In orice hotel, restaurant, club, cazinou sau bar sau la orice petrecere - sampania este un reper care nu poate lipsi. Licoarea efervescenta este iubita.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
O sampanie care paraseste hrubele producatorului este, de obicei, ajunsa la maturitate deplina. Ca atare, produsul nu mai are nevoie de o "imbatranire" asa cum ar putea cere un Bordeaux sau un Bourgogne, de exemplu. Oricum, nu este recomandabil sa se formeze o rezerva de sampanie in lipsa unei cave ideale. Desi, trebuie sa stiti, buteliilor le trebuie minimum 24 de ore de repaus inainte de a fi servite, pentru a da gazului carbonic timpul de "asezare". Pentru sticlele care - se presupune - vor sta mai multe zile pana la a fi baute, gasiti un loc ferit de lumina. Sampania este sensibila si de aceea marile case producatoare protejeaza sticlele cu o hartie opaca sau cu o cutiuta de carton. De altfel, pentru spumantele comune nu exista nici o ratiune pentru a fi pastrate mai mult de sase luni.
Revenind la servire, de notat ar fi temperatura la care produsul ar trebui adus la masa, si anume 6-8 grade Celsius, pentru ca la degustare acesta sa inregistreze o valoare cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius. Cuvee-urile valoroase au nevoie de 12 grade Celsius, iar millesime-urile mai vechi se dezvaluie undeva la 15 grade Celsius. Tendinta generala este de a servi sampania foarte-foarte rece. Cu toate acestea, excesele nu sunt benefice. Extremele dezavantajeaza sampania. Foarte rece inseamna lipsa aromei, iar cald inseamna neingurgitabil.
Asadar, termometrul va poate fi de ajutor, iar pentru o racire progresiva, o frapiera va poate fi de mare folos, mai ales a celor cu rezerve, care se pun separat la congelator.
Scoaterea dopului este o etapa de obicei neglijata. Dupa indepartarea foitei si a cosuletului de sarma, puneti degetul mare pe dop si inclinati putin sticla pentru a evita o improscare nedorita. Invartiti dopul cu grija (acesta ar trebui sa manifeste clar tendinta de iesire), avand in permanenta degetul mare ca piedica pentru o saritura neeleganta.
Citește pe Antena3.ro