x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar China, tara lampioanelor

China, tara lampioanelor

05 Ian 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VIORICA ROMASCU

China, cea mai veche dintre toate civilizatiile, cu peste 3000 de ani de istorie, continua si azi sa fascineze. Pe tot acest parcurs istoric a cunoscut aprige framantari, dar si splendide infaptuiri. Una dintre marile realizari este perioada in care s-a afirmat confucianismul. Remarcat datorita filosofiei sale de viata, acest sistem reuseste sa inglobeze fonduri de credinte puse la punct de-a lungul timpurilor. Intr-o vreme in care trona anarhia si foametea, un invatator pe nume Kong, al carui nume a capatat ulterior o forma latinizata gratie misionarilor iezuiti, isi asuma menirea de a pune ordine in haosul instalat.

Confucius (551-479 i.H.), caci despre el este vorba, reuseste prin "Convorbirile" sale sa joace un rol important in dezvoltarea Chinei. Munca, studiul, respectul relatiilor in acest context, autoritatea paterna, pe motiv ca ea asigura stabilitatea societatii, au fost puncte de referinta in toata aceasta mare filosofie de viata. O buna oranduire a societatii consta si in intelegerea fiecaruia in parte a rolului pe care poate sa il detina si sa il exercite. Pe de alta parte, ritualurile care insoteau oricare dintre activitatile omenesti, erau executate cu perfectiune si noblete. Indeplinirea riguroasa a lor asigurau fertilitatea ogoarelor, prosperitatea si pacea poporului. Astfel, in "Cartea mutatiilor" sunt descrise o seama de divinitati cu sarcini precise in oranduirea unei civilizatii. Traditiile chinezesti au avut continuitate tocmai datorita unui popor, capabil sa asigure aceasta.

Sub lampioanele viu colorate, artele culinare sunt pline de fantezie. Ele sunt o incununare pretioasa a diversitatii ingredientelor pe care le gasesti in aceasta tara. Celebra bucatarie chinezeasca pare sa se remarce, fiind preferata de multi dintre locuitorii pamantului. Un sortiment recunoscut pe glob este sushi. Desi la origine este japonez, acest fel de mancare se gaseste in mai toate restaurantele chinezesti din lume. Se prepara din somon afumat si icre de manciuria, fiind usor costisitor. Majoritatea mancarurilor chinezesti se gatesc cu sosuri si condimente care depasesc peste o suta de varietati. Indiferent de preparatul ales, ardeiul iute este nelipsit. Branza de soia, friptura de rata, supa de broasca testoasa, salata de alge, castravetele de mare, sunt numai cateva feluri din imensa bucatarie chinezeasca. Faina de orez, sarea chinezeasca, ghimbirul, broccoli, se gasesc si ele foarte des in mancaruri. Iar printre categoriile preferate se remarca "platoul tofu", ce contine fasole cu carne de porc si caimac din lapte de soia, preparat in sos fierbinte de fasole neagra. Celebrul orez preparat la cuptor cu aburi constituie o excelenta garnitura.

OREZ CHINEZESC
  • INGREDIENTE:
  • orez, apa, sare

  • PREPARARE:
  • Se spala orezul in cateva ape. Se pune intr-o cratita si se adauga apa rece, astfel incat sa-l acopere cu 1 cm. Apoi se adauga sare si se lasa la foc iute. Dupa ce a dat doua-trei clocote se acopera cratita si se face focul foarte mic. Dupa aproximativ 25 de minute apa s-a evaporat si orezul este fiert.

    PUI CU SOS DE SOIA
  • INGREDIENTE:
  • doua bucati de piept de pui dezosat, sos soia, doua linguri faina, ulei

  • PREPARARE:
  • Carnea de pui se taie in fasii sau cubulete si se acopera cu sosul de soia. Se lasa la marinat doua ore la temperatura camerei sau peste noapte, in frigider.
    Dupa ce s-a marinat, se toarna peste sos cele doua linguri de faina si se amesteca bine. Se prajeste amestecul in ulei incins. Cel mai bine este sa fie servit cu garnitura de orez fiert.
    ×