x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Creatie in bucatarie

Creatie in bucatarie

de Veronica Guzun    |    05 Iul 2005   •   00:00
Creatie in bucatarie

Concursurile de bucatarie sunt ca niste olimpiade. Doar cu ajutorul lor poti sa afli cine este cel mai bun. Din 2003, Raymond Gomes ia de fiecare data marele premiu la concursul "bucatarul-sef al anului".

Cand intra Raymond in bucataria restaurantului in care lucreaza, lucrurile par sa mearga mai bine. Toti ucenicii il asculta cu atentie si nu ies nici un moment din cuvantul lui. Cum altfel? El este un maestru. Nenumarate trofee confirma acest lucru. Concursul bucatarilor, organizat anual la Bucuresti, difera de alte competitii internationale. De obicei, se fac concursuri pentru fiecare specific in parte. In Capitala, insa, din ratiuni financiare, toate acestea sunt concentrate intr-un singur eveniment culinar.

COLECTIE. In octombrie 2004, competitia avea ca specific bucataria internationala si asiatica. Raymond a luat premiul intai pentru cel mai bun aperitiv si cel mai bun fel de baza, din bucataria internationala. La sectiunea specific asiatic el a fost recompensat si pentru cel mai bun fel de baza si cel mai bun desert. Marele premiu a ajuns si el in colectia lui Raymond. Tot ce a fost prezentat in concurs a fost inventat de bucatarul-sef Gomes. "Am inceput sa ma gandesc la un meniu cu doua luni inainte, insa abia in ajunul competitiei am reusit sa pun in practica tot ce aveam in gand", ne-a marturisit Raymond Gomes. Anual, evenimentul aduna aproximativ 60 de bucatari din toata tara care doresc sa se manifeste, dar si sa se inspire, altfel spus, sa fure meserie, pentru ca intre bucatari nu exista prietenie, ci doar concurenta.

SIGURANTA. "Ca sa faci ceva foarte bine, trebuie sa iti placa extrem de mult munca ta si sa o faci cu pasiune, acesta cred ca este secretul meu. Am mare inceredere in ceea ce fac." Raymond a mostenit o parte din talentul lui culinar, pentru ca atat tatal lui, cat si bunicul au fost bucatari-sefi. Desi este considerat cel mai bun, isi recunoaste punctele slabe: "Nu sunt prea bun la desert, insa celelalte imi ies foarte bine". Cartile de bucate, concursurile, specificurile nationale sunt doar cateva dintre sursele lui de inspiratie. In ceea ce priveste bucataria romaneasca, adora fasolea cu ciolan si ardeii umpluti fierti in sos de tomate.

UTILE
  • Apa in care se prepara cafeaua neagra nu trebuie lasata sa fiarba. Cafeaua se adauga cel mai tarziu inainte de primul clocot. Prin fierbere se pierde o parte din oxigen si devine grea. Daca din neatentie, ati lasat-o un pic sa clocoteasca, se toarna imediat putina apa rece.
  • Pentru ca lamaia sa fie cat mai parfumata - mai ales daca urmeaza sa fie pusa in ceai - , inainte de a o taia, trebuie oparita (rapid, fara a fi tinuta in apa).
  • Nucile bune pot fi deosebite de cele seci sau stricate prin introducerea lor intr-un vas cu apa. Cele bune se lasa imediat la fund, cele stricate - mai incet, iar cele seci plutesc la suprafata apei. Nucile bune se pun apoi la uscat, la soare.
  • Untul care se foloseste pentru ornarea unui preparat trebuie topit numai pe baia de aburi. Focul il deterioreaza, ii schimba calitatea si aspectul.
  • Dulceata se pastreaza mai bine si nu se zahariseste daca in timpul prepararii ei marginea vasului se va sterge cu o carpa curata, inmuiata in apa rece.
  • Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vas smaltuit, de sticla sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucatica de cartof crud sau putina sare. Aceasta ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
  • Daca dintr-o gaina care urmeaza sa fie preparata ca friptura se face mai intai supa, este necesar ca pasarea sa fie pusa la fiert cu apa fierbinte, pentru ca friptura sa iasa mai gustoasa.
  • Frisca batuta cu zahar, intrebuintata la torturi si la prajituri, trebuie bine scursa inainte de a fi folosita, deoarece zerul pe care il lasa strica atat gustul, cat si forma prajiturii.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie