x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar China - Forma, gust si imagine

China - Forma, gust si imagine

19 Apr 2005   •   00:00

  • de VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • GARGANTUA SI PANTAGRUEL
  • Cum vi s-ar parea sa mergeti pe strada si sa va intrebe cineva, ca din senin, "ati mancat?" Nu e nici un scenariu, ci chiar formula de salut a chinezilor, care au renuntat de mult la cunoscutul "buna ziua" in favoarea acestei metode ceva mai insolite. De altfel, nici ca se putea nimeri un salut mai potrivit, pentru ca, dupa cum veti afla in continuare, poporul chinez este extrem de preocupat de ce-i in farfurie si pune mare pret pe arta gastronomica. Si daca tot am ajuns la capitolul asta, nu se poate sa trecem mai departe fara a va face cunostinta cu cele patru tipuri de bucatarii chinezesti: Sichuan, Guandong, Huaiyang si Shandong. Denumirile sunt reprezentative locului unde s-a dezvoltat prima data respectivul stil, iar mancarurile se conformeaza "regulilor" din regiune: unele, ceva mai condimentate, se folosesc in tratamentul diverselor afectiuni, in timp ce altele, mai putin sarate si uleioase, sunt un adevarat spectacol de gust, culoare si forma.

    ISTORIE. In antichitate, masa de la curtea imperiala era un adevarat regal culinar: zeci de feluri intinse pe masa si forme cat mai diverse. Iar unele feluri ramaneau neatinse, tocmai din cauza multitudinii de alternative. Astazi insa, masa chinezilor numara aproximativ patru feluri, exceptie facand dejunul, la care nu se consuma niciodata mai putin de cinci feluri.

    Elementul reprezentativ in bucataria chinezeasca il constituie culoarea. Niciodata nu o sa vedeti mai mult de doua culori in farfurie si asta pentru ca impactul vizual este mai puternic si mai atractiv cand vorbim de monocromie culinara. Si tot pentru o prezentare demna sa atraga chiar si cel mai sceptic consumator, artisti intr-ale gastronomiei au ales ca alimetele sa fie taiate cat mai marunt si in forme diverse. Iar cum lantul slabiciunilor abia incepe, asa se explica si lipsa tacamurilor. Datorita sectionarii alimentelor in bucati foarte marunte, cutitul si furculita nu sunt deloc folositoare. Chinezii se folosesc in schimb de vestitele betigase, acestea fiind corespondentul furculitei din bucataria europeana, facute din lemn de bambus sau materiale plastice.

    TRADITIE. Preparatele preferate ale chinezilor sunt, dupa cum era de asteptat, orezul si pestele. Ziua incepe cu un mic dejun destul de usor, servit in jurul orei 7 dimineata: supa de orez cu paine chinezeasca, careia i se spune Mantou, sau un pahar cu lapte si o prajitura cu… ce credeti? Da, cu orez! Masa de pranz este consistenta si variata: aperitive, ciorba si neaparat legume si carne. Preparatele nu se servesc insa cu paine, ci cu un fel aparte de orez, numit Mifan.

    Pe lista punctelor de atractie ale Chinei se afla, la loc de cinste, restaurantele. Si asta pentru ca de multe ori mancarea consumata aici este cat se poate de… vie, inainte de preparare. Clientii au privilegiul ca, in special la felurile de peste, sa-si aleaga singuri vietatea marina cea mai potrivita. Apoi bucatarul alege din acvariile imense, aflate in fiecare local care se respecta, ghinionistul care "s-a evidentiat" si il duce direct in bucatarie, unde este preparat in functie de dorinta clientului!

    ×