GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VIORICA ROMASCU
|
Confucius (551-479 i.H.), caci despre el este vorba, reuseste prin "Convorbirile" sale sa joace un rol important in dezvoltarea Chinei. Munca, studiul, respectul relatiilor in acest context, autoritatea paterna, pe motiv ca ea asigura stabilitatea societatii, au fost puncte de referinta in toata aceasta mare filosofie de viata. O buna oranduire a societatii consta si in intelegerea fiecaruia in parte a rolului pe care poate sa il detina si sa il exercite. Pe de alta parte, ritualurile care insoteau oricare dintre activitatile omenesti, erau executate cu perfectiune si noblete. Indeplinirea riguroasa a lor asigurau fertilitatea ogoarelor, prosperitatea si pacea poporului. Astfel, in "Cartea mutatiilor" sunt descrise o seama de divinitati cu sarcini precise in oranduirea unei civilizatii. Traditiile chinezesti au avut continuitate tocmai datorita unui popor, capabil sa asigure aceasta.
Sub lampioanele viu colorate, artele culinare sunt pline de fantezie. Ele sunt o incununare pretioasa a diversitatii ingredientelor pe care le gasesti in aceasta tara. Celebra bucatarie chinezeasca pare sa se remarce, fiind preferata de multi dintre locuitorii pamantului. Un sortiment recunoscut pe glob este sushi. Desi la origine este japonez, acest fel de mancare se gaseste in mai toate restaurantele chinezesti din lume. Se prepara din somon afumat si icre de manciuria, fiind usor costisitor. Majoritatea mancarurilor chinezesti se gatesc cu sosuri si condimente care depasesc peste o suta de varietati. Indiferent de preparatul ales, ardeiul iute este nelipsit. Branza de soia, friptura de rata, supa de broasca testoasa, salata de alge, castravetele de mare, sunt numai cateva feluri din imensa bucatarie chinezeasca. Faina de orez, sarea chinezeasca, ghimbirul, broccoli, se gasesc si ele foarte des in mancaruri. Iar printre categoriile preferate se remarca "platoul tofu", ce contine fasole cu carne de porc si caimac din lapte de soia, preparat in sos fierbinte de fasole neagra. Celebrul orez preparat la cuptor cu aburi constituie o excelenta garnitura.
OREZ CHINEZESC
|
Citește pe Antena3.ro |
PUI CU SOS DE SOIA
|
Dupa ce s-a marinat, se toarna peste sos cele doua linguri de faina si se amesteca bine. Se prajeste amestecul in ulei incins. Cel mai bine este sa fie servit cu garnitura de orez fiert. |