x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Competiţie gastronomică în alb-negru şi color

0
Autor: Tudor Cires 15 Dec 2010 - 17:31
Competiţie gastronomică în alb-negru şi color Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

142625-untitled-1.jpgCel mai spectaculos loc al Bucureştiului – consideră istoricul Adrian Majuru – este acel punct de întretăiere dintre strada Câmpineanu şi Calea Victoriei, „locul unde se afla cea mai intensă viaţă hotelieră românească”. Despre istoria acestui loc fascinant ne-am propus însă să scriem altădată.

Acum vom face doar o trecere sumară în revistă a imobilului aflat odinioară la numărul 56, pe Calea Victoriei. Grand Hotel Continental – care şi astăzi luminează intersecţia cu faţadele lui elegante, a fost ridicat pe locul unde, mai înainte, fusese vreme de câteva decenii Grand Hotel Broft – numit aşa după unul dintre celebrii lui chiriaşi, Carol Broft –, menit să facă importantă concurenţă Hotelului Hugues, considerat, până spre jumătatea veacului al XIX-lea, drept model de cochetărie şi eleganţă hotelieră.

Broft avea însă „să ia caimacul”, imediat ce apare în peisajul bucureştean, ajungând să găzduiască personalităţi precum Prinţul Napoleon, poreclit Plon-Plon, văr al împăra­tului Napoleon al III-lea, ori chiar să fie o „închisoare de lux” pentru nefericitul Osman Paşa, comandantul garnizoanei otomane, luat prizonier în bătălia de la Plevna, în anul 1877. Cum se explică evoluţia rapidă a Căii VictorieiĂ Un „ochi” în istorie ne poate da un răspuns: „Până la construirea Palatului regal, polul de atracţie al Bucureştiului era în Dealul Spirii sau în zona Pieţei Unirii. Mutându-se monarhia pe Calea Victoriei, investitorii au început să cumpere imobile şi terenuri aici.

Au fost mutate nu doar edificiile administrative, dar şi cele ale cârciumilor, music-hall-urilor, care creau deja o atmosferă cosmopolită. Restaurantele mari înfiinţate veneau cu tot cu perso­nalul din ţările de unde erau… importate. Lucrătorii nu ştiau să vorbească româneşte, dar asta era o garanţie a dezvoltării unor servicii de calitate”. Asta oferea, cum spuneam, încredere înalţilor oaspeţi străini, aristocraţilor, investitorilor…

Dar şi altfel de personaje au fost găzduite aici, de-a lungul istoriei, fie pe vremea când încă exista Hotelul Broft, fie mai încoace, când în ultimul deceniu al secolului XIX se edifică noul hotel. „Şi în perioada interbelică au fost foarte multe personaje aici”, îmi spune istoricul Adrian Majuru. „Câţiva gangsteri din Europa au venit incognito şi au stat în acest hotel, făcându-şi tranzacţiile”, dezvăluie el un amănunt picant. Pentru ca apoi, după război, după „naţionalizarea radicală”, fiind redeschis la începutul anilor ‘60, „Hotelul Continental să fie pentru demografia mondenă a Bucureştiului postbelic unul dintre punctele nu de atracţie – pentru că de atracţie era Capşa –, ci de refugiu. Refugiu pentru aceia care do­reau un separeu, un deta­liu de viaţă trăită altfel”.

 

Competiţie pentru profesionişti
Istoria intersecţiei Căii Victoriei cu Strada Câm­pineanu merită desluşită pe îndelete. Eu vă propun acum să venim în prezent. În cel mai apropiat prezent. Pentru că nu demult aici a avut loc o competiţie a bucătarilor. Mai precis, un concurs pentru profesioniştii cu tocă albă din lanţul hotelurilor Continental din România. E deja o tradiţie veche de nouă ani, care se alătură altor competiţii similare, destinate ospătarilor şi barmanilor.

 

Black food – white food
Noi ne-am bucurat să-i observăm cu atenţie pe participanţii la faza finală a concursului, care s-a derulat în acest an la Bucureşti, dar a strâns bucătari din mai multe zone ale ţării. Înainte de a vă prezenta podiumul competiţiei, să amintim că tema acestei ediţii a fost „black & white”, ceea ce a însemnat că şi preparatele trebuiau să aibă ca predominantă aceste culori, dar şi codul vestimentar pentru invitaţi a fost tot în alb şi negru…

De fapt, am să vă prezint acum doar preparatele celorlaţi participanţi la concurs, căci despre câştigător voi scrie aparte. Dorel Gheţe, din Mureş, a pregătit ruladă din piept de curcan şi orez cu fructe confiate (white food), ruladă de vită cu feta şi ardei (black food), ananas cu tarhon şi îngheţată de iaurt (freestyle). Mariana Gumanca din Drobeta Turnu Severin a preparat tartă cu pastă de brânză şi prosciuto (white food), şarlotă cu cremă de cacao şi vişine în alcool (black food) şi sushi de somon afumat (freestyle). George Baciu, reprezentantul Grand Hotel Continental, a ales să prepare: scoici Saint Jacques cu trufe, piure de cartofi aromatizat cu păstârnac şi usturoi, acompaniat de emulsie de roşii cherry (white food), muşchi de vacă servit cu ciuperci de pădure şi reducţie de vin roşu şi ciocolată (black food), mille feuilles cu cremă de brânză şi fructe de pădure (freestyle). Mărioara Pop, din Arad, a preparat ruladă de şalău cu tăiţei de orez (white food), butoiaş cu afine şi cremă de mascarpone şi cafea (black food) şi muşchiuleţ de căprioară cu pere, fenicul şi sos de rodie (freestyle). În fine, Radu Rareş din Sibiu a gătit file de biban cu sos de smântână şi orez cu şofran (white food), muşchi de vită cu sos de piper şi piure de spanac (black food) şi risotto cu lămâie şi creveţi (freestyle).

 

Trei pentru podium
Câştigătorul titlului „Cel mai bun bucătar Continental Hotels” a fost desemnat în acest an Nicolae Tomescu din Oradea, care anul trecut a obţinut argintul. Pe locul al doilea s-a situat George Baciu, reprezentând unitatea hitelieră şi de restauraţie care a organizat competiţia, iar pe locul trei s-a situat Mărioara Pop din Arad. Reţetele care au câştigat aprecierea unanimă a juriului, atât prin corectitudinea execuţiei, cât şi prin creativitate, au fost: white food – peşte undiţar cu sparanghel şi sos de ghimbir, black food – medalion de cerb pe pat de cartofi dulci şi reducţie balsamică de mure, iar la categoria freestyle – piept de raţă cu coacăze, mămăliguţă şi hribi.

 

Sub lupa juriului
După susţinerea unui test teoretic, cei şase concurenţi au trecut prin probe menite să le pună priceperea şi îndemânarea profesională la încercare. Cele trei probe s-au subsumat (până la un punct) temei enunţate. Mai precis «It’s black (food), It’s white (food)» şi Freestyle – categorie la care restul paletei de culori a inundat platourile de prezentare. Juriul a urmărit respectarea temei, modul de prezentare şi corectitudinea operaţiunilor şi, de asemenea, modul de prezentare. Preşedintele juriului a fost Jean Alain Grumbach, iar membrii: Radu Enache, Gabriela Berechet, Jakob Haussman, Martin White şi Henrik Sebok, cu toţii profesionişti ai artei culinare.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...
Serviciul de email marketing furnizat de