x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chiftele de naut "infasate" in lipie

Chiftele de naut "infasate" in lipie

03 Feb 2005   •   00:00

De origine incerta, dar foarte popular in toata lumea, Falafelul este un aperitiv condimentat si plin de vitamine. El poate face parte si dintr-un meniu de post, intrucat contine doar legume.


VERONICA GUZUN

VEGETARIAN. Ascunse in lipie sau servite pe farfurie intr-un restaurant, chiftelele de naut sunt un aliment preferat de lumea musulmana

Din meniul unui restaurant cu specific libanez, indian, pakistanez sau arabesc nu va lipsi niciodata Falafelul. Seful de sala al unui restaurant libanez din Bucuresti ne-a spus ca din zece vizitatori cinci comanda acest fel de aperitiv. Exista si fast-food-uri care au in oferta Falafel. Insa este usor de remarcat o diferenta. La restaurant vei primi o farfurie cu chiftelute de naut stropite cu sos de susan, iar dincolo aceleasi chiftelute vor fi ascunse alaturi de legume si de multe sosuri intr-o lipie.

DE UNDE? Nu se cunoaste exact care este originea acestui aliment, in schimb se stie ca locuitorii din sudul Indiei si din Sri Lanka i-au dat numele. Falafel este un cuvant format din altele trei: Fa - facut din, La - mult, din abundenta, Fel - firimituri de paine. In Egipt, un aperitiv asemanator, dar mai bogat in condimente se numeste "Ta’miyya". Acolo el are un gust mai fin si este mai puternic condimentat, contine mult coriandru si patrunjel in abundenta si are forma unui rulou cu diametrul de trei centimetri. Falafelul nu este consumat doar in India, Sri Lanka si Egipt, ci si in Pakistan. Acestea sunt statele care disputa dreptul de a se numi tara de origine a unui aliment atat de popular. In prezent, el este cunoscut in lumea intreaga.

SERVIRE. Pe langa acele sfere de naut condimentate, in lipie se pune sos de iaurt, salata, suc de lamaie, rosii, sos de susan, salata de castraveti, patrunjel si usturoi. Se consuma fierbinte. Cand prepara falafelul, bucatarii au grija ca ingredientele sa nu fie umede, altfel nu se vor lega bine atunci cand vor fi prajite in ulei de floarea-soarelui sau in ulei de masline. Pentru ca nu are carne si alte alimente de origine animala, falafelul poate cu usurinta sa faca parte din meniul de post. Un falafel este destul de simplu de preparat si acasa, pentru ca toate ingredientele enumerate in reteta pot fi gasite si in magazinele din Romania.

FALAFEL
  • Ingrediente: 225 gr naut, o ceapa tocata marunt, un catel de usturoi, o felie de paine alba, inmuiata, 1/4 lingurita de piper macinat, o lingurita coriandru maruntit, o lingura patrunjel tocat, sare, ulei
  • Preparare: Se lasa nautul la inmuiat peste noapte. Dupa ce s-a umflat bine, se pune intr-un vas cu apa si se introduce la cuptor timp de aproximativ o ora, pana devine fraged. Obtinem un piure de naut peste care adaugam felia de paine stoarsa de apa, ceapa, usturoiul pisat, piperul, coriandrul si patrunjelul. Sarati dupa gust. Amestecul se framanta bine, apoi este lasat sa se odihneasca o ora. Incalziti ulei in tigaie, apoi puneti chiftelutele facute din acel amestec. Se prajesc pana devin maronii.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie naut