x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sofisticată, pretențioasă și cremoasă: Lava cake sau Moelleux au chocolat? Nu contează cum îi spuneți, este același lucru

Sofisticată, pretențioasă și cremoasă: Lava cake sau Moelleux au chocolat? Nu contează cum îi spuneți, este același lucru

de Andreea Tiron    |    15 Mai 2023   •   08:30
Sofisticată, pretențioasă și cremoasă: Lava cake sau Moelleux au chocolat? Nu contează cum îi spuneți, este același lucru
Sursa foto: cumvaplace.ro

Ciocolata, untul și ouăle se combină în milioane de rețete, iar una dintre cele mai simple este în același timp sofisticată și pretențioasă: lava cake. Miezul moale și cremos și crusta impecabilă nu sunt chiar așa de obținut. Iar prăjitura vine și cu o poveste interesantă!

Potrivit cumvaplace.ro, originile îi sunt foarte disputate, pentru că unii preferă să o asocieze cu Franța, alții cu New York, dar este suficient de sofisticată pentru a putea fi atribuită oricăreia dintre cele două zone cu personalitate gastronomică puternică.

Numele de Lava cake sau Volcano cake sigur că l-a primit datorită acelui miez moale care se prelinge odată ce spargem crusta de ciocolată, dar trebuie subliniat că nu este vorba de o cremă, ci de compoziția în sine, care nu este gătită complet, ca la brioșe, ci păstrează interiorul de ciocolată moale, în timp ce la exterior capătă o crustă lucioasă. Rezultatul este obținut printr-un timp foarte mic de gătire, 9-12 minute în funcție de dimensiunea formei.

Istoria acestui desert este însă învăluită, un pic, în mister. 

Bucătarul Jean-Georges Vongerichten susține că a inventat-o la restaurantul său din New York, la finalul anilor 1980. El a povestit cum a scos un pandișpan de ciocolată din cuptor înainte de a fi gata și a constatat că centrul era încă curgător, dar cald, însă cu gust bun și textură potrivită. 

Cu toate acestea, colegul bucătar francez din New York, Jacques Torres, spune că desertul exista deja în Franța, de la începutul anilor 1980, fiind inventat de bucătarul francez Michel Bras. Prăjitura lui Bras, apărută în 1981, se numea ciocolată curgătoare, într-o traduce mot-a-mot, și era servită la restaurantul său din Laguiole, Franța.

E de remarcat faptul că cele două rețete nu sunt, totuși, identice, deși rezultatele sunt foarte asemănătoare. 

Rețeta Bras are un miez de ganache congelat, încorporat într-un aluat cu făină cu amidon și copt într-o formă. Rețeta lui Vongerichten este mai simplă: un aluat ușor de prăjitură de ciocolată, cu făină normală, copt pentru scurt timp într-un cuptor foarte încins. 

Așadar, centrul curgător de ciocolată există în ambele rețete, dar s-a ajuns la acesta în mod diferit. Vongerichten s-a dovedit însă mai popular, fiind mai ușor de reprodus, el fiind creditat cu popularizarea prăjiturii de ciocolată topită în Statele Unite, unde în anii ’90 devenise nelipsită din meniurile cu deserturi de lux în restaurante.

Dacă deja vi s-a făcut poftă, avem și noi o rețetă de lava cake, încercată și filmată!

Sunt multe variante ale rețetei, cu siguranță, și diferă inclusiv umplutura! În loc de ciocolată, pot fi găsite diverse alte arome precum lămâie, caramel, căpșuni și portocale. În afară de umplutura de ciocolată, aroma de portocală este una dintre cele mai populare.

Unul dintre marile avantaje ale acestui desert este că se poate pregăti, parțial, dinainte. Compoziția de ciocolată topită, cu unt, zahăr și ouă poate rămâne acoperită în frigider chiar și o zi fără probleme, apoi doar va fi transfera în ramekinul uns cu unt și înfăinat și pusă la copt.Oricum s-ar chema, lava cake sau moelleux au chocolat și oricine ar fi inventat-o, este un desert ușor și elegant pentru doi, atunci când planificați o seară romantică acasă și aveți nevoie de un răsfăț dulce pentru a încheia masa sau când luați cina în oraș.

INGREDIENTE

  • 180 g ciocolată amăruie

  • 7 cubulețe de ciocolată amăruie

  • 130 g unt

  • 4 ouă

  • 150 g zahăr

  • 50 g făină

  • Fructe proaspete (zmeură, căpșuni)

  • Înghețată de vanilie

CUM SĂ FACEȚI

  • Preîncălziți cuptorul la 240 grade Celsius.
  • Topiți ciocolata și untul pe baie de aburi.
  • Bateți ouăle spumă împreună cu zahărul.
  • Adăugați făina și mixați în continuare.
  • La final puneți amestecul de ciocolată topită și amestecați.
  • Turnați compoziția în formele de copt, noi am folosit de unică folosință, dar fără a le umple până la buza superioară. Umpleți până la ¾ din formă și puneți în fiecare câte un cubuleț de ciocolată.
  • Așezați formele pe o tavă și dați la cuptor. Reduceți temperatura la 225 de grade și le coaceți 10 minute, pe ceas, până se crapă ușor deasupra.
  • După ce le scoateți din cuptor și din forme, le răsturnați pe farfurii, individuale, le pudrați cu zahăr și le decorați cu zmeură/căpșuni proaspete. Nu uitați de înghețata de vanilie, se potrivește de minune cu desertul nostru de ciocolată.

REȚETĂ VIDEO

lava cake

×