x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Colectionarul de Feteasca Neagra

Colectionarul de Feteasca Neagra

de Veronica Guzun    |    05 Apr 2006   •   00:00
Colectionarul de Feteasca Neagra
REPORTER IN TIGAIE
O degustare: public romanesc, vinuri romanesti, degustator - un jurnalist american. Ce poate iesi din aceasta combinatie indrazneata am sa va povestesc imediat.
Jurnalistul de vinuri Darrel Joseph, cu mai bine de o ora inainte de inceperea degustarii, se pregatea de zor pentru aceasta intalnire. Pe masa lui - sase sticle de vin, sase pahare, o "urna" si un teanc de foi cu notite si idei subliniate cu marker roz. Acele foi mi-au amintit de notitele mele de curs din timpul facultatii.

Sala e aproape plina, dar amfitrionul s-ar parea ca nu vede pe nimeni. El degusta pentru ultima data cele sase vinuri alese cu o seara inainte, in cadrul Salonului International de Vinuri de la Timisoara, Vinvest 2006. Pana isi incepe discursul mai umple o foaie cu idei. Ultimele impresii.

GUSTURI. "Sunt in fata dumneavoastra sa va prezint o parere dinafara despre vinurile romanesti", incepe cu incredere Darrel Joseph. O Francusa, o Feteasca Regala, doua de Feteasca Neagra, un cupaj (amestec de vinuri) si o Cadarca au fost degustate pe rand.

A laudat, dar nu s-a sfiit sa critice: "Ii rog pe producatorii din sala sa nu se supere pe mine, dar aceasta Feteasca Neagra are gust de Pinot Noir", a zis el dupa ce a degustat unul dintre vinuri. Deja la al patrulea vin, auditoriul a renuntat la fata neincrezatoare si s-au incins discutiile. "In asta si consta farmecul degustarii, oricine poate sa isi spuna parerea si nu exista riscul sa gresesti", mi-a explicat jurnalistul dupa aceasta degustare.

Jurnalistul american a prezentat sase vinuri romanesti, doua albe si patru rosii

JURNALIST VINICOL. "Sunt un admirator al vinului de Feteasca Neagra, inca il descopar, inca ma impresioneaza, are un potential enorm", mi-a marturisit Darrel Joseph. Degustarea despre care v-am vorbit nu este insa prima prezentare de acest gen. Joseph este un "ambasador" al vinurilor noastre. In noiembrie anul trecut, la Moscova a tinut un discurs pe tema "noile vinuri romanesti". Si asta la numai o luna dupa prima sa vizita in Romania. "Eu cunosc vinurile voastre din SUA si Marea Britanie, insa am venit in Romania pentru prima data abia in octombrie 2005." Atunci, jurnalistul vinicol a vizitat numeroase crame si a degustat noi sortimente de vin.

Chiar daca apreciaza calitatea vinurilor noastre, Darrel Joseph afirma ca in Occident aproape ca nu exista o piata a vinurilor romanesti. El insa vrea sa le promoveze, pentru ca au multa personalitate. "Imi place sa gust vinuri noi. Daca nu eram deschis noului, as fi facut o degustare si as fi vorbit iar si iar despre Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Chardonnay." Ceea ce nu inseamna ca nu apreciaza "vinurile clasice". "Imi place foarte mult Riesling-ul. Este foarte expresiv." O vreme a facut parte din "clubul" ABC (Anything But Chardonnay - orice in afara de Chardonnay). "Insa acum s-a inchis cercul si redescopar noi calitati ale Chardonnay-ului, care ma surprind. Este ca si un lucru drag, uitat, pe care il gasesti din intamplare si te bucura", a marturisit jurnalistul.

PRESA VINULUI


"Ca sa devii un bun jurnalist de vinuri trebuie sa ai un miros si un gust foarte bine dezvoltate", a explicat Darrel Joseph. Insa niste cursuri de specialitate sunt intotdeauna binevenite. Dupa parerea jurnalistului, este mai bine sa inveti sa degusti vinurile si sa recunosti soiurile si abia mai tarziu sa le asociezi cu preparatele culinare. Tot acest complex de cunostinte te face un cunoscator in domeniul gastronomiei.

CUM SE DEGUSTA


O degustare "ca la carte" urmeaza cateva reguli de baza. Vinul alb se degusta inaintea celui rosu. Vinul tanar inaintea celui maturat. Vinul sec este urmat de cel demisec, de cel demidulce si abia la urma vine vinul dulce. Intre degustari se recomanda sa luati cate o inghititura de apa sau o felie de mar, pentru a neutraliza gustul care ramane in gura.
Vinul rosu se serveste la temperatura camerei, iar cel alb se serveste racit. Paharul se umple cel mult un sfert, pentru a i se oferi vinului ocazia "sa se desfasoare". Mai intai se admira culoarea vinului, inclinand paharul, apoi se miroase si abia la sfarsit se apreciaza gustul.
Vinurile rosii se servesc in pahare mai largi, "tip lalea". Acestea asigura un strat mai gros de vin in pahar si faciliteaza aprecierea culorii.

×
Subiecte în articol: vinuri darrel joseph