x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Colectie de gusturi, buchete si povesti

Colectie de gusturi, buchete si povesti

10 Noi 2004   •   00:00

REPORTER DE TIGAIE

Peste Prut, In beciurile de la cricova se ascund vinuri din care au baut monarhi, conducatori supremi si presedinti de state
VERONICA GUZUN

Click pentru a mari imaginea
Daca povestesti cuiva despre "orasul subteran", fara sa mentionezi ca de fapt este vorba de un beci imens, ar putea crede ca spui brasoave. Povestea ar suna cam asa: in apropiere de Chisinau, la o adancime de 80 de metri, exista un oras. Are locuitori, are strazi, are sosele, dar nu e un oras ca oricare altul. Nu are vacarmul citadin, traficul nu este intens, iar oamenii umbla imbracati gros si in timpul verii. Temperatura este constanta - 12 grade Celsius, dar nimeni nu se plange. Acest frig este perfect pentru monarhul misterioasei localitati - vinul.

Prin telefon am stabilit cu prietena mamei - sef de laborator la fabrica de vinuri Cricova - ora la care sa ne prezentam la intrare. Mi-a dat cateva sfaturi: "Ia-ti o geaca, un aparat de fotografiat si cat mai multe sandvisuri".

Doamna Svetlana, prietena mamei, infofolita intr-un ilic muntenesc sub care se vedea halatul alb, ne astepta la poarta. Intrarea in "oras" aproape ca te dezamageste. Peretii imbracati in teracota alba dau Cricovei un iz de fabrica sovietica. Inaintand insa, teracota dispare si raman peretii goi, asa cum au fost sapati pana in 1952, cand cariera de piatra s-a transformat intr-un beci cu suprafata de 60 km patrati. Cu cat avansam, cu atat mai vizibili erau aburii respiratiei.

Prima strada la dreapta - un indicator pe care scrie "Cabernet", alaturi - "Feteasca", mai sus - "Sauvignon".

In butoaie de stejar, aranjate in rand se matureaza vinul. Lemnul il filtreaza si ii imprumuta putin din mirosul sau. Intregul proces dureaza 3 ani pentru vinurile de colectie. Toate aceste date tehnice, sefa de laborator mi le-a povestit aproape soptit, de frica parca sa nu deranjeze vinul din hibernare.

Cartierul de elita al orasului este constituit din sali de degustare. In aceasta zona e mai cald, nici nu spui ca esti sub pamant. Seamana cu un restaurant cu mai multe incaperi: Sala Principala, Sala Cosmica, Fundul Marii, Sala Nuntii, Sala cu Semineu. Exista si bucataria "orasului subteran", unde se pregatesc bucate traditionale moldovenesti. Alaturi de o mancare sanatoasa, parca si vinul are mai multa savoare.

Click pentru a mari imaginea

Mandria cricovenilor e vinoteca. "Cel mai vechi are 102 ani si e unicul din lume", imi spune doamna Svetlana si imi face o poza langa acest exemplar de "Rosu de Ierusalim". O alta perla din sirag e lichiorul cehesc "Jan Berch" din 1902. In "stupuri" gasesti vinuri din colectia personala a renumitului nazzi Gherman Goering si vinuri care erau consumate de tarul Rusiei Nicolae al II-lea, dar si a unor necunoscuti care au inchiriat un spatiu sa-si pastreze vinul. O singura incapere a ramas cu usile inchise. Ghidul mi-a spus in secret ca acolo se pastreaza coniacul, care e mai pretentios la schimbarile de temperatura si umiditate decat vinul. La iesire m-am atins de statuia lui Dionisos, cica aduce noroc.

Am iesit din subsol si am mers in culise - in laborator. Acolo mi-au prins bine sandvisurile pregatite de acasa. Doamna Svetlana m-a invatat cum se bea corect un vin. Daca vinul e rece, paharul se apuca in asa fel incat sa-l incalzesti putin, atunci se emana mai mult din aroma, iar buchetul este mai bogat. Daca vinul are o temperatura normala, paharul se tine de picior.

Mi-a sarit in ochi o sticla, era prafuita, cu eticheta galbena, aproape stearsa. "E "Cabernet de lichior" din ’58, georgian", mi-a zis prietena mamei, in timp ce imi turna putin in pahar. Vinul avea o culoare de chihlimbar. Am apropiat paharul de nas, m-a mangaiat o mireasma de flori de primavara si nuca. Mi-am inmuiat buzele si am simtit de parca as fi baut limonada indulcita, dar mult, mult mai buna. "Are zahar?" - am intrebat. "Nu, asa e vinul acesta cand se maturizeaza - isi schimba culoarea, lasa sediment si se indulceste." Gustul lui este cu adevarat imbatator. Dupa ce am degustat din mai multe sortimente de vinuri, n-am rezistat si am mai cerut putin din vinul vechi.

Am plecat de la Cricova inaripata si mandra ca am cunoscut comoara Moldovei si am invatat ce inseamna un vin bun.

CARTEA DE ONOARE

In anii ’70, cand in Uniunea Sovietica incepuse lupta cu alcoolismul, s-a dat ordin sa se puna pe foc masa din Sala Mare de la Cricova. Acea masa din stejar avea suprafata taiata dintr-o bucata de lemn intreg. Lungimea ei era de 5 metri, iar latimea de 1,5 metri. In aceeasi sala, cu 30 de ani mai tarziu, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sarbatorit implinirea a 50 de ani. Ca invitati i-a avut pe toti presedintii statelor membre CSI. Astazi, Cricova se mandreste cu oaspeti de seama: Suleiman Demirel - presedintele Turciei, Alexandr Kwasniewski - presedintele Poloniei, Zan Ze Min - presedintele Chinei. Dintre personalitatile Romaniei, in "Orasul Subteran" au intrat: presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu, prim-ministrii Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase.

CARNE CU VIN SI PRUNE USCATE

Click pentru a mari imaginea
Asa cum mirosul de portocale imi aminteste de revelioanele copilariei mele, la fel si aceasta mancare o asociez cu toate sarbatorile familiei. Intr-un ajun de Craciun, cand ma facusem mai maricica si prinsesem gustul trebaluielii pe la bucatarie, s-a apucat mama sa ma invete secretul retetei "Carne cu vin si prune uscate". Iei: un kg de carne de orice fel, 5 cepe mijlocii, o capatana de usturoi, doua frunze de dafin, cateva boabe de piper negru, 2,5 pahare de prune uscate, doua pahare de vin rosu sec. Imi amintesc cum mama imi spunea: "Portioneaza carnea in bucati potrivite. Taie ceapa roti. La fel sa faci si cu usturoiul. Prunele trebuie spalate bine in apa rece. Poti sa le lasi putin in apa sa se umfle. Este de preferat ca ele sa fie uscate la soare si nu la fum, pentru ca mancarea va imprumuta mirosul de fum si va strica aroma pe care i-o da vinul. Pune frunzele de dafin si boabele de piper negru. Si sare, dupa gust. Pui toate acestea intr-un ceaun. Deasupra torni vinul. Daca este prea slaba carnea, e bine sa adaugi 150 grame unt sau grasime. Pui totul la cuptor, la foc mijlociu, pentru doua ore. Cand s-a facut, se pun intr-o farfurie adanca prune, ceapa si sos. Deasupra asezi carnea. Din cauza vinului rosu, mancarea iese intunecata, de aceea, drept garnitura poti sa prepari piure de cartofi sau pilaf".
×
Subiecte în articol: vinul