x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Compot de mere din Rai sau ispitirea fructelor

0
03 Oct 2007 - 00:00

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota:

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota: "Sunt atăt de recunoscătoare lui Dumnezeu că, atunci cănd Adam şi-a pierdut căminul din Eden, El nu a indepărtat posibilitatea aprovizionării cu fructe"… Iar căteva pagini mai incolo făcea elogiul conservării acestora: "Ar fi bine pentru noi să gătim mai puţin şi să consumăm mai multe fructe in starea lor naturală. Să-i invăţăm pe oameni să mănănce din belşug struguri, mere, pere, piersici proaspete, ca şi tot felul de alte fructe ce pot fi procurate. Acestea să fie pregătite pentru iarnă prin conservare, folosind pe căt posibil sticlele in locul cutiilor de tablă".

O nedumerire

Ellen G. White trăia, e drept, intr-un secol in care in bună măsură supravieţuirea familiei depindea şi de priceperea gospodinei de a conserva fructele şi legumele şi de a umple toamna cămările pentru iarna şi primăvara ce urmau - pănă la intăiele roade aromate ale verii. Era şi un secol in care timpul nu trecea cu atăta grabă, iar hipermarketurile hiperaprovizionate şi hiperaglomerate nu apăruseră incă.

Revenind insă la imaginea lui Adam, cel alungat din Rai pentru păcatul de a fi gustat din mărul oferit de Eva, o nedumerire ne dă tărcoale: ce-ar fi fost dacă femeia, in loc să-i ofere bărbatului ei cel puriu un măr, l-ar fi conservat, pregătind din el un compot aromat cu scorţişoară, şi l-ar fi indemnat să guste din el? Ar mai fi fost păcatul atăt de mare?

Â

Compot de mere

Ingrediente: 150 g mere, o lingură de zahăr, un pahar de apă, coajă de lămăie.

Preparare: Se pun apa cu zahărul şi coaja de lămăie la fiert. Merele se curăţă de coajă şi sămburi, se taie sferturi. Se pun să fiarbă in sirop la un foc mai tare, pănă se inmoaie, fără să se sfărăme. Se serveşte rece.Â

Â

Compot asortat

Ingrediente: 500 g cireşe roşii, 250 g cireşe albe, 250 g căpşuni, 250 g fragi, 400 g zahăr, 3 pahare de apă, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul. Cănd zahărul s-a topit complet se adaugă sucul de lămăie. Se pun apoi cireşele spălate, fără codiţe şi sămburi. Se fierbe pănă ce cireşele s-au inmuiat. Separat se spală căpşunile şi fragii, se scurg de apă şi se aşază intr-un castron sau o compotieră. Cănd cireşele au fiert, se trage vasul deoparte, se lasă la răcit, după care se toarnă peste fructele din compotieră. Se lasă să stea compotul la rece (fără să fie acoperit) aproximativ 2-3 ore, pentru ca fructele să pătrundă bine in sirop.Â

Compot de piersici cu trandafiri

Ingrediente: 6 piersici, 50 g petale de trandafir, o lămăie, 200 g zahăr pudră, 750 g iaurt sau brănză dulce de vaci.

Preparare: Se pun petalele de trandafir intr-un castron cu apă rece, avănd grijă să fie tăiată partea mai albicioasă de la bază care este amăruie, şi se lasă la măcerat peste noapte. Se pun piersicile la fiert in apă clocotită pentru a le curăţă de pieliţă mai uşor. Se scot sămburii şi se taie in bucăţi potrivite. Se strecoară cu grijă petalele de trandafir şi se pun intr-un săculeţ de tifon. Se varsă maceratul de trandafir intr-o cratiţă. Se adaugă zahărul, sucul şi coaja rasă de lămăie, apoi petalele de trandafiri, cu săculeţ cu tot. Se pune totul la fiert pentru 10 minute, apoi se adaugă piersicile, lăsăndu-le să fiarbă incet incă 15 minute. Se lasă siropul la răcit şi se strecoară inainte de răcire. Se pun in cupe iaurtul sau brănza moale şi dulce de vacă, bucăţi de piersici şi căteva linguri de sirop.Â

Compot de gutuiÂ

Ingrediente: 4 kg gutui, un kg zahăr,4 l apă, 1/2 baton de vanilie.

Preparare: Se spală gutuile şi se curăţă de coajă. Se taie in sferturi şi se scoate căsuţa de sămburi. Din coji şi sămburi se prepară peltea. Restul se taie in felii de 1/2 cm. Siropul se fierbe cu vanilia şi, cănd dă in clocot, se adaugă feliile de gutui. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, in clocote mici, pănă se inmoaie puţin. Se scot apoi cu spumiera sau cu strecurătoarea şi se pun intr-o cratiţă. Se aşază in borcane şi se toarnă siropul cald peste ele. Borcanele se leagă şi se sterilizează.Â

Compot de dovleceiÂ

Ingrediente: două kg dovlecei, 100 ml oţet, 800 g zahăr.

Preparare: Se curăţă dovleceii şi se taie cubuleţe. Se pun intr-un vas şi se adaugă oţetul peste ei. Se lasă 3-4 ore, apoi se scurg de oţet şi se adaugă apa cu zahărul căt să-i acopere. Se pun la fiert pentru 20 de minute şi se adaugă fierbinte in borcane. Borcanele se pun să se răcească treptat la căldură uscată.Â

Compot aromat de pere

Ingrediente: un kg pere, 3 pahare de apă, 300 g zahăr, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se curăţă perele de coajă şi de seminţe şi se taie in sferturi. Fiecare bucată se inmoaie in sucul de lămăie. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa. Se adaugă perele, scorţişoara şi cuişoarele. Se pun in borcane şi se leagă cu celofan, acoperindu-le cu pături.Â

Compot de struguri

Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, două cuişoare, apă.

Preparare: Se spală boabele de struguri. Se toarnă deasupra apa in care au fiert cuişoarele. Se acoperă şi se fierbe la foc mic. După ce s-a răcit, se adaugă mierea, se amestecă bine şi se lasă să stea 2-3 ore.

Compot de portocale şi afine

Ingrediente: 3/4 cană de apă, 3/4 cană de zahăr, o portocală mare, 1/4 cană de afine proaspete feliate subţire, o lingură lichior de portocale.

Preparare: Se pun la fiert apa cu zahărul. Se adaugă portocala şi se fierbe la foc mic aproximativ 25-30 de minute, fără capac, amestecănd ocazional, pănă cănd coaja de portocală devine transparentă. Se toarnă intr-un vas rezistent la temperaturi mari şi se lasă să se răcească. Se adaugă apoi afinele şi lichiorul. Se acoperă şi se pune la rece pentru o oră, pănă se intăreşte.

Compot de piersici

Ingrediente: 4 kg piersici, un kg zahăr, 3 l apă, vanilie.

Preparare: Se curăţă piersicile de coajă şi sămburi şi se taie in sferturi. Se aşază suprapuse in borcane, cu partea superioară in sus. Se toarnă siropul format din apă, zahăr şi vanilie pănă la un deget sub gura borcanelor, apoi se leagă cu celofan.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â

Citeşte mai multe despre:   pană,   lămăie,   zahăr,   apă,   zahărul,   compot,   lasa,   ingrediente,   taie,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de