x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Concluzia vechii generatii: dezinteres!

Concluzia vechii generatii: dezinteres!

24 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Daca vrei sa gasesti un bucatar tanar, al generatiei de azi, care sa fie si iscusit, iti trebuie multa rabdare, pentru ca te afli in cautarea unei specii pe cale de disparitie.
SIMONA NICHITA

Majoritatea restaurantelor prefera bucatarii cu vechime in domeniu, trecuti de 45 de ani. Incepatorii sunt priviti cu neincredere, iar daca, totusi, usile bucatariilor li se deschid, nu se pot plange de oboseala. Sunt doar in practica. "Mai spala o farfurie, mai taie o ceapa, mai aduc un cutit si cam atat", spune maestrul Gheorghe Ivan, de la Restaurantul Baneasa. De ce? Aproape toti bucatarii experimentati au acelasi raspuns: tinerii nu sunt deloc interesati, nu pun pasiune, nu sunt preocupati sa aprofundeze arta gatitului. Despre conflicte de idei nici nu poate fi vorba. De asta e ferm convins seful de sala de la Capivox, Gheorghe Mihalache. "Nu-i vezi, domnule, venind cu propuneri, cu retete noi, sa-i vezi ca se agita, ca se informeaza. Asa era pe vremea mea. Bucatarii si chelnerii citeau tot timpul, stiau doua, trei limbi straine". De fapt, tocmai aici e conflictul: maestrii incearca sa le explice debutantilor ca ei se trezeau in tinerete la 5 dimineata, mergeau la bucatarie sa stea pe langa un cunoscator, la pranz se duceau la scoala, apoi reveneau la bucatarie. Fie ca li se pare o mentalitate invechita, fie ca au alte prioritati, cert e ca tinerii prefera sa nu-si ocupe timpul liber cu lectii suplimentare in ale gatitului.

Pe vremuri, practica dura obligatoriu 3 ani, acum sunt suficiente 3 luni ca sa obtii o diploma. Dar adevarata problema o reprezinta lipsa de preocupare. Aceasta e concluzia generatiei vechi.

Sunt pasionat, idei n-am…

De cealalta parte, tabara "adversa" contrazice teoria dezinteresului. Conceptiile unui bucatar de 21 de ani, "anonim, de la un restaurant anonim, ca altfel poate sa nu ma mai ia nimeni, in veci", i-ar face pe maestri sa scoata scantei. "Ce lipsa de interes?! Lucrez de la 16 ani ca bucatar. Ma pasioneaza! Adica pe toti ne pasioneaza! Da’ ce, am maestri adevarati? Cine sa ma invete?". Cand vine vorba de practica, "anonimul" e convins ca i-au ajuns cele 31 de zile… "Oricum, am invatat in timp, nu in practica. Vezi deci ca m-a pasionat". Dupa ce e intrebat daca propune noutati culinare la bucatarie, se sperie: "Hai, ca tre’ sa fug, sunt in timpul serviciului".

Idei contradictorii, idei legate de interes, existent sau nu, idei cu privire la arta culinara sau la pasiunea fata de meserie. Toate discutate in bucatarie. Lipsesc doar ideile inovatoare ale bucatarilor incepatori. Referitoare la bucatarie…

EDUCATII

Bucatarii din vechea generatie afirma ca la ora actuala nu exista suficiente scoli care sa dea oameni de valoare. Au mai ramas doar Liceul Economic si de Drept Administrativ din Strada Viilor sau Liceul "Kretulescu", dupa cum afirma Cristian Dulgheru, de la "Vama Veche". Exista tineri scoliti in afara, care stiu cu adevarat meserie, insa, de cele mai multe ori, prefera sa lucreze in bucatariile restaurantelor straine. Aici se bucura de un salariu mai mare si de alte facilitati, in sensul ca au posibilitatea de a gasi mult mai usor anumite ingrediente, in timp ce in tara s-ar afla in situatia de a depune eforturi pentru a obtine o leguma sau alta.
×
Subiecte în articol: gastronomie