x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chestiune de gust

Chestiune de gust

13 Iul 2004   •   00:00

Omul se afirma prin alegerile sale. Isi alege partenerul de viata, casa, masina, haina, vinurile. "Chestiune de gust" se spune. Atunci cand gusturile individuale concorda, se naste stilul. Gustul este un fenomen universal si permanent, dar variabil in timp si spatiu.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Urmarind evolutia unui consumator incepator de vin, vom observa in debut o apetenta pentru vinuri dulci. In timp, gustul bun incepe sa fie satisfacut de demiseci si seci cu arome puternice, trecandu-se apoi catre vinurile unde sugestiile sunt discrete, chiar criptate. Vinul de sete incepe sa fie cel direct, sec, proaspat, lucru de neconceput pentru subiect la inceputul prieteniei cu vinul. Evoluand, iubitorul de vin descopera diferitele nuante ale unui vin mare, pe care le va cauta din ce in ce mai mult. O etapa importanta este pasajul de la vinurile rosii, simple, catre buchetul complex, evoluat, in care gustul strugurelui este descifrat in spatele unor draperii groase de catifea - reprezentate de tanini, senzatii de amar si de o aciditate care iata, nu mai supara.

Destinul acestor vinuri incepe sa fie intuit de oenofil, invechirea poate fi prevazuta cu beneficiile si modificarile pe care le va aduce vinului. Poate ca acum se intelege mai bine de ce "gustul" tine si de originea sociala a degustatorului, de contextul istoric si de pozitionarea geografica.

Gustul ne diferentiaza intre noi. Alegerea tine de propria perceptie, de nivelul nostru cultural, dar si de varsta! Vinul este ales de catre noi, dar in egala masura vinul ne si formeaza gustul.

Vinurile cele mai scumpe nu sunt neaparat si cele mai bune, dar un vin excelent are toate sansele sa fie mai scump decat multe altele. Si asta tocmai datorita insusirilor care pot fi detectate, a celor care, in timp, au ajuns sa fie clasicizate de catre cunoscatori. Nu inseamna ca daca nu iti place Sauvignon Blanc nu-l recunosti pe cel din Noua Zeelanda ca fiind unul din varful piramidei. Pretul contine elemente care nu tin de valoarea intrinseca: notorietatea producatorului, notorietatea podgoriei, mecanismele de marketing etc. In plus, in Occident functioneaza si "critica de vin", sustinuta de comentatori avizati, care prin observatiile lor influenteaza "bursa" vinurilor.

Revenind la gust, acesta trebuie cultivat, ajutat sa fie functia care sa selecteze pentru noi ceea ce ne defineste. Cineva spunea ca "gustul este facultatea umana instantanee care precede reflectia" …
Asadar, gusturile… se discuta!
×
Subiecte în articol: gastronomie