x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Crăciunul tot in copilărie era mai gustos

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 19 Dec 2007 - 00:00
Crăciunul… Repovestind copilăria… Tanti Maria Frăţilă, din Pănade (comuna Sincel, judeţul Alba), se-ntoarce cu-o viaţă de om in urmă, la aromele de coptură, de rom şi lemn dulce ale primilor ani.

Crăciunul… Repovestind copilăria… Tanti Maria Frăţilă, din Pănade (comuna Sincel, judeţul Alba), se-ntoarce cu-o viaţă de om in urmă, la aromele de coptură, de rom şi lemn dulce ale primilor ani. "Făcea mama atunci căte două cuptoare de colaci şi de păine. Iar cozonac nu se făcea ca acum, ci să gătea truţuri…" Devinim atenţi. Luăm creionul şi notăm un cuvănt nou pentru un posibil dicţionar gastronomic regional al Romăniei. "Truţurile se făceau dintr-o făină mai bună, cu lapte şi zahăr. Se ungeau foile de aluat cu lictar (dulceaţă - n.r.), se impleteau şi se prăjeau. Şi-apoi, mai pregătea supă de tăiţei. Tăia o găină şi din ea făcea supă, iar carnea o punea alături, cu sos şi cartofi. Şi nu lipseau sarmalele… Da’ nu erau fripturi, de tot felul, şi prăjituri multe… ca acu’!"

 

Bucate din porc Suntem in căsuţa cea veche de 200 de ani - singura casă tradiţională rămasă in picioare la Pănade, cu toate ale timpului cel vechi: cu ladă şi lepedeu, cu sobă şi plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hotă" a casei ţăranului romăn, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregătite de Ignat. "După ce se umpleau cărnaţii, ii duceam puţin afară, unde se sleiau, după care ii urcam in pod şi ii puneam pe o leaţă (un băţ - n.r.), la afumat. Se afumau in voie, incet, că tot fumul se urca la ei…" Ce se mai punea la afumat? "Toată carnea. Şi caltaboşii. Toată spata de la porc. Curăţată, se punea la sare, in troacă, de azi pe măine, şi apoi se scotea şi se ducea in pod. Iar dacă nu era destul de frig, tata o crăpa puţin, să intre aerul, să nu se strice la os".

Intre specialităţile ce se pregătesc, in ziua de Ignat, pe lăngă caltaboşi, săngerete şi cărnaţi, mai e una de-i zice "maţu’ curului". "Se face din baiera aceea de la untură, se mai bagă ş-o ţără de carne piperată, orez, puţină carne de pe la găt, cimbru. Se amestecă toate şi se umple un maţ mai gros, care-i ca un fund de sac şi se găseşte in josul porcului", ne desluşeşte bătrăna ce-i preparatul acesta cu nume ciudat. "Mama-l punea să fiarbă intre sarmale, in oala de lut cu toarte. Punea niţică varză pe fundul oalei, o ţără de maţul curului, apoi sarmalele…"

 

Colinde, colinde "Dar colindele? V-aduceţi aminte ce colindaţi?" "Nu mai ţin bine minte, dar «Cine vine prin grădină» se colinda cel mai mult, pentru că dura mai puţin, iar nouă ne era frig şi doream să terminăm mai repede." "Vă aduceţi aminte şi versurile?" - o iscodim, văzăndu-i licărul din ochi. Şi-atunci tanti Maria incepe a ne colinda, cu glas tremurat: "Cine vine prin grădină?/ Dumnezeu cu crucea-n mănă./ Da’ pe cruce ce ne-aduce?/ Un colac de grău frumos/ C-aşa-i faţa lui Hristos./ Un colac de grău curat…". Şi se-opreşte: "Nu mai ştiu!...". Obiceiurile s-au schimbat căte puţin. "Cănd m-am măritat, n-am mai făcut truţuri cu lictar, am inceput a face cozonaci… Apoi, fata mea s-o dus la Blaj, şă venea la mine şă-mi zicea: «Mamă, pregăteşte şi pentru mine»… Ş-apoi s-au stins toate. Mai gustos, Crăciunul, tot in copilărie a fost!"

 

 

"Răsăritul cel de sus,/ A vestit şi la Apus/ Şi-n părţile lumei toate/ Precum şi la Miază-noapte:/ Că s-a născut pe pămănt,/ Astăzi Mesia cel Sfănt.// Aceasta au dovedit/ Trei crai de la răsărit/ Şi păstori-s mărturie,/ C-au văzut ce va fi să fie./ Cănd ingerii sus căntau,/ Iar ei incă fluierau,/ Intru cinstea lui Iisus,/ Cu puterile de sus"

Steaua de la Răsărit, colind

Â

Â

Preparate de casă Maria Corbean din Sincel işi aminteşte cum pregătea mai demult raţa de Crăciun, dar ne zice şi cum o pregăteşte astăzi. Iată povestea răţuştii: după ce era indopată bine timp de trei săptămăni, urma să fie tăiată. Apoi maestra in ale bucătăriei tăia untura de pe ea. Din ficat făcea friptură, iar din restul cărnii prepara nişte jumări, care mergeau foarte bine cu ceapă şi mămăliguţă. Astăzi, Maria creşte in continuare vreo 20 de raţe şi nu mai puţin de 40 de găşte. Friptura pe care o prepară acum are o aromă nouă. Pune apă la fiert, adaugă carnea şi puţină unsoare. Cănd carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă ceapa şi o lasă să fiarbă in continuare, nu o introduce la cuptor. Face mămăliguţă, taie mărunt varză murată şi totul este delicios! Ea mai are căteva secrete culinare. Pentru supă, găluştele le prepară din două-trei gălbenuşuri, pe care le freacă separat, iar albuşul bătut il adaugă peste gălbenuşuri. Amestecă bine şi apoi adaugă griş, dar să nu fie prea tare, şi apoi le pune cu o lingură la fiert in supă. Şi păinea o prepară in casă. Cerne făina, face aluatul cu un rest de la un aluat de la o păine făcută inainte, păstrat la rece. Il inmoaie de cu seară, adaugă drojdia şi făina albă. Dimineaţa abia se apucă de frămăntat şi timp de două ore se dedică aluatului. Din 25 kg de făină face cam opt păini pe vatră. Pentru nepoţi prepară lichii cu brănză sau cu varză. Acestea le prepară din acelaşi luat de păine, pus pe vatră. Intinde aluatul, pune brănza de oaie, rulează şi apoi le bagă la cuptor. Varza o căleşte cu ceapă, piper, sare şi jumări. Anul acesta de Crăciun va prepara supă de tăiţei, sarmale şi friptură. Dar şi ciorba de porc este preferata tuşii Maria. Pune la fiert carnea de porc. După ce a fiert, adaugă morcovul, ceapa şi păstărnacul. Apoi orezul sau cartofii. Acreşte cu bulion sau cu oţet, iar la final adaugă puţin pătrunjel tocat. Dintre dulciuri, cozonacul cu nucă, rahat şi cacao va trona pe masa de sărbătoare.

  • Carmen Drăgan
  •  

     

    Supă cu tăiţei Pentru o supă de raţă preparată ca la Maria acasă, se pune apa la fiert, se adaugă bucăţile de carne curăţate şi spălate şi se ia spuma de căte ori este nevoie. Se adaugă apoi morcovii, cartofii, ceapa şi ţelina tăiate mărunt. La final se pun tăiţei de casă. Pentru aceştia aveţi nevoie de 5 ouă care se bat bine cu un praf de sare, se adaugă făină şi se frămăntă bine pănă cănd rezultă un aluat elastic, nelipicios. Din aluat se fac trei suluri mari, se lasă să se usuce, apoi se taie in făşii subţiri. Se adaugă pătrunjel proaspăt tocat mărunt, se drege de sare şi piper şi se dă oala deoparte.

    Citeşte mai multe despre:   supă,   reţete de sărbători

     



    Mai multe titluri din categorie

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
    Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

    Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

    Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

    Vacanța pe pârtie 

    Vacanța pe pârtie 
    Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
    Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
    Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
    Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
    Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
    Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
    Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
    Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
    Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

    Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

    Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
    Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
    Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
    Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...
    Serviciul de email marketing furnizat de