x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cordon, cheminee - I

Cordon, cheminee - I

01 Sep 2004   •   00:00

In orice hotel, restaurant, club, cazinou sau bar sau la orice petrecere - sampania este un reper care nu poate lipsi. Licoarea efervescenta este iubita.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

O sampanie care paraseste hrubele producatorului este, de obicei, ajunsa la maturitate deplina. Ca atare, produsul nu mai are nevoie de o "imbatranire" asa cum ar putea cere un Bordeaux sau un Bourgogne, de exemplu. Oricum, nu este recomandabil sa se formeze o rezerva de sampanie in lipsa unei cave ideale. Desi, trebuie sa stiti, buteliilor le trebuie minimum 24 de ore de repaus inainte de a fi servite, pentru a da gazului carbonic timpul de "asezare". Pentru sticlele care - se presupune - vor sta mai multe zile pana la a fi baute, gasiti un loc ferit de lumina. Sampania este sensibila si de aceea marile case producatoare protejeaza sticlele cu o hartie opaca sau cu o cutiuta de carton. De altfel, pentru spumantele comune nu exista nici o ratiune pentru a fi pastrate mai mult de sase luni.

Revenind la servire, de notat ar fi temperatura la care produsul ar trebui adus la masa, si anume 6-8 grade Celsius, pentru ca la degustare acesta sa inregistreze o valoare cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius. Cuvee-urile valoroase au nevoie de 12 grade Celsius, iar millesime-urile mai vechi se dezvaluie undeva la 15 grade Celsius. Tendinta generala este de a servi sampania foarte-foarte rece. Cu toate acestea, excesele nu sunt benefice. Extremele dezavantajeaza sampania. Foarte rece inseamna lipsa aromei, iar cald inseamna neingurgitabil.

Asadar, termometrul va poate fi de ajutor, iar pentru o racire progresiva, o frapiera va poate fi de mare folos, mai ales a celor cu rezerve, care se pun separat la congelator.

Scoaterea dopului este o etapa de obicei neglijata. Dupa indepartarea foitei si a cosuletului de sarma, puneti degetul mare pe dop si inclinati putin sticla pentru a evita o improscare nedorita. Invartiti dopul cu grija (acesta ar trebui sa manifeste clar tendinta de iesire), avand in permanenta degetul mare ca piedica pentru o saritura neeleganta.

Dopul trebuie sa fie extras lent, fara zgomot puternic. Un servet alb poate infasura baza sticlei, pentru a nu lasa picaturile de condens sa se scurga pe fata de masa. In conditiile in care folositi recipiente de racire moderne (a nu se intelege congelatorul!), apa din frapierele clasice nu mai este o problema. Mansoanele umplute cu gel se introduc in congelator si ulterior pot imbraca sticla de sampanie, racind-o cam in 20-30 de minute.
×
Subiecte în articol: gastronomie