x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Condimentul tuturor

Condimentul tuturor

29 Oct 2004   •   00:00

Va asezati la masa, gustati putin din ciorba si constatati ca ii lipseste ceva. Strambati din nas si va uitati chioras la bucatar. Cu siguranta, nu are suficienta sare. Si uite asa, acest condiment, poate cel mai intrebuintat in arta culinara, capata valoare de aliment indispensabil.

CRISTINA CATANA

BANOS. Inca din Evul Mediu extractia si prelucrarea sarii era o afacere foarte profitabila
Alaturi de paine, sarea este unul dintre simbolurile ospitalitatii romanesti. Nu suntem singurul popor care i-a atribuit acestui condiment o simbolistica anume. Pentru ca sarea se extrage si prin evaporare din apa marii, constituindu-se in acest fel intr-o chintesenta a acestui mediu primordial, reprezinta in multe mitologii si traditii si focul eliberat din ape. In Egiptul Antic, Grecia si Imperiul Roman, sarea era un aliment oferit drept ofranda zeilor. In religia crestina, este mentionat ca Iisus li s-a adresat apostolilor "Voi sunteti Sarea Pamantului" (Matei 5:13).

ISTORIE. Denumirea sarii este data de cuvantul indo-european "sal" care denumea un produs crud, nerafinat, gri-murdar. Chiar si "salariu" este un derivat al substantivului "sare", care la origine desemna un salariu dat soldatilor romani pentru a cumpara sare.

La inceput, oamenii nu aveau nevoie sa consume sare pentru ca si-o procurau din carne, care contine intre 2 si 5 grame de sare. Mai apoi, cand s-au descoperit zacamintele de sare si proprietatile acestui condiment, si a inceput sa fie exploatat, s-a instituit o taxa pentru producatori si comercianti.

OBISNUINTA. Astazi, sarea este unul dintre cele mai cunoscute condimente, in toate bucatariile lumii. Nu exista mancare in care sa nu arunce "un varf de cutit de sare" sau "sare dupa gust". Papilele noastre gustative s-au obisnuit intr-atat de mult cu aceasta aroma, incat majoritatea cartilor de bucate nu mai contin indicatii legate de gramaj pentru sare. Fiecare pune cata are nevoie. Bucatarii spun ca de cele mai multe ori fac mancarea mai nesarata pentru ca fiecare client sa poata adauga atat cat are nevoie. Exista totusi si situatii in care nu este indicat sa mancam cu sare. Bolnavii de inima, cei care au probleme cu tiroida, doamnele si domnisoarele care tin la silueta nu trebuie sa abuzeze de sare. Mai mult de atat, este indicat, poate chiar obligatoriu, sa folositi sare iodata.

SANATATE

Folosirea sarii iodate timp indelungat va va face sa constatati ca sanatatea vi s-a imbunatatit vizibil. Daca le veti gati copiilor inca de mici cu sare iodata, ii veti ajuta sa se dezvolte fizic si mental si, ulterior, le va creste capacitatea de invatare. Pe parcursul sarcinii, veti reduce riscurile unui avort spontan sau aparitia unor malformatii la fetus. Mai mult de atat, riscul aparitiilor afectiunilor psiho-motorii la nou-nascuti scade drastic. Pentru adult, rezistenta organismului este unul din factorii care isi spune cuvantul in cazul oricarei activitati, fie ea munca fizica sau sedentara. Daca vreti sa faceti fata oricarei situatii, trebuie sa folositi in bucatarie sare iodata. Tot in acest fel veti scapa si de riscul aparitiei hipotiroidismului si a cancerului tiroidian. Totusi, nu trebuie sa abuzati de consumul de sare. Cantitatea zilnica indicata contine suficient iod incat sa fiti in forma maxima.
×
Subiecte în articol: sare gastronomie