburinda si gustoasa pregatita de cel drag sau de cei dragi. Si de ce sa nu fie asa? Nu se spune oare ca barbatii sunt mai priceputi in "arta gatitului" decat femeile? Bucatariile marilor restaurante sau ale celebrelor laboratoare de cofetarie din lume sunt conduse de catre barbati.

Asa ca va invit sa va delectati cu o mancare delicioasa pregatita nu de un barbat, ci de trei. Conform teoriei de mai sus ( barbatii gatesc mai bine decat femeile), va fi de trei ori mai gustoasa...

"Sunt singur la parinti, iar mama, Dumnezeu s-o tina sanatoasa, ma tinea de mic prin bucatarie sa vad ce si cum gateste"
Adrian Parvu
"Sunt singur la parinti, iar mama, Dumnezeu s-o tina sanatoasa, ma tinea de mic prin bucatarie sa vad ce si cum gateste"
Adrian Parvu

SURPRIZA. Reteta aleasa a fost una incitanta si exotica in acelasi timp: Pilaf Valparaiso. Pe de o parte, se gateste cu mare placere in Chile. Cel care i-a oferit-o lui Adrian este un bun prieten al sau, Armin Barientos y Barientos, un urmas al conchistadorilor spanioli care au "civilizat" lumea noua. Pe de alta parte, cei trei "eroi" si-au folosit imaginatia si au imbunatatit reteta pe ici, pe colo. In punctele esentiale insa a ramas neschimbata, iar gustul acestui pilaf va fi, cu siguranta, pe placul oricarui sud-american.

Pentru Pilaful Valparaiso aveti nevoie de 250 g pulpa de vita tocata, doua cepe rosii (pentru culoare), doua fire de ceapa verde, o cana cu orez, o cutie cu boabe de porumb, un morcov, patru ciuperci mari, o legatura de patrunjel verde, o sfecla rosie, ulei de masline, lamaie, sare, piper macinat, hrean.

Se toaca marunt cepele rosii, morcovul, cozile de la ciuperci si cozile de la ceapa verde. Se calesc la foc mic, in ulei de masline. Se adauga si se caleste carnea tocata pana cand capata un aspect faramicios, maroniu. Se adauga apa si se pune la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit. Dupa ce a fiert carnea, se adauga orezul, evident, bine spalat. Cand orezul a "inflorit", se pun boabele de porumb si se lasa la fiert, la foc mic, pana scade. La final se adauga patrunjelul tocat si, dupa gust, piperul macinat. Ciupercile se gratineaza si vor deveni suport pentru portia de pilaf. Recomand o salata de sfecla rosie coapta, taiata cuburi si "botezata" cu ulei de masline, lamaie si hrean dat pe razatoarea mica.

Timpul total de preparare nu poate depasi o ora, iar costurile (va invit sa faceti singuri socotelile) sunt absolut rezonabile. Este un pilaf pentru… toate varstele, dar cu deosebire agreat de copii.

MANCARE DE CASTRAVETI MURATI

  • INGREDIENTE: 500 g cotlet de porc fara os, 10-12 castraveti murati de dimensiune medie, doua cepe, o legatura de marar verde, boia dulce, piper, bulion, o lingura cu faina.
  • PREPARARE: Carnea se taie cuburi, se fierbe si se spumeaza bine. Intr-un vas separat se caleste ceapa tocata marunt, cu o lingura cu bulion, boia dulce si putin piper. Cand carnea este aproape fiarta, se toarna peste ea ceapa calita, se adauga apa si se da la foc mic. Dupa zece minute se adauga castravetii taiati rondele, dupa ce au fost tinuti la apa rece pana cand s-au desarat, dupa gust. Dupa alte zece minute de fiert la foc mic, cu cratita acoperita, se desface o lingura cu faina intr-o cana cu apa rece si se toarna in cratita. Se mai fierbe putin, amestecand usor, pana cand sosul se ingroasa. La sfarsit se pune mararul tocat si se acopera. Mancarea este foarte gustoasa si preparata de post, fara carne.

    RIDICHE NEAGRA CU FICAT DE PUI SI SOS BECHAMEL

  • INGREDIENTE: 6 ridichi negre, 4 polonice de supa de vita, o punga ficat de pui, o ceapa, o legatura de patrunjel, 4 linguri cu smantana, faina, sare, piper.
  • PREPARARE: Se curata ridichile si se scobesc de miez. Apoi se pun intr-o oala, la fiert, in supa de vita. Dupa fierbere, se scot cu spumiera si se pun la racit. Ficatul de pui se fierbe si se spumeaza, apoi se scoate afara si se clateste in apa rece. Se toaca marunt ficatul si miezul rezultat de la ridichi, se amesteca impreuna cu patrunjelul si ceapa tocate. Se adauga sare si (eventual) piper macinat, dupa gust. Se umplu ridichile si se asaza intr-o tava. Intr-un vas separat se prepara sosul bechamel din apa, faina, smantana si se toarna in tava unde sunt asezate ridichile, fara sa le acopere. Se da la cuptor cu foc mic, timp de 30-45 de minute.

    PUI CU MERE SI SCORTISOARA

  • INGREDIENTE: un pui, un kilogram de mere, un cub de unt, o legatura de patrunjel verde, un baton de scortisoara, sare, faina, zahar, cateva cuisoare.
  • PREPARARE: Se taie puiul, se dezoseaza complet si se spala. Se prajeste in cubul de unt pana cand se rumeneste, apoi se adauga apa cat sa-l acopere si se da la fiert. Cand carnea este fiarta, se adauga merele curatate de coaja si de samburi, taiate in doua sau in patru. Se toarna un pahar cu vin alb dulce, o lingurita cu zahar si se lasa la foc foarte mic. Separat se face un rantas cu putina faina, se dilueaza cu zeama din cratita si se toarna in mancare. Dupa trei minute se pun verdeata, batonul de scortisoara si cuisoarele. Se acopera si se da la cuptor cinci minute, la foc mediu. Pe tot parcursul prepararii aveti grija ca merele sa ramana intregi.
  • Citeşte mai multe despre:   ceapa,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
     Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...
    Serviciul de email marketing furnizat de