x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Combinații alimentare surprinzător de sănătoase: 4 perechi de alimente care ajută la sănătate și adaugă o savoare unică

Combinații alimentare surprinzător de sănătoase: 4 perechi de alimente care ajută la sănătate și adaugă o savoare unică

de Vali Deaconescu    |    27 Apr 2025   •   22:00
Combinații alimentare surprinzător de sănătoase: 4 perechi de alimente care ajută la sănătate și adaugă o savoare unică
Sursa foto: Unsplash.com

În lumea nutriției, nu este vorba doar despre ce mănânci, ci și despre cum le combini. Unele alimente, consumate în perechi inteligente, pot amplifica absorbția nutrienților esențiali, susținând sănătatea inimii, digestia și imunitatea. Dr. Will Bulsiewicz, medic gastroenterolog, a împărtășit pe Instagram patru combinații alimentare eficiente care, dincolo de gust, aduc un plus de valoare nutrițională.

1. Roșii cu ulei de măsline – pentru inimă și protecție antioxidantă

O combinație clasică din bucătăria mediteraneană, roșiile cu ulei de măsline nu sunt doar delicioase, ci și extrem de benefice. Roșiile conțin licopen, un antioxidant solubil în grăsimi ce reduce stresul oxidativ și riscul bolilor cardiovasculare. Însă, pentru a fi eficient, licopenul are nevoie de o sursă de grăsime – aici intervine uleiul de măsline extravirgin, care facilitează absorbția acestuia, potrivit Eating Well.

Sugestii de rețete: salată Caprese, paste cu roșii și ulei de măsline sau toast cu roșii și cremă de brânză cu ierburi.

2. Turmeric cu piper negru – pentru un efect antiinflamator sporit

Turmericul este cunoscut pentru conținutul său de curcumin, un compus cu puternice proprietăți antiinflamatoare. Totuși, curcuminul se absoarbe greu de către organism. Adăugarea piperului negru, care conține piperină, crește absorbția curcuminului de până la 2.000 de ori, potrivit cercetărilor.

Sugestii de rețete: băuturi precum shot-uri de turmeric cu lămâie și ghimbir sau latte-uri cu turmeric.

3. Spanac cu fructe citrice – pentru o mai bună absorbție a fierului

Spanacul este o sursă excelentă de fier non-heminic, însă acesta este mai greu de absorbit de către organism. Adăugarea unui aliment bogat în vitamina C, cum ar fi lămâia sau portocala, poate îmbunătăți semnificativ absorbția fierului, susținând energia și prevenind anemia.

Sugestii de rețete: salate de spanac cu felii de portocală, dressing-uri cu citrice sau un strop de suc de lămâie proaspăt.

4. Usturoi cu miere – pentru imunitate și sănătate digestivă

Deși pare o combinație neobișnuită, usturoiul și mierea pot lucra sinergic. Usturoiul conține alicină, un compus cu efecte antimicrobiene și beneficii pentru inimă și intestin, însă acesta se degradează rapid. Mierea crudă ajută la conservarea alicinei și aduce, la rândul ei, proprietăți antibacteriene și beneficii pentru flora intestinală.

Sugestii de rețete: pui cu miere și usturoi la cuptor, legume coapte sau marinadă pentru fripturi.

 

×
Subiecte în articol: ulei de masline turmeric usturoi