x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Compot de mere din Rai sau ispitirea fructelor

0
03 Oct 2007 - 00:00

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota:

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota: "Sunt atăt de recunoscătoare lui Dumnezeu că, atunci cănd Adam şi-a pierdut căminul din Eden, El nu a indepărtat posibilitatea aprovizionării cu fructe"… Iar căteva pagini mai incolo făcea elogiul conservării acestora: "Ar fi bine pentru noi să gătim mai puţin şi să consumăm mai multe fructe in starea lor naturală. Să-i invăţăm pe oameni să mănănce din belşug struguri, mere, pere, piersici proaspete, ca şi tot felul de alte fructe ce pot fi procurate. Acestea să fie pregătite pentru iarnă prin conservare, folosind pe căt posibil sticlele in locul cutiilor de tablă".

O nedumerire

Ellen G. White trăia, e drept, intr-un secol in care in bună măsură supravieţuirea familiei depindea şi de priceperea gospodinei de a conserva fructele şi legumele şi de a umple toamna cămările pentru iarna şi primăvara ce urmau - pănă la intăiele roade aromate ale verii. Era şi un secol in care timpul nu trecea cu atăta grabă, iar hipermarketurile hiperaprovizionate şi hiperaglomerate nu apăruseră incă.

Revenind insă la imaginea lui Adam, cel alungat din Rai pentru păcatul de a fi gustat din mărul oferit de Eva, o nedumerire ne dă tărcoale: ce-ar fi fost dacă femeia, in loc să-i ofere bărbatului ei cel puriu un măr, l-ar fi conservat, pregătind din el un compot aromat cu scorţişoară, şi l-ar fi indemnat să guste din el? Ar mai fi fost păcatul atăt de mare?

Â

Compot de mere

Ingrediente: 150 g mere, o lingură de zahăr, un pahar de apă, coajă de lămăie.

Preparare: Se pun apa cu zahărul şi coaja de lămăie la fiert. Merele se curăţă de coajă şi sămburi, se taie sferturi. Se pun să fiarbă in sirop la un foc mai tare, pănă se inmoaie, fără să se sfărăme. Se serveşte rece.Â

Â

Compot asortat

Ingrediente: 500 g cireşe roşii, 250 g cireşe albe, 250 g căpşuni, 250 g fragi, 400 g zahăr, 3 pahare de apă, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul. Cănd zahărul s-a topit complet se adaugă sucul de lămăie. Se pun apoi cireşele spălate, fără codiţe şi sămburi. Se fierbe pănă ce cireşele s-au inmuiat. Separat se spală căpşunile şi fragii, se scurg de apă şi se aşază intr-un castron sau o compotieră. Cănd cireşele au fiert, se trage vasul deoparte, se lasă la răcit, după care se toarnă peste fructele din compotieră. Se lasă să stea compotul la rece (fără să fie acoperit) aproximativ 2-3 ore, pentru ca fructele să pătrundă bine in sirop.Â

Compot de piersici cu trandafiri

Ingrediente: 6 piersici, 50 g petale de trandafir, o lămăie, 200 g zahăr pudră, 750 g iaurt sau brănză dulce de vaci.

Preparare: Se pun petalele de trandafir intr-un castron cu apă rece, avănd grijă să fie tăiată partea mai albicioasă de la bază care este amăruie, şi se lasă la măcerat peste noapte. Se pun piersicile la fiert in apă clocotită pentru a le curăţă de pieliţă mai uşor. Se scot sămburii şi se taie in bucăţi potrivite. Se strecoară cu grijă petalele de trandafir şi se pun intr-un săculeţ de tifon. Se varsă maceratul de trandafir intr-o cratiţă. Se adaugă zahărul, sucul şi coaja rasă de lămăie, apoi petalele de trandafiri, cu săculeţ cu tot. Se pune totul la fiert pentru 10 minute, apoi se adaugă piersicile, lăsăndu-le să fiarbă incet incă 15 minute. Se lasă siropul la răcit şi se strecoară inainte de răcire. Se pun in cupe iaurtul sau brănza moale şi dulce de vacă, bucăţi de piersici şi căteva linguri de sirop.Â

Compot de gutuiÂ

Ingrediente: 4 kg gutui, un kg zahăr,4 l apă, 1/2 baton de vanilie.

Preparare: Se spală gutuile şi se curăţă de coajă. Se taie in sferturi şi se scoate căsuţa de sămburi. Din coji şi sămburi se prepară peltea. Restul se taie in felii de 1/2 cm. Siropul se fierbe cu vanilia şi, cănd dă in clocot, se adaugă feliile de gutui. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, in clocote mici, pănă se inmoaie puţin. Se scot apoi cu spumiera sau cu strecurătoarea şi se pun intr-o cratiţă. Se aşază in borcane şi se toarnă siropul cald peste ele. Borcanele se leagă şi se sterilizează.Â

Compot de dovleceiÂ

Ingrediente: două kg dovlecei, 100 ml oţet, 800 g zahăr.

Preparare: Se curăţă dovleceii şi se taie cubuleţe. Se pun intr-un vas şi se adaugă oţetul peste ei. Se lasă 3-4 ore, apoi se scurg de oţet şi se adaugă apa cu zahărul căt să-i acopere. Se pun la fiert pentru 20 de minute şi se adaugă fierbinte in borcane. Borcanele se pun să se răcească treptat la căldură uscată.Â

Compot aromat de pere

Ingrediente: un kg pere, 3 pahare de apă, 300 g zahăr, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se curăţă perele de coajă şi de seminţe şi se taie in sferturi. Fiecare bucată se inmoaie in sucul de lămăie. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa. Se adaugă perele, scorţişoara şi cuişoarele. Se pun in borcane şi se leagă cu celofan, acoperindu-le cu pături.Â

Compot de struguri

Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, două cuişoare, apă.

Preparare: Se spală boabele de struguri. Se toarnă deasupra apa in care au fiert cuişoarele. Se acoperă şi se fierbe la foc mic. După ce s-a răcit, se adaugă mierea, se amestecă bine şi se lasă să stea 2-3 ore.

Compot de portocale şi afine

Ingrediente: 3/4 cană de apă, 3/4 cană de zahăr, o portocală mare, 1/4 cană de afine proaspete feliate subţire, o lingură lichior de portocale.

Preparare: Se pun la fiert apa cu zahărul. Se adaugă portocala şi se fierbe la foc mic aproximativ 25-30 de minute, fără capac, amestecănd ocazional, pănă cănd coaja de portocală devine transparentă. Se toarnă intr-un vas rezistent la temperaturi mari şi se lasă să se răcească. Se adaugă apoi afinele şi lichiorul. Se acoperă şi se pune la rece pentru o oră, pănă se intăreşte.

Compot de piersici

Ingrediente: 4 kg piersici, un kg zahăr, 3 l apă, vanilie.

Preparare: Se curăţă piersicile de coajă şi sămburi şi se taie in sferturi. Se aşază suprapuse in borcane, cu partea superioară in sus. Se toarnă siropul format din apă, zahăr şi vanilie pănă la un deget sub gura borcanelor, apoi se leagă cu celofan.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â

Citeşte mai multe despre:   pană,   lămăie,   zahăr,   apă,   zahărul,   compot,   lasa,   ingrediente,   taie,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...
Serviciul de email marketing furnizat de