|
|
ISTORIE. In antichitate, masa de la curtea imperiala era un adevarat regal culinar: zeci de feluri intinse pe masa si forme cat mai diverse. Iar unele feluri ramaneau neatinse, tocmai din cauza multitudinii de alternative. Astazi insa, masa chinezilor numara aproximativ patru feluri, exceptie facand dejunul, la care nu se consuma niciodata mai putin de cinci feluri.
Elementul reprezentativ in bucataria chinezeasca il constituie culoarea. Niciodata nu o sa vedeti mai mult de doua culori in farfurie si asta pentru ca impactul vizual este mai puternic si mai atractiv cand vorbim de monocromie culinara. Si tot pentru o prezentare demna sa atraga chiar si cel mai sceptic consumator, artisti intr-ale gastronomiei au ales ca alimetele sa fie taiate cat mai marunt si in forme diverse. Iar cum lantul slabiciunilor abia incepe, asa se explica si lipsa tacamurilor. Datorita sectionarii alimentelor in bucati foarte marunte, cutitul si furculita nu sunt deloc folositoare. Chinezii se folosesc in schimb de vestitele betigase, acestea fiind corespondentul furculitei din bucataria europeana, facute din lemn de bambus sau materiale plastice.
TRADITIE. Preparatele preferate ale chinezilor sunt, dupa cum era de asteptat, orezul si pestele. Ziua incepe cu un mic dejun destul de usor, servit in jurul orei 7 dimineata: supa de orez cu paine chinezeasca, careia i se spune Mantou, sau un pahar cu lapte si o prajitura cu⦠ce credeti? Da, cu orez! Masa de pranz este consistenta si variata: aperitive, ciorba si neaparat legume si carne. Preparatele nu se servesc insa cu paine, ci cu un fel aparte de orez, numit Mifan.
Pe lista punctelor de atractie ale Chinei se afla, la loc de cinste, restaurantele. Si asta pentru ca de multe ori mancarea consumata aici este cat se poate de⦠vie, inainte de preparare. Clientii au privilegiul ca, in special la felurile de peste, sa-si aleaga singuri vietatea marina cea mai potrivita. Apoi bucatarul alege din acvariile imense, aflate in fiecare local care se respecta, ghinionistul care "s-a evidentiat" si il duce direct in bucatarie, unde este preparat in functie de dorinta clientului!
Citește pe Antena3.ro