x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cozonacul prefacut

Cozonacul prefacut

03 Mai 2005   •   00:00

  • de MONICA STEFANIA VELICU
  • OCHIUL SOACREI
  • In sfarsit am reusit sa-mi iau si eu vacanta aia pe care o astept de cateva luni bune. Si tare bine mi-a prins ca a fost chiar acum de Pasti. Ma intorc cu forte proaspete si plina de idei. Am avut timp sa meditez la toate cele, asa ca, nurori, feriti-va!

    Nu va spun cum am petrecut zilele trecute, pentru ca stiti cum e. Tot omu’ se bucura in astfel de momente. Numai eu n-am parte de asa ceva. Trebuie tot timpul sa fiu cu ochii nu in patru, ci in paisprezece, tot timpul trebuie sa observ ce nu observa nora-mea. Spre exemplu, mai deunazi m-am uitat in dulap la ei si am vazut ca exista munti de cozonaci. Unii trimisi de maica-sa (frumusei, dar cam lipsiti de gust), altii facuti de ea (niste turte autentice) si cativa de la mine (o frumusete de cozonaci mi-au iesit anul asta!). Ca sa nu se intareasca de tot si sa-i arunce, ca e pacat de ei, i-am tot zis sa-i puna in niste pungi. Dar ce-i pasa ei? "Se strica, ii aruncam, ca doar n-o sa stam in doi-trei cozonaci." Ei ii vine usor sa spuna asta. Ca n-a muncit ca mine o zi intreaga si n-a framantat la ei cat am framantat eu. De fapt n-a framantat deloc pentru ca ea are "robot". De-aia nici nu i-au iesit, va spun eu. La cozonac e ca si cu sufletul omului, pana nu pui mana sa te lupti cu el, nu obtii nimic. Iese, dar parca n-are viata, parca ii lipseste ceva. Dar asa e cu tinerii, li se pare ca toate aparatele astea electrice le tin si de foame, si de cald.

    Sa ne intoarcem insa la cozonacii nostri. I-am zis sa-i transformam, sa-i facem prajitura cu ciocolata. Pe ai ei si pe-ai cuscra-mii, ca ai mei erau prea aratosi ca sa-i strici. Nu s-a opus prea tare, asa ca ne-am apucat sa facem (vorba vine "ne-am apucat") o crema de ciocolata. Am taiat cozonacii pe lungime si i-am transformat in blaturi, pe urma i-am uns cu crema de ciocolata, am pus din loc in loc si cateva felioare de portocala si kivi, ca sa taie greata, nu inainte de a insiropa putin blaturile cu zeama de compot mai acrisoara. Am imbracat totul in frisca si am ras pe deasupra ciocolata. A iesit o minune, de s-au lins pe degete. Cine n-are soacre sa-si cumpere, i-am zis. Dumneavoastra ce spuneti...?

    CREMA DE LAMAIE CU FRISCA
  • Ingrediente: 50 gr zahar pudra, doua oua, zeama de la doua lamai mici si coaja rasa de la o lamaie, frisca
  • Preparare: Frecam galbenusurile cu zaharul pana se fac spuma, apoi adaugam zeama de lamaie, coaja rasa si batem mai departe. Aceasta compozitie o punem sa fiarba la bain-marie. Cand s-a ingrosat, o turnam in pahare, numai pe jumatate. Le punem apoi la rece timp de doua ore, iar cand servim, ornam cu frisca.
  • POVETE
    COZONACUL. Daca doriti sa va reziste cat mai mult cozonacul, incercati sa-l tineti in pungi de plastic, la loc intunecos, pentru a evita intarirea acestuia.

    CREMA. Crema de ciocolata va iesi mult mai gustoasa daca veti adauga in ea vreo doua lingurite cu esenta de rom.

    SIROPUL. Siropul pentru tort trebuie adaptat la tipul de crema pe care il folositi. Cu cat crema este mai dulce, cu atat siropul trebuie sa fie mai acrisor, de preferinta pe baza de fructe.

    FRUCTE. Folositi cat mai multe fructe pentru tortul de cozonac, pentru ca deja acesta este dulce si satios, iar fructele vor fi extrem de racoritoare. Folositi de preferinta portocale pentru ca sunt acrisoare sau capsune pentru ca au o savoare speciala.

    NUCI. Daca veti folosi un cozonac pe baza de nuca, este bine sa nu adaugati tot o crema cu nuci, ci mai degraba una de fructe.
    ×
    Subiecte în articol: crema