x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciaet de retete

Ciaet de retete

24 Ian 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

RULADA DE PORC CU OUA
Ingrediente: un kilogram muschi de porc, 500 g carne de vita, 500 g carne de pui, un carnat oltenesc, 6 oua, salata verde, rosii cherry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, apa
1 Patru oua se fierb in apa cu sare, se descojesc si se pun pe o farfurie.
2 Muschiul de porc se spala, apoi se taie sub forma de foaie. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa la rece pentru zece minute.
3 Carnea de vita si cea de pui se toaca, se amesteca bine cu doua oua, sare si piper. Carnea tocata se intinde peste muschiul de porc, apoi se asaza si carnatul. Se pun langa el ouale fierte si se ruleaza totul, avand grija sa nu iasa compozitia la capete.
4 Se presara sare si piper peste toata rulada, se leaga cu o ata de bucatarie si se asaza intr-o tava unsa cu ulei de floarea-soarelui.
5 Se toarna ulei si peste rulada, se adauga doua pahare de apa si se introduce tava in cuptor. Se tine circa 45 de minute la foc mediu, verificand din cand in cand sa nu se arda.
Sfat: Se servesc cu salata verde si rosii cherry. Bautura: Merlot
RULOURI CU SUNCA
Ingrediente: 300 g sunca, 500 g faina, 3 oua, 200 ml apa, 150 g unt, 25 g drojdie, o lingurita de zahar tos, 100 g susan, sare, piper, cimbru, ulei de floarea-soarelui, marar, cascaval
1 Drojdia se dizolva in trei linguri de apa calduta. Se adauga o lingurita de sare, zaharul tos si trei linguri de faina. Se amesteca totul intr-un castron, se acopera si se lasa sa dospeasca timp de zece minute.
2 Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca. Se varsa drojdia dizolvata peste faina, se adauga doua oua, un albus, apoi untul racit si restul de apa. Se amesteca pana cand rezulta un aluat nelipicios.
3 Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca o jumatate de ora. Se intinde apoi o foaie rotunda, se taie in triunghiuri egale si pe fiecare triunghi se asaza cate o felie de sunca.
4 Se presara sare, piper si cimbru tocat, se ruleaza si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se ung la suprafata cu galbenusul ramas si se presara semintele de susan.
5 Se introduc in cuptor si se coc timp de 25 de minute la foc moderat.
Sfat: Se mai poate adauga cascaval, iar cimbrul se poate inlocui cu marar proaspat. Bautura: Pinot Noir
PULPE DE PUI CU LEGUME
Ingrediente: 4 pulpe de pui, 3 dovlecei, 3 morcovi, 250 g boabe de porumb din conserva, o lamaie, o portocala, 3 linguri de miere, o lingurita de boia dulce, un varf de cutit de praf de nucsoara, sare, piper, ulei de masline, patrunjel, ananas
1 Portocala si lamaia se spala, se dau pe razatoare, apoi li se stoarce sucul.
2 Se pun pulpele de pui intr-o tava, se toarna deasupra sucul si coaja rasa de la fructe. Se presara sare, piper si nucsoara.
3 Se adauga patru linguri de ulei de masline, se amesteca totul si se acopera tava cu folie alimentara. Se lasa la rece pentru 30 de minute, se scot pulpele din marinata si se ung cu mierea amestecata cu boiaua dulce.
4 Se incinge gratarul, se asaza pulpele si se frig.
5 Dovleceii si morcovii se spala, se taie in felii sau in cuburi si se calesc timp de zece minute la foc iute, impreuna cu boabele de porumb.
6 Se pot condimenta inainte de a le pune in tigaie, fiind mai moi, sau dupa ce le-am scos, devenind astfel un pic mai crocante. Se servesc fierbinti, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Peste legume se mai pot adauga si cubulete de ananas. Bautura: Muscat Ottonel
PUI CU SMOCHINE SI SUSAN
Ingrediente: un pui, 250 g orez, doua cepe, 70 g unt, 200 g smochine uscate, 100 ml miere, 250 ml smantana, 300 ml vin alb, 4 catei de usturoi, sare, piper, rozmarin, ulei de masline, susan
1 Orezul se pune intr-un castron si se spala in mai multe ape si se lasa la scurs.
2 Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se incinge untul intr-o cratita, se adauga ceapa si se prajeste pana cand devine sticloasa.
3 Se pun 150 g de smochine feliate, orezul si se prajeste totul pana cand orezul devine maroniu. Se adauga un pahar de apa si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie, ca sa fiarba orezul.
4 Puiul se spala, se umple cu compozitia de orez si se asaza intr-o tava unsa cu ulei de masline. Se condimenteaza cu sare si piper, se unge cu miere si se presara rozmarin tocat si susan.
5 Se toarna vinul si se introduce tava in cuptor. Se tine timp de 45 de minute si se verifica din cand in cand ca sa nu se arda.
6 Smantana se amesteca bine cu usturoiul pisat, restul de smochine, sarea si piperul dupa gust.
Sfat: Se poate prepara puiul si in folie de aluminiu. Bautura: Francusa

PREPARATE DIN PESTE

PACHETELE DE PESTE
Ingrediente: 12 foi de orez, 800 g file de cod alb, 150 g orez, doua tije de telina, doi ardei grasi, o lamaie, sare, piper, sos de soia, sos de curry
1 Orezul se spala in cateva ape reci. Se pune la fiert timp de 15 minute la foc iute. Se scoate din apa si se lasa intr-o strecuratoare la scurs.
2 Codul se curata de oase, se spala si se fierbe in apa cu sare si suc de lamaie timp de 10 minute. Se scoate din apa si se lasa sa se raceasca.
3 Ardeii grasi si tijele de telina se taie in bastonase, iar pestele in bucati mai subtiri.
4 Foile de orez se introduc pe rand in apa rece timp de cateva secunde si se lasa pe o farfurie sa se inmoaie putin.
5 Orezul se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca si se pune sub forma de gramajoare pe una dintre laturile foii de orez. Se asaza deasupra legumele si pestele, se infasoara si se servesc.
Sfat: Se pot servi cu sos de soia sau sos de curry. Bautura: Feteasca Alba
OREZ CU MIDII SI CURRY
Ingrediente: 300 g orez, 250 g midii, 150 ml vin alb, o lingurita de praf de curry, un morcov, un ardei gras, o ceapa, doi catei de usturoi, doua limete, sare, piper, ulei de masline, cimbru, patrunjel
1 Ceapa si usturoiul se curata de foi, se spala si se toaca in cubulete. Morcovul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mari sau se taie in cubulete.
2 Ardeiul gras se curata de seminte si se taie in cubulete sau in fasii subtiri. Orezul se spala in apa rece, ca sa mai dispara din amidon, si se pune intr-un castron.
3 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga legumele si se calesc timp de zece minute. Se presara orezul, se amesteca, apoi se toarna un pahar de apa.
4 Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga vinul, praful de curry si midiile.
5 Se amesteca, se mai lasa sa fiarba inca cinci minute si se indeparteaza cratita de pe foc. Se servesc fierbinti, stropite cu suc de limeta si presarate cu cimbru.
Sfat: In loc de cimbru putem folosi patrunjel. Bautura: Sauvignon Blanc
CIORBA DE PESTE CU ARPAGIC
Ingrediente: un kilogram de crap, un kilogram de fasole verde, 800 g rosii, 300 g arpagic, un morcov, o telina, o radacina de patrunjel, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 250 ml bors, sare, patrunjel, ceapa
1 Crapul se curata, se eviscereaza si se portioneaza. Se spala, se presara sare si se asaza pe un platou.
2 Arpagicul se curata de foi, se spala si se pune intr-un castron. Morcovul, telina si radacina de patrunjel se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari sau se taie in cubulete.
3 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele si arpagicul. Se presara o jumatate de lingura de sare si se lasa sa fiarba legumele. Cand sunt pe jumatate fierte, se adauga fasolea taiata in bucati mai mici.
4 Se lasa sa fiarba timp de zece minute la foc iute, se adauga rosiile, pestele, borsul si uleiul si se fierb inca zece minute sau pana cand pestele este gata.
5 Se presara patrunjel tocat si se acopera oala cu un capac. Se lasa sa stea zece minute, ca sa se patrunda gusturile, apoi se serveste.
Sfat: Arpagicul se poate inlocui cu trei cepe normale. Bautura: Feteasca Alba
CHIFTELE DE PESTE CU LEGUME
Ingrediente: 300 g fileuri de ton, 200 g cartofi, doi ardei grasi, 3 cepe, 5 catei de usturoi, doua oua, o felie de paine, 100 ml lapte dulce, o jumatate de legatura de patrunjel, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, faina, cimbru, macrou
1 Doua cepe, ardeii grasi si usturoiul se taie in felii subtiri. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga legumele, sarea si piperul dupa gust. Se prajesc timp de zece minute la foc iute, apoi se scot pe un platou.
2 Felia de paine se curata de coaja si se inmoaie in lapte.
3 Fileurile de ton se curata de oase si se toaca marunt. Cartofii se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga sucul format.
4 Ceapa ramasa se toaca marunt, se caleste cinci minute in ulei incins apoi se pune intr-un castron.
5 Se adauga cartofii scursi, painea, tonul, sarea si piperul. Se adauga ouale si patrunjelul tocat, se amesteca totul, se formeaza chiftelute care se trec prin faina si se asaza pe un platou.
6 Se prajesc in ulei incins si se servesc cu legumele calde, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: Se servesc cu rosii cherry amestecate cu sare si piper.

PREPARATE DIN LEGUME

CANNELLONI CU LEGUME
Ingrediente: 16 tuburi de cannelloni, 300 g spanac, 300 g ricotta, o ceapa, doua linguri de pasta de tomate, 3 linguri de parmezan ras, 150 ml ulei de masline, sare, piper, cimbru, busuioc, usturoi
1 Tuburile de cannelloni se fierb, se scot din apa fierbinte si se pun intr-un vas cu apa rece.
2 Spanacul se spala, se scurge de apa si se fierbe timp de cinci minute. Se scoate din apa, se lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare, apoi se toaca marunt.
3 Ceapa se curata si se toaca marunt. Se incinge putin ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste timp de cinci minute.
4 Se adauga spanacul, sarea si piperul dupa gust. Se toarna totul intr-un castron, se adauga branza si se amesteca.
5 Se umplu tuburile de canelloni cu acest amestec si se asaza intr-o tava unsa cu ulei de masline.
6 Deasupra se ung cu pasta de tomate, se presara parmezan, cimbru tocat si se introduc in cuptor. Se coc la foc mediu timp de 30 de minute.
Sfat: Se mai poate condimenta cu usturoi si cu busuioc tocat. Bautura: Traminer
CIORBA DE LEGUME
Ingrediente: 150 g orez, 500 g rosii, doi morcovi, doi ardei grasi, o telina cu frunze, doua cepe, doi catei de usturoi, 250 ml bors, sare, ulei de floarea-soarelui, ardei iuti murati
1 Cepele se curata de foi si se toaca marunt sau se lasa intregi. Ardeii se curata de seminte si se taie in fasii subtiri.
2 Morcovii se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.
3 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga cepele, morcovii si telina tocata cubulete impreuna cu tijele. Cand legumele sunt fierte pe jumatate se adauga orezul.
4 Se mai lasa un sfert de ora si se pun rosiile curatate de coaja si date pe razatoare, ardeii si trei linguri de ulei. Se condimenteaza cu sare dupa gust, se toarna borsul si se lasa sa fiarba.
5 La sfarsit se pun cateii de usturoi intregi si frunzele de telina tocate marunt. Se indeparteaza oala de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa timp de zece minute.
6 Se scot apoi cateii de usturoi din oala si se serveste ciorba.
Sfat: Se serveste cu ardei iute murat. Bautura: -
MANCARE DE OREZ CU SOIA
Ingrediente: 300 g orez, 200 g ciuperci, o ceapa, 12 oua de prepelita, 150 ml sos de soia, 8 linguri de ulei de masline, 12 rosii cherry, sare, piper, marar
1 Orezul se spala cu apa rece pana cand apa ramane limpede. Ceapa se curata de frunze, se spala si se toaca marunt.
2 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie in felii subtiri sau in cubulete. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si ciupercile si se calesc timp de cinci minute.
3 Se adauga apoi orezul, se amesteca bine cateva minute, se toarna un pahar de apa si se lasa sa fiarba.
4 Se pune apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Cand este aproape fiert, se adauga patru linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust.
5 Se acopera cratita cu un capac si se lasa orezul sa se raceasca putin. Restul de ulei se incinge intr-o tigaie si se prajesc pe rand ouale de prepelita.
6 Ochiurile se servesc alaturi de orezul cald, mararul tocat, rosiile cherry si sosul de soia.
Sfat: Sosul de soia se poate servi separat sau amestecat cu orezul si ciupercile. Bautura: Feteasca Regala
BAGHETA CU BRANZA SI BUSUIOC
Ingrediente: 600 g faina, 250 g branza telemea, 30 g drojdie, 200 ml apa, 100 g unt, un ou, o lingurita de sare, o lingurita de zahar tos, busuioc, ulei de masline, masline
1 Drojdia se pune intr-un castron si se dizolva in apa calduta, impreuna cu sarea si zaharul tos. Se adauga trei linguri de faina, se amesteca totul si se acopera castronul cu un servet de bucatarie.
2 Se lasa sa dospeasca timp de zece minute la loc cald, apoi se toarna peste restul de faina. Se adauga untul topit si racit, branza telemea data pe razatoarea cu ochiuri mari si frunzele de busuioc taiate in fasii subtiri.
3 Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se asaza intr-un castron, se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca o jumatate de ora.
4 Se imparte aluatul in bucati egale, i se da forma de bagheta si se cresteaza din loc in loc sub forma de spic.
5 Se asaza intr-o tava unsa cu ulei de masline, se ung cu oul batut si se introduc in cuptor, unde se tin circa 25 de minute.
Sfat: In aluat se mai pot adauga si masline feliate. Bautura: Feteasca Neagra

PREPARATE DULCI

BRIOSE CU MIGDALE SI CAFEA
Ingrediente: 6 oua, 200 g zahar tos, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 250 g faina, o portocala, 200 g migdale intregi, doua linguri de cafea macinata, un pachetel cu praf de copt, sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, zahar brun
1 Albusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza cu putina sare pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului.
2 Galbenusurile se pun intr-un castron, se adauga zaharul tos, zaharul vanilinat si se mixeaza totul pana cand compozitia isi dubleaza volumul.
3 Se adauga uleiul, cafeaua, coaja rasa si sucul de portocala. Se mixeaza totul, apoi se adauga migdalele curatate de coaja, taiate marunt si albusurile.
4 Se toarna deasupra faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza. Se toarna compozitia in forme de briose din silicon sau se poate pune in forme de hartie, unse cu ulei si asezate intr-o tava.
5 Se introduce tava in cuptor si se tine 24 de minute la foc potrivit. Briosele se scot din forme dupa ce s-au racit putin, ca sa nu se cruzeasca.
Sfat: Putem inlocui jumatate din cantitatea de zahar alb cu zahar brun. Bautura: Brandy
GOFFRE CU SOS DE COACAZE
Ingrediente: 250 g alune de padure, 230 g faina, 100 g zahar tos, 3 oua, 400 ml lapte batut, 70 g unt, o lingurita si jumatate de praf de copt, un praf de sare, zahar vanilinat, coaja rasa de la o lamaie, topping de capsuni, coacaze, menta
1 Alunele se curata de coaja (daca au) si se macina.
2 Intr-un castron se amesteca faina cu sarea, praful de copt, zaharul vanilinat si zaharul tos. In alt castron se mixeaza ouale intregi cu 50 g unt, apoi se adauga laptele batut.
3 Se mixeaza totul, se adauga ingredientele din celalalt castron, alunele macinate, coaja de lamaie si se amesteca.
4 Se acopera castronul cu un capac si se lasa aluatul timp de zece minute sa se odihneasca si ca sa se dizolve praful de copt.
5 Se unge o forma de goffre cu restul de unt si se toarna aluatul. Se coc pana cand gofrele au o culoare aurie si pot fi scoase din forma.
6 Se servesc fierbinti sau reci, cu topping de capsuni si coacaze proaspete.
Sfat: In aluat se mai poate adauga si menta tocata. Bautura: Busuioaca de Bohotin
TIRAMISU CU FRISCA SI KIWI
Ingrediente: 300 g piscoturi de sampanie, 300 g frisca lichida, 150 g mascarpone, 100 g zahar pudra, 5 bucati de kiwi, 100 g ciocolata alba, lichior de menta, cacao, ananas confiat, frunze de menta
1 Frisca se varsa intr-un castron si se mixeaza. Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra intr-un castron, separat.
2 Se varsa branza peste frisca, se adauga ciocolata data pe razatoarea cu ochiuri mari si se omogenizeaza.
3 Patru bucati de kiwi se curata de coaja, se taie in felii, apoi in cubulete. Se lasa sa se scurga putin de suc intr-o strecuratoare si se asaza peste crema de frisca. Se amesteca bine cu o lingura si se introduce crema la rece pentru zece minute.
4 Piscoturile se trec rapid prin lichiorul de menta, dar sa nu se inmoaie prea tare. Se asaza un rand de piscoturi, un strat de crema si tot asa pana cand se termina piscoturile si crema. Ultimul rand trebuie sa fie de crema.
5 Se presara deasupra cacaua si se introduce la rece. Cand se serveste, se orneaza cu feliile ramase de kiwi.
Sfat: In crema se mai poate adauga si ananas confiat sau menta tocata. Bautura: Cappuccino
SANDVIS DULCE
Ingrediente: 250 ml lapte, 400 g faina, 200 g unt, 250 g zahar, un ou, 100 g mascarpone, 3 linguri de cacao, zahar pudra, o lamaie, praf de copt, pudra de scortisoara, sare, un plic crema de lamaie, bomboane colorate, nuca macinata, alune
1 Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, adaugandu-se doua linguri de zahar pudra si coaja de lamaie.
2 O lingurita de praf de copt se amesteca bine cu faina si cu un praf de sare. Untul se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana cand devine ca o crema.
3 Se adauga branza mascarpone, o lingurita si jumatate de pudra de scortisoara, oul si cacaua. Se adauga faina si se amesteca pana rezulta un aluat potrivit de tare.
4 Se infasoara intr-o folie alimentara si se introduce la rece pentru o jumatate de ora. Se scoate din folie, se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru si se decupeaza rondele cu un pahar.
5 Se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul incins unde se tin circa 15 minute, la foc moderat.
6 Dupa ce s-au copt, se lasa sa se raceasca si se umplu cu crema de lamaie si se trec marginile prin bomboanele colorate.
Sfat: In aluat se poate adauga si nuca macinata sau alune. Bautura: Coniac

×