REPORTER DE TIGAIE
Peste Prut, In beciurile de la cricova se
ascund vinuri din care au baut monarhi, conducatori supremi si presedinti de state
VERONICA GUZUN
|
Prin telefon am stabilit cu prietena mamei - sef de laborator la fabrica de vinuri Cricova - ora la care sa ne prezentam la intrare. Mi-a dat cateva sfaturi: "Ia-ti o geaca, un aparat de fotografiat si cat mai multe sandvisuri".
Prima strada la dreapta - un indicator pe care scrie "Cabernet", alaturi - "Feteasca", mai sus - "Sauvignon".
In butoaie de stejar, aranjate in rand se matureaza vinul. Lemnul il filtreaza si ii imprumuta putin din mirosul sau. Intregul proces dureaza 3 ani pentru vinurile de colectie. Toate aceste date tehnice, sefa de laborator mi le-a povestit aproape soptit, de frica parca sa nu deranjeze vinul din hibernare.
|
Mandria cricovenilor e vinoteca. "Cel mai vechi are 102 ani si e unicul din lume", imi spune doamna Svetlana si imi face o poza langa acest exemplar de "Rosu de Ierusalim". O alta perla din sirag e lichiorul cehesc "Jan Berch" din 1902. In "stupuri" gasesti vinuri din colectia personala a renumitului nazzi Gherman Goering si vinuri care erau consumate de tarul Rusiei Nicolae al II-lea, dar si a unor necunoscuti care au inchiriat un spatiu sa-si pastreze vinul. O singura incapere a ramas cu usile inchise. Ghidul mi-a spus in secret ca acolo se pastreaza coniacul, care e mai pretentios la schimbarile de temperatura si umiditate decat vinul. La iesire m-am atins de statuia lui Dionisos, cica aduce noroc.
Am iesit din subsol si am mers in culise - in laborator. Acolo mi-au prins bine sandvisurile pregatite de acasa. Doamna Svetlana m-a invatat cum se bea corect un vin. Daca vinul e rece, paharul se apuca in asa fel incat sa-l incalzesti putin, atunci se emana mai mult din aroma, iar buchetul este mai bogat. Daca vinul are o temperatura normala, paharul se tine de picior.
Mi-a sarit in ochi o sticla, era prafuita, cu eticheta galbena, aproape stearsa. "E "Cabernet de lichior" din â58, georgian", mi-a zis prietena mamei, in timp ce imi turna putin in pahar. Vinul avea o culoare de chihlimbar. Am apropiat paharul de nas, m-a mangaiat o mireasma de flori de primavara si nuca. Mi-am inmuiat buzele si am simtit de parca as fi baut limonada indulcita, dar mult, mult mai buna. "Are zahar?" - am intrebat. "Nu, asa e vinul acesta cand se maturizeaza - isi schimba culoarea, lasa sediment si se indulceste." Gustul lui este cu adevarat imbatator. Dupa ce am degustat din mai multe sortimente de vinuri, n-am rezistat si am mai cerut putin din vinul vechi.
Am plecat de la Cricova inaripata si mandra ca am cunoscut comoara Moldovei si am invatat ce inseamna un vin bun.
CARTEA DE ONOARE
In anii â70, cand in Uniunea Sovietica incepuse lupta cu alcoolismul, s-a dat ordin sa se puna pe foc masa din Sala Mare de la Cricova. Acea masa din stejar avea suprafata taiata dintr-o bucata de lemn intreg. Lungimea ei era de 5 metri, iar latimea de 1,5 metri. In aceeasi sala, cu 30 de ani mai tarziu, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sarbatorit implinirea a 50 de ani. Ca invitati i-a avut pe toti presedintii statelor membre CSI. Astazi, Cricova se mandreste cu oaspeti de seama: Suleiman Demirel - presedintele Turciei, Alexandr Kwasniewski - presedintele Poloniei, Zan Ze Min - presedintele Chinei. Dintre personalitatile Romaniei, in "Orasul Subteran" au intrat: presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu, prim-ministrii Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase.
CARNE CU VIN SI PRUNE USCATE
|