x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciorbă de perişoare de patru ani

Ciorbă de perişoare de patru ani

de Veronica Bectas    |    11 Sep 2010   •   00:00
Ciorbă de perişoare de patru ani

De ceva timp îmi doresc o ciorbă de pasăre de curte. Mai precis, de la "ţară". Orice-ai spune, are alt gust. Chiar dacă-i de-o seamă cu proprietarul, tot are un gust minunat. Cum adică? Păi, eu n-am văzut o femeie de la ţară care să taie o pasăre aşa, fără rost, doar pentru a fi mâncată. Dacă e pui mai măricel, numai bun de tăiat, trebuie să existe un scop anume: pentru un copilaş, pentru fata sau băiatul care vine ocazional pe la părinţi, pentru un doctoraş, pentru o cumetrie etc. Altfel, nimeni nu distruge o viitoare fabrică de ouă, pentru o ciorbă care se prăpădeşte imediat. Dacă e o găină şi este tăiată, atunci aceasta înseamnă că şi-a făcut norma la ouă, a clocit şi educat o serie de pui, deci poate fi sacrificată. Ce dacă este slăbănoagă de-i iese coşul pieptului ca o coasă de sub fulgi şi pulpele-i sunt subţiri şi tari de parcă-i alergător la maraton? Face ciorba bună!

Cu gândul la aşa o delicatesă am plecat la piaţă, în speranţa că voi găsi o găină sau un cocoş! Tot drumul, mi-am făcut în gând socoteli la bani. Nu cunoşteam preţurile la păsări vii. E drept că am întâlnit câţiva vânzători de păsări vii, dar nu m-am apropiat din mai multe motive. În primul rând, gândeam că pasărea-i furată, în al doilea rând gândeam că-i bolnavă, apoi că-i foarte bătrână şi abia în ultimul rând gândeam că-i foarte scumpă.


ÎN SFÂRŞIT, AJUNG LA PIAŢĂ
Surpriză! Piaţa era în demolare, adică, după autorităţi, în refacere, în modernizare. Fac un tur de recunoaştere şi, bineînţeles, n-am mai recunoscut nimic. Marea mea piaţă, plină cu tot ce-ţi dorea inima, era acum un uriaş şantier, iar puţinii precupeţi coloraţi, care erau bine ancoraţi în zonă, se mutaseră pe marginea trotuarului dinspre Şos. Colentina. Na, poftim! Unde naiba să mai găsesc eu găina sau cocoşul mult visat? Nu mă dau bătută şi încep a întreba, în dreapta şi în stânga, pe cei rămaşi, dacă "au văzut şi mi-au cunoscut" vreun ţăran care vinde şi păsări. O parte dintre cei pe care i-am întrebat mă priveau ca pe o ciudăţenie, iar o altă parte imediat începeau să se vaite şi să mă pună la curent cu necazurile lor. Pentru că fac şi greşeala de a participa intens la discuţie, după un timp, reuşesc să mă sustrag unor angajări politice şi, după ce am aprobat o serie de felicitări de mamă şi tată la adresa unor personalităţi din diverse conduceri, am şters-o invocând o întârziere.

Dar "cineva acolo, sus, mă iubeşte" şi cum am dat colţul să iau tramvaiul 14, spre casă, pentru că-mi luasem gândul de la ciorbă, în colţul magazinului cu "Îmbrăcăminte pentru femei şi copii", un bărbat şedea pe vine păzind o sacoşă cu marginile răsfrânte, din care se iţeau o găină şi un cocoş! După sacoşă, erau de vânzare! Mă îndrept spre el şi omul îmi zice:
- Nu vreţi, doamnă, o găină? Un cocoş? Ieftine, că n-am ştiut că-i piaţa în lucru şi nu le mai iau acasă! Hai, bre! Uite, că-s mari!, mă îmbia el. Pun mâna pe cocoş, pe spinare, mai spre coadă, să-i apreciez grăsimea, apoi la piept şi nu mi se pare grozav, dar e măricel. Pipăi găina la piept şi-mi pare ceva mai dolofană. Îl întreb cum le vinde.
- Păi, 300 găina şi 450 cocoşul!, zice el, în bani vechi, dintr-o răsuflare.
- Adică 75 de lei amândouă?!, mă minunez eu.
- Da, bre! Ce, se compară cu alea de la magazin?
- Nu, nu se compară, pentru că de banii ăştia mănânc o săptămână şi jumătate!, îi zic.
- Ia, bre, măcar cocoşul, că e rău. Se bate cu toţi ăia tineri şi sare la bătaie şi cu cine vine în curte. Calcă toate orătăniile! Nu ştiu ce-i cu el de-i aşa de rău?! Patru ani a fost băiat bun, dar acum... parcă a înnebunit.
Mă uitam la cocoş. Nu prea avea faţa unui fustangiu şi nici a unui bătăuş, dar... mai ştii? Dacă iese din sacoşă... Şi ce creastă semeaţă avea... Hm! Era prea scump!
- E prea scump!, zic şi dau să plec dezamăgită.
- Ia-l, bre, că ţi-l dau cu 300! Hai ia-l! Ia-l, că mai bine-l iau de gât şi-l dau de perete decât să mă întorc acasă cu el. Şi se apleacă, scoate cocoşul, care era legat de picioare, şi mi-l îndeasă în braţe. Pasărea începe să cârâie şi să dea nemulţumită din aripi.


FUGA CU COCOŞUL
Îl înşfac, îi dau omului trei hârtii de 10 lei şi fug să prind tramvaiul care tocmai era în staţie. Ne-am suit în tramvai, eu şi cocoşul, şi n-am scos o vorbă nici unul până acasă. De cum am intrat pe alee am şi aranjat cu un vecin care-şi studia boscheţii de sub balcon ca să mi-l taie. Mă grăbeam tare, pentru că nici nu mă gândeam să-l văd prea bine şi să mă înamorez de el, suficient cât să mi-l fac ceas deşteptător şi atracţia copiilor din bloc.

Am pus apă la clocotit pentru ca să-l opăresc, iar vecinul s-a prezentat la datorie şi crima s-a înfăptuit rapid şi curat, în baie la mine, de am început să am temeri cu privire la el. Pe cocoş l-am opărit şi l-am curăţat, după tot tipicul, aşa cum n-am mai făcut de foarte mulţi ani. După ce l-am tranşat, am constatat că avea cu ce să se fălească domnul cocoş. Cu gândul mai departe, s-ar putea ca fostul stăpân să-l fi trimis la moarte sigură tocmai din invidia ce-l măcina. Mă rog, problema se punea cum şi ce prepar din el. Piele galbenă de grasă avea, dar tare... toval. Carne avea, dar era beton. Oase avea... fier beton. Grăsime avea, minunată şi cam 400 de grame. Mda! Îmi fac socoteala că trebuie să dau o fugă să cumpăr legume şi pe drum mă mai gândesc ce fac din el. Dar ciorba rămâne valabilă!


● Ce cumperi din piaţă:
O pasăre adevărată x 30 lei buc. = 30 lei
1 kg ceapă x 2,00 lei = 2,00 lei
1 kg ardei gras x 2,50 lei = 2,50 lei
500 g morcov x 2,00 lei/kg = 1,00 lei    
O legătură leuştean x 1,00 lei = 1,00 lei
2 legături pătrunjel şi 2 legături de mărar x 0,50 lei/buc. = 2,00 lei
500 g cartofi x 1,50 lei/kg = 0,75 lei
3 buc. ouă x 0,45 lei = 1,35 lei
500 ml borş x 1,00 lei = 1,00 lei
1 kg roşii  x 4,00 lei= 4,00 lei
Total = 45,60 lei
 

REŢETE
Ciorbă de perişoare din carne de cocoş de patru ani
● Ingrediente:
un cocoş de ţară, 3 morcovi mari, 4 cepe mari, 3 ardei graşi, 3 cartofi, 3 ouă, 500 ml borş proaspăt, o legătură pătrunjel, o legătură leuştean, o jumătate legătură mărar, sare şi piper, 2 linguri ulei.
● Preparare: Tai, cureţi şi tranşezi pasărea, scoţi carnea de pe pulpe şi piept şi o toci de trei ori prin maşină. Toci mărunt două cepe şi le pui la înăbuşit în ulei. Pui la fiert, într-o oală de 8 litri, oasele rămase le la picioare şi cele de la coşul pieptului, aripile, gâtul, capul şi carcasa porţionată. Durează aproape două ore şi jumătate. Completează cu apă clocotită dacă scade zeama. Cureţi morcovii şi-i dai prin răzătoare, tai cubuleţe ardeii graşi şi cartofii, fierbi separat borşul şi tai mărunt restul de ceapă. Amestecă ceapa înăbuşită cu jumătate de legătură de pătrunjel şi jumătate de legătură mărar, cu albuşurile şi carnea tocată. Omogenizează bine şi drege de sare şi piper. Când măruntaiele sunt fierte, scoate cinci polonice de zeamă şi măruntaiele, mai puţin oasele de la piept şi picioare, adaugă ceapa tocată crudă, morcovul, ardeii graşi, cartofii şi lasă la fiert 15 minute, apoi adaugă perişoare formate din amestecul de carne tocată, mai adaugă două polonice de apă clocotită şi lasă până se fierb bine perişoarele. Încearcă una, dacă-i fiartă, apoi adaugă roşiile tocate mărunt, borşul, după gust, şi sare. Bate bine gălbenuşurile şi toarnă un polonic de zeamă din cele oprite. Când ciorba este gata, scoate oasele, toarnă câte puţin amestec de gălbenuşuri, până se încorporează, presară pătrunjelul rămas şi tot leuşteanul.  
 

Tocăniţă din măruntaie de cocoş
● Ingrediente:
măruntaiele fierte de la cocoş, 3 cepe mari, 4 roşii mari decojite, 3 ardei graşi mari, 3 cartofi, 4 polonice de zeamă în care au fiert măruntaiele, o legătură mărar, o legătură pătrunjel, 5 căţei mari de usturoi, sare, piper, ulei.
● Preparare: Taie ceapa fideluţă, ardeii graşi cubuleţe. Pune-le la înăbuşit într-o cratiţă cu puţin ulei. Când s-au înmuiat bine, adaugi cartofii cubuleţe, măruntaiele şi zeama, apoi dai la cuptor ca să scadă. Dacă s-au fiert şi cartofii, adaugi roşiile tocate foarte mărunt, sare, piper şi laşi la cuptor până se topesc şi ele, pui verdeaţa, usturoiul pisat şi opreşti focul. Acum faci mămăliguţa! 

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end