x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Citricul gigant care alunga raul

Citricul gigant care alunga raul

02 Iun 2005   •   00:00

Pentru noi pomelo este un fruct exotic care abia a aparut in marile magazine din Romania, pentru chinezi este unul dintre cele mai interesante si iubite simboluri ale Revelionului.

  • de VERONICA GUZUN
  • EXOTIC. Pomelo este fructul preferat al chinezilor
    Putem spune ca acest citric are o sotie (portocala) si un copil (grepfrutul). Spre deosebire de grepfrut, pomelo nu este amar, e mai putin acru si are 16-18 felii, in timp ce alte citrice nu au decat maximum 12 felii. Asemeni grepfrutului, pomelo poate fi cu multe seminte sau cu putine, sec sau zemos, dulce sau acrisor.

    DESCRIERE. Pomelo este un fruct gigant. El cantareste aproximativ un kilogram. Coaja, destul de groasa, aproximativ 2 cm, il face sa fie un fruct care se pastreaza bine timp indelungat. Se curata usor atat de coaja, cat si de membrana aspra care separa feliile. Are forma rotunda. Culoarea variaza de la galben la verde, iar miezul poate fi atat roz, cat si galbui. Fiind un fruct extrem de aromat, este folosit la gemuri, jeleuri, marmelada, sucuri, cocteiluri.

    CALATORIE. Fructul isi are originea in sud-estul Asiei. In anii 100 inainte de Hristos, el a ajuns in China, unde a devenit un adevarat simbol al Revelionului Chinezesc. Se crede ca pomelo indeparteaza raul daca este consumat in noaptea dintre ani. In prezent, fructul se cultiva in mai multe tari, printre care enumeram: China, Japonia, Taiwan, India, Indonezia si Tahiti. O alta denumire a lui este shaddock (in engleza) si chadec (in franceza). Numele vine de la capitanul englez Shaddock, care, in secolul al XVII-lea, a adus seminte de pomelo in vestul Indiei. Un sfert de pomelo, cam 150 de grame, are 60 de calorii si asigura necesarul zilnic de vitamina C.

    MEDICINA. Chinezii fierb pielita si frunzele pomelo pentru a prepara o baie care purifica trupul si sufletul. Daca faci o asemenea baie, indepartezi fortele raului.

    RETETA

    Salata thailandeza

  • Ingrediente: Un pomelo, un piept de pui fiert, un pahar cu creveti fierti, o lingurita cu chili maruntit, o lingurita jumatate de sos de soia, o lingurita jumatate de zahar, sucul unui limete, coriandru maruntit, o frunza de salata
  • Preparare: Se curata pomelo. Se rupe bucati. Pieptul de pui se taie bucati potrivite si se pune in bol. In alt vas se amesteca bine chili cu sosul de soia, zaharul, sucul de limete si coriandrul. Sosul obtinut se toarna peste pui si pomelo. Frunza de salata se asaza pe farfuria in care vom servi preparatul, deasupra punem crevetii fierti, iar peste ei turnam salata preparata.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie pomelo