x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Condiment multifunctional

Condiment multifunctional

de Cristina Andreea Catana    |    27 Aug 2005   •   00:00
Condiment multifunctional

I se folosesc frunzele si semintele, fiecare dintre ele avand rolul lor atat in arta culinara, cat si in medicina. Mustarul este o mirodenie pentru toate gusturile.

Ca majoritatea plantelor cultivate inca din antichitate, si mustarului i s-au descoperit nenumarate proprietati curative. Printre acestea se numara stimularea apetitului si a digestiei, curatarea sinusurilor. Mustarul ajuta la accelerarea circulatiei sangelui si, daca presarati faina din acest condiment in sosete, puteti preveni degeraturile.

AJUTOR. Dar una dintre cele mai mari calitati ale mustarului este ca ofera aroma puternica in schimbul a doar cateva calorii. Un gram de mustar contine 4,3 calorii, de aceea poate fi consumat de oricine. Mai mult de atat, nu contine colesterol. Frunzele de mustar contin calciu, magneziu, fosfor, magneziu si vitamina B.

INTREBUINTARI. In bucatarie, mustarul indeplineste trei functii: condiment, aromatizant si ingredient principal pentru unele mancaruri. De asemenea, poate fi folosit pentru "legarea" sosurilor, pentru a da textura potrivita carnatilor sau produselor din carne. Asiaticii sunt cei care folosesc cel mai mult mustarul drept condiment. Aici faina de mustar este amestecata cu apa sau otet de orez, rezultand un sos foarte picant. Daca vrem sa folosim mustarul ca aromatizant, atunci trebuie sa avem grija la sortimentul pe care il alegem. Dintre sutele de preparate aflate pe piata, doar cateva se preteaza acestui scop. Pentru ca mustarul sa isi pastreze maximum de aroma, este necesar sa fie adaugat atunci cand mancarea este aproape gata, pentru ca temperaturile ridicate ii distrug gustul distinct.

SOS
Ingrediente: doua oua, 3 lingurite faina, 60 g unt, doua lingurite mustar, sare

Preparare: Se rumeneste faina in unt. Apoi, se stinge cu un pahar de apa fiarta in prealabil. Compozitia rezultata se da in clocot, amestecand mereu, sa nu se formeze cocoloase. Cand sosul s-a mai ingrosat, se trage vasul pe marginea aragazului. Dupa 10 minute, cand s-a mai racit, se adauga doua galbenusuri, 50 g unt, cele doua lingurite de mustar. Se freaca bine si se mai pune putin pe foc. Se strecoara si se serveste cald
×
Subiecte în articol: gastronomie