Franţa se află pe primul loc în producţia de foie gras, cu 20.400 de tone produse în 2008, adică 70% din producţia mondială
Producătorii
de foie gras din sud-vestul Franţei, din Perigueux, speră în numeroase comenzi
la sfârşitul anului, în ciuda crizei mondiale. “Până la Anul Nou lucrurile vor
merge, dar mă tem de ceea ce va urma după”, a afirmat Annie Nadal, producător
din Eyliac. “Nu am crescut preţul o dată cu creşterea euro, pentru a nu ne pierde
clienţii”, a explicat ea. Anul acesta a crescut preţul la granulele pentru păsări,
precum şi la îngrăşămintele necesare porumbului cu care se hrănesc raţele.
Quentin Marty, producător de foie gras în Saint-Germain-des-Prés, creşte cam
1500 de raţe pe an. Speră şi el în menţinerea comenzilor măcar de sărbători. “De
obicei îi servesc de Crăciun cu foie gras pe clienţii mei, dar cu criza asta
voi reduce porţia: două bucăţi vor fi suficiente”, a afirmat Bernadette
Combeau, unul dintre clienţi. Pentru a preveni o eventuală scădere a vânzărilor,
se recomandă ca în 2009 producătorii să nu mai mărească producţia.