BARBATI LA CRATITA
Un barbat iubitor si "doua jumatatii" (gemene) gatesc pentru mama
BARBATI LA CRATITA
Un barbat iubitor si "doua jumatatii" (gemene) gatesc pentru mama
Ideea acestui reportaj a fost sa gasim barbati care gatesc pentru sotiile sau iubitele lor. Acesta a fost punctul de plecare. Pe parcurs am fost pusi in fata unei situatii inedite. Nu un singur barbat, ci trei barbati gatind pentru cineva drag! Nu-i asa ca v-am facut curiosi? Dar sa dezvaluim intreaga povesteâ¦
Doamnei Adela, din Bucuresti, i s-a pregatit aceasta surpriza. Sotul - Adrian - si cei doi copii - Lucian si Stefan - sunt personajele principale. Desi gemenii sunt inca la gradinita, asta nu inseamna ca peste cativa ani nu vor deveni si ei barbati in toata firea!. Impreuna "au complotat" (ne putem inchipui discutiile soptite, in ungherul unei camere, ca sa nu afle mami) si intr-o zi au pus planul in aplicare. Bineinteles ca si noi am fost de fata. Iar daca sunteti curiosi, si stiu sigur ca asa este, pot sa va spun ca mancarea a fost excelenta. Chiar asa!
SECRETE. Dar cum se face ca un barbat casatorit reuseste sa gateasca fara ajutor? Va vine sa credeti sau nu, bazele se pun in copilarie. "Invata sa-ti faci singur mancare, ca nu stii peste ce nevasta dai!" Acesta este sfatul pe care l-a primit demult de la mama lui, o femeie cu mult umor. Si, cum nu se poate sa nu tii cont de invataturile celor mai intelepti, asa a si facut. "Pentru mine este o mare bucurie sa-mi vad copiii si sotia mancand cu pofta si laudand bucatele pe care le pregatesc", ne marturiseste Adrian Parvu, in timp ce pregateste legumele si le arata copiilor cat de usor se poate descoji o
ceapa rosie.
Secretul lui, in ale bucatariei si nu numai, consta in inovatie. "Bucataria este spatiul in care «ma relaxez»⦠la domiciliu. Intotdeauna inventez variante pentru retete standard, adaug cate ceva surprinzator. Este o activitate creativa si nu de putine ori in fata aragazului, cu supiera in mana, mi-au venit idei originale sau am facut conexiuni neasteptate in legatura cu activitatea mea de editor".
Este nevoit sa se opreasca pentru ca unul dintre copii vrea neaparat sa umple el palarioarele ciupercilor cu unt si delikat. Ii place sa faca asta ca sa-i arate mamei cat de mult o iubeste el. Celalalt copil nu se lasa mai prejos si vrea si el sa faca ceva pentru mami. Dar ce? De exemplu, sa puna orezul in oala si sa-l "pazeasca" pana infloreste. Dar sa nu care cumva sa adoarma ca Praslea cel din poveste!
Odata sarcinile impartite, Adrian continua sa ne povesteasca. "Nu numai ca nu ma simt deloc rusinat. Dimpotriva, sunt mandru ca mi-am eliberat sotia de corvoada cumparaturilor si a gatitului. De multe ori, venind de la piata cu sacosele pline, le compatimesc pe gospodinele incarcate cu zeci de kilograme si mi le imaginez ajungand acasa nervoase, obosite si disperate de viata..."
Adevarul este ca oricarei femei i-ar placea sa fie invitata la masa in propria ei
casa. Mancare aburinda si gustoasa pregatita de cel drag sau de cei dragi. Si de ce sa nu fie asa? Nu se spune oare ca barbatii sunt mai priceputi in "arta gatitului" decat femeile? Bucatariile marilor restaurante sau ale celebrelor laboratoare de cofetarie din lume sunt conduse de catre barbati.
Asa ca va invit sa va delectati cu o mancare delicioasa pregatita nu de un barbat, ci de trei. Conform teoriei de mai sus ( barbatii gatesc mai bine decat femeile), va fi de trei ori mai gustoasa...
"Sunt singur la parinti, iar mama, Dumnezeu s-o tina sanatoasa, ma tinea de mic prin bucatarie sa vad ce si cum gateste"
Adrian Parvu
|
"Sunt singur la parinti, iar mama, Dumnezeu s-o tina sanatoasa, ma tinea de mic prin bucatarie sa vad ce si cum gateste"
Adrian Parvu
|
SURPRIZA. Reteta aleasa a fost una incitanta si exotica in acelasi timp: Pilaf Valparaiso. Pe de o parte, se gateste cu mare placere in Chile. Cel care i-a oferit-o lui Adrian este un bun prieten al sau, Armin Barientos y Barientos, un urmas al conchistadorilor spanioli care au "civilizat" lumea noua. Pe de alta parte, cei trei "eroi" si-au folosit imaginatia si au imbunatatit reteta pe ici, pe colo. In punctele esentiale insa a ramas neschimbata, iar gustul acestui pilaf va fi, cu siguranta, pe placul oricarui
sud-american.
Pentru Pilaful Valparaiso aveti nevoie de 250 g pulpa de vita tocata, doua cepe rosii (pentru culoare), doua fire de ceapa verde, o cana cu orez, o cutie cu boabe de porumb, un morcov, patru ciuperci mari, o legatura de patrunjel verde, o sfecla rosie, ulei de masline, lamaie, sare, piper macinat, hrean.
Se toaca marunt cepele rosii, morcovul, cozile de la ciuperci si cozile de la ceapa verde. Se calesc la foc mic, in ulei de masline. Se adauga si se caleste carnea tocata pana cand capata un aspect faramicios, maroniu. Se adauga apa si se pune la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit. Dupa ce a fiert carnea, se adauga orezul, evident, bine spalat. Cand orezul a "inflorit", se pun boabele de porumb si se lasa la fiert, la foc mic, pana scade. La final se adauga patrunjelul tocat si, dupa gust, piperul macinat. Ciupercile se gratineaza si vor deveni suport pentru portia de pilaf. Recomand o salata de sfecla rosie coapta, taiata cuburi si "botezata" cu ulei de masline, lamaie si hrean dat pe razatoarea mica.
Timpul total de preparare nu poate depasi o ora, iar costurile (va invit sa faceti singuri socotelile) sunt absolut rezonabile. Este un pilaf pentru⦠toate varstele, dar cu deosebire agreat de copii.
|
MANCARE
DE CASTRAVETI MURATI
INGREDIENTE: 500 g cotlet de porc fara os, 10-12 castraveti murati de dimensiune medie, doua cepe, o legatura de marar verde, boia dulce, piper, bulion, o lingura cu faina.
PREPARARE: Carnea se taie cuburi, se fierbe si se spumeaza bine. Intr-un vas separat se caleste ceapa tocata marunt, cu o lingura cu bulion, boia dulce si putin piper. Cand carnea este aproape fiarta, se toarna peste ea ceapa calita, se adauga apa si se da la foc mic. Dupa zece minute se adauga castravetii taiati rondele, dupa ce au fost tinuti la apa rece pana cand s-au desarat, dupa gust. Dupa alte zece minute de fiert la foc mic, cu cratita acoperita, se desface o lingura cu faina intr-o cana cu apa rece si se toarna in cratita. Se mai fierbe putin, amestecand usor, pana cand sosul se ingroasa. La sfarsit se pune mararul tocat si se acopera. Mancarea este foarte gustoasa si preparata de post, fara carne.
RIDICHE NEAGRA CU FICAT DE PUI SI SOS BECHAMEL
INGREDIENTE: 6 ridichi negre, 4 polonice de supa de vita, o punga ficat de pui, o ceapa, o legatura de patrunjel, 4 linguri cu smantana, faina, sare, piper.
PREPARARE: Se curata ridichile si se scobesc de miez. Apoi se pun intr-o oala, la fiert, in supa de vita. Dupa fierbere, se scot cu spumiera si se pun la racit. Ficatul de pui se fierbe si se spumeaza, apoi se scoate afara si se clateste in apa rece. Se toaca marunt ficatul si miezul rezultat de la ridichi, se amesteca impreuna cu patrunjelul si ceapa tocate. Se adauga sare si (eventual) piper macinat, dupa gust. Se umplu ridichile si se asaza intr-o tava. Intr-un vas separat se prepara sosul bechamel din apa, faina, smantana si se toarna in tava unde sunt asezate ridichile, fara sa le acopere. Se da la cuptor cu foc mic, timp de 30-45 de minute.
PUI CU MERE
SI SCORTISOARA
INGREDIENTE: un pui, un kilogram de mere, un cub de unt, o legatura de patrunjel verde, un baton de scortisoara, sare, faina, zahar, cateva cuisoare.
PREPARARE: Se taie puiul, se dezoseaza complet si se spala. Se prajeste in cubul de unt pana cand se rumeneste, apoi se adauga apa cat sa-l acopere si se da la fiert. Cand carnea este fiarta, se adauga merele curatate de coaja si de samburi, taiate in doua sau in patru. Se toarna un pahar cu vin alb dulce, o lingurita cu zahar si se lasa la foc foarte mic. Separat se face un rantas cu putina faina, se dilueaza cu zeama din cratita si se toarna in mancare. Dupa trei minute se pun verdeata, batonul de scortisoara si cuisoarele. Se acopera si se da la cuptor cinci minute, la foc mediu. Pe tot parcursul prepararii aveti grija ca merele sa ramana intregi.
|