x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Compot de mere din Rai sau ispitirea fructelor

Compot de mere din Rai sau ispitirea fructelor

03 Oct 2007   •   00:00

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota:

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota: "Sunt atăt de recunoscătoare lui Dumnezeu că, atunci cănd Adam şi-a pierdut căminul din Eden, El nu a indepărtat posibilitatea aprovizionării cu fructe"… Iar căteva pagini mai incolo făcea elogiul conservării acestora: "Ar fi bine pentru noi să gătim mai puţin şi să consumăm mai multe fructe in starea lor naturală. Să-i invăţăm pe oameni să mănănce din belşug struguri, mere, pere, piersici proaspete, ca şi tot felul de alte fructe ce pot fi procurate. Acestea să fie pregătite pentru iarnă prin conservare, folosind pe căt posibil sticlele in locul cutiilor de tablă".

O nedumerire

Ellen G. White trăia, e drept, intr-un secol in care in bună măsură supravieţuirea familiei depindea şi de priceperea gospodinei de a conserva fructele şi legumele şi de a umple toamna cămările pentru iarna şi primăvara ce urmau - pănă la intăiele roade aromate ale verii. Era şi un secol in care timpul nu trecea cu atăta grabă, iar hipermarketurile hiperaprovizionate şi hiperaglomerate nu apăruseră incă.

Revenind insă la imaginea lui Adam, cel alungat din Rai pentru păcatul de a fi gustat din mărul oferit de Eva, o nedumerire ne dă tărcoale: ce-ar fi fost dacă femeia, in loc să-i ofere bărbatului ei cel puriu un măr, l-ar fi conservat, pregătind din el un compot aromat cu scorţişoară, şi l-ar fi indemnat să guste din el? Ar mai fi fost păcatul atăt de mare?

Â

Compot de mere

Ingrediente: 150 g mere, o lingură de zahăr, un pahar de apă, coajă de lămăie.

Preparare: Se pun apa cu zahărul şi coaja de lămăie la fiert. Merele se curăţă de coajă şi sămburi, se taie sferturi. Se pun să fiarbă in sirop la un foc mai tare, pănă se inmoaie, fără să se sfărăme. Se serveşte rece.Â

Â

Compot asortat

Ingrediente: 500 g cireşe roşii, 250 g cireşe albe, 250 g căpşuni, 250 g fragi, 400 g zahăr, 3 pahare de apă, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul. Cănd zahărul s-a topit complet se adaugă sucul de lămăie. Se pun apoi cireşele spălate, fără codiţe şi sămburi. Se fierbe pănă ce cireşele s-au inmuiat. Separat se spală căpşunile şi fragii, se scurg de apă şi se aşază intr-un castron sau o compotieră. Cănd cireşele au fiert, se trage vasul deoparte, se lasă la răcit, după care se toarnă peste fructele din compotieră. Se lasă să stea compotul la rece (fără să fie acoperit) aproximativ 2-3 ore, pentru ca fructele să pătrundă bine in sirop.Â

Compot de piersici cu trandafiri

Ingrediente: 6 piersici, 50 g petale de trandafir, o lămăie, 200 g zahăr pudră, 750 g iaurt sau brănză dulce de vaci.

Preparare: Se pun petalele de trandafir intr-un castron cu apă rece, avănd grijă să fie tăiată partea mai albicioasă de la bază care este amăruie, şi se lasă la măcerat peste noapte. Se pun piersicile la fiert in apă clocotită pentru a le curăţă de pieliţă mai uşor. Se scot sămburii şi se taie in bucăţi potrivite. Se strecoară cu grijă petalele de trandafir şi se pun intr-un săculeţ de tifon. Se varsă maceratul de trandafir intr-o cratiţă. Se adaugă zahărul, sucul şi coaja rasă de lămăie, apoi petalele de trandafiri, cu săculeţ cu tot. Se pune totul la fiert pentru 10 minute, apoi se adaugă piersicile, lăsăndu-le să fiarbă incet incă 15 minute. Se lasă siropul la răcit şi se strecoară inainte de răcire. Se pun in cupe iaurtul sau brănza moale şi dulce de vacă, bucăţi de piersici şi căteva linguri de sirop.Â

Compot de gutuiÂ

Ingrediente: 4 kg gutui, un kg zahăr,4 l apă, 1/2 baton de vanilie.

Preparare: Se spală gutuile şi se curăţă de coajă. Se taie in sferturi şi se scoate căsuţa de sămburi. Din coji şi sămburi se prepară peltea. Restul se taie in felii de 1/2 cm. Siropul se fierbe cu vanilia şi, cănd dă in clocot, se adaugă feliile de gutui. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, in clocote mici, pănă se inmoaie puţin. Se scot apoi cu spumiera sau cu strecurătoarea şi se pun intr-o cratiţă. Se aşază in borcane şi se toarnă siropul cald peste ele. Borcanele se leagă şi se sterilizează.Â

Compot de dovleceiÂ

Ingrediente: două kg dovlecei, 100 ml oţet, 800 g zahăr.

Preparare: Se curăţă dovleceii şi se taie cubuleţe. Se pun intr-un vas şi se adaugă oţetul peste ei. Se lasă 3-4 ore, apoi se scurg de oţet şi se adaugă apa cu zahărul căt să-i acopere. Se pun la fiert pentru 20 de minute şi se adaugă fierbinte in borcane. Borcanele se pun să se răcească treptat la căldură uscată.Â

Compot aromat de pere

Ingrediente: un kg pere, 3 pahare de apă, 300 g zahăr, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se curăţă perele de coajă şi de seminţe şi se taie in sferturi. Fiecare bucată se inmoaie in sucul de lămăie. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa. Se adaugă perele, scorţişoara şi cuişoarele. Se pun in borcane şi se leagă cu celofan, acoperindu-le cu pături.Â

Compot de struguri

Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, două cuişoare, apă.

Preparare: Se spală boabele de struguri. Se toarnă deasupra apa in care au fiert cuişoarele. Se acoperă şi se fierbe la foc mic. După ce s-a răcit, se adaugă mierea, se amestecă bine şi se lasă să stea 2-3 ore.

Compot de portocale şi afine

Ingrediente: 3/4 cană de apă, 3/4 cană de zahăr, o portocală mare, 1/4 cană de afine proaspete feliate subţire, o lingură lichior de portocale.

Preparare: Se pun la fiert apa cu zahărul. Se adaugă portocala şi se fierbe la foc mic aproximativ 25-30 de minute, fără capac, amestecănd ocazional, pănă cănd coaja de portocală devine transparentă. Se toarnă intr-un vas rezistent la temperaturi mari şi se lasă să se răcească. Se adaugă apoi afinele şi lichiorul. Se acoperă şi se pune la rece pentru o oră, pănă se intăreşte.

Compot de piersici

Ingrediente: 4 kg piersici, un kg zahăr, 3 l apă, vanilie.

Preparare: Se curăţă piersicile de coajă şi sămburi şi se taie in sferturi. Se aşază suprapuse in borcane, cu partea superioară in sus. Se toarnă siropul format din apă, zahăr şi vanilie pănă la un deget sub gura borcanelor, apoi se leagă cu celofan.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â

×