x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cordon, cheminee II

Cordon, cheminee II

02 Sep 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Am ajuns la pahare. In mod normal, sampania trebuie servita in pahare de cristal usor evazate. Ideal este paharul "flute", care permite si o perlare de durata. Paharele - dupa spalare - vor fi bine clatite si - daca se poate - lasate sa se usuce liber. In cazul in care se impune stergerea, in afara aspectului vizual (atentie la scame!), este imperios necesar sa se verifice daca nu apare cumva "mirosul de carpa". Nici varianta de a pune paharele la "scurs" cu gura in jos pe hartie absorbanta nu este o solutie buna; dimpotriva.

Dar daca se consuma doar doua pahare dintr-o sticla?

Cum protejam impotriva deprecierii cantitatea ramasa? Exista un dop metalic, cu un mecanism de prindere, care asigura prelungirea vietii unei butelii desfacute inca 2-3 zile. Acum, sa nu ne imaginam ca o sampanie "moarta" din start poate sa ne fie de vreun folos, chiar daca am achizitionat-o cu un pret derizoriu. As insista chiar ca alegerea acestui tip de vin sa nu se faca doar prin prisma pretului.

Tineti paharul intotdeauna de picior, niciodata de cupa. Ridicati-l in lumina si observati transparenta produsului, claritatea, persistenta si intensitatea perlarii. Urcusul interminabil al bulelor se numeste "cordon" sau "cheminee" (horn). Mare grija la paharele incorect sterse, deoarece riscam sa denaturam producerea "perlelor" (o catastrofa poate veni de la un ruj prost curatat). Apropiati paharul de nas si incercati sa simtiti aroma specifica. Daca exploziile miniaturale va gadila narile, mai asteptati cateva momente. Un spumant valoros trebuie sa aiba un "nas bun". Prospetime, fructuozitate si nuante florale sunt caracteristici pentru productiile recente. La ani mai vechi, mirosul este mai complex anticipand eleganta, armonia si plenitudinea gustului. Acesta se evidentiaza daca sorbiti o cantitate mica din pahar si aspirati putin aer, pentru impregnarea mucoaselor din cavitatea bucala (e un procedeu usor zgomotos). Papilele gustative percep patru categorii fundamentale: dulcele, saratul, aciditatea si asprimea (amarul - daca vreti). Echilibrul acestora garanteaza un produs de certa valoare. De asemenea, impresia finala, precum si durata persistentei post-gustului sunt determinante in alegerea unei sampanii pentru o seara reusita.

×
Subiecte în articol: gastronomie