x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Compoturi de fructe

Compoturi de fructe

19 Sep 2007   •   00:00

Intămplător, răsfoind cărţile de bucate (căteva sute) din biblioteca profesională a unui rafinat gurmand şi căutănd informaţii despre compoturi, am aflat o lucrare. Pe copertă: Rodica Culina, a doua ediţie, cu un citat din V. Alecsandri: "Să-ţi fie casa casă/ Şi masa masă".

Intămplător, răsfoind cărţile de bucate (căteva sute) din biblioteca profesională a unui rafinat gurmand şi căutănd informaţii despre compoturi, am aflat o lucrare. Pe copertă: Rodica Culina, a doua ediţie, cu un citat din V. Alecsandri: "Să-ţi fie casa casă/ Şi masa masă".

Rodica Culina

Cartea a apărut la Bucureşti, la Tipografia Profesională Dimitrie C. Ionescu, in anul 1913, şi costa 3 lei. La cuprins, bineinţeles, pe lăngă supe şi ciorbe, măncăruri de post, peşte şi raci, ouă şi diverse, zarzavaturi, fripturi, sosuri, de toate, prăjituri, dulciuri..., găsesc şi un capitol special cu această băutură, preparată din fructe proaspete sau uscate, fierte in apă cu zahăr. La inceput sunt date căteva sfaturi (poate unele destul de cunoscute pentru gospodinele de azi), cum ar fi, de exemplu: "... Dacă fructele sunt coapte şi dulci, se leagă siropul mai puţin, sunt mai acre, se leagă mai gros" sau "siropul se lasă să se răcească şi abia atunci se toarnă in sticle, peste fructe, acoperindu-le".

Ca reţete avem: compot de smochine verzi, compot de dovleac (nu le-am mai intălnit prin alte cărţi de bucate), compot de castane şi compot de cantalup (o varietate de pepene galben, cu fructul turtit şi coajă groasă). Am mai descoperit ceva nou, dăndu-i dreptate autoarei, care incepe prefaţa cărţii de bucate cu următoarea zicere: "Carte dragă, de la tine/Eu pot multe a-nvăţa"!...

Compot de dovleac

La cinci kilograme de dovleac curăţat se pun două kilograme de miere şi trei kilograme de zahăr. Dovleacul, tăiat in bucăţi lungi, se pune in apă de var şi se lasă să stea vreo două sau trei ceasuri. Apoi se pune la fiert o dată cu zahărul şi cu mierea. Se lasă să fiarbă patru-cinci ceasuri. Opţional se mai pot adăuga diverse mirodenii: cuişoare, scorţişoară, coji de portocale uscate, piersică sau gutuie. Compotul de dovleac se păstrează in borcan mare de sticlă. In ceea ce priveşte compotul de cantalup, se curăţă de coajă, se taie şi se pun in apă clocotită. La primul clocot se dă deoparte, se acoperă şi se lasă aşa pănă se inmoaie bucăţile. Apoi se lasă să se scurgă şi se acoperă cu un sirop gros.

×
Subiecte în articol: barul casei