x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cruciulita

Cruciulita

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    15 Noi 2005   •   00:00

Cruciulita, Cruce, Poama cruce, sunt cele trei nume sub care acest soi vechi autohton a fost cultivat in spatiul romanesc. Din cele aproape 10.000 de soiuri de vita de vie cunoscute in intreaga lume, cuvantul "cruce" (simbol al suferintei si mijloc de mantuire si de proslavire la crestini) a fost dat doar unui singur soi, si acela este soi romanesc! De aceea, faptul ca poporul roman a simtit inca de la inceput nevoia sa denumeasca un soi de vita-de-vie cu numele de cruce demonstreaza cu prisosinta radacina puternica pe care a avut-o crestinismul in Romania. Ganditi-va numai la simplul aspect ca bei un pahar cu "Cruciulita" sau mananci o boaba de "Poama cruce". Ce traire de sentimente!

Datorita faptului ca strugurele acestui soi este biaripat (un ax principal cu doua ramificatii laterale), sugerand forma crucii, poporul roman, popor crestin, a simtit parca nevoia sa profite de acest aspect pentru a-si "boteza" soiul creat pe aceste locuri cu numele de Cruciulita, Cruce sau Poama cruce. Cruciulita este unul dintre putinele soiuri romanesti mentionate in impresionantul tratat "Amp"lographie" (7 volume totalizand 3.126 de pagini, format 24,5 x 33,5 cm), aparut la Paris in perioada 1902-1910.

In literatura romana de specialitate, in decursul timpului au fost facute diferite aprecieri ce demonstreaza ca soiul Cruciulita era mult raspandit pe teritoriile romanesti: "Soi de struguri pentru vin, autohton, raspandit in Oltenia, «Cruciulita», varietate proprie Dealului Mare". "Azi a devenit foarte rara «Cruciulita», soi vechi autohton, binecunoscut in popor".

Cruciulita este "inrudit" cu Alb romanesc (Alb de Cetatea Alba) si Galbena verde, soiuri vechi romanesti cu rezonanta istorica.

Soiul are floarea normala, cu un polen abundent si fertil, deci poate fi cultivat in plantatii pure. Avand o coacere mai tarzie - de obicei, spre sfarsitul lunii septembrie si in decursul lunii octombrie - , se recomanda a fi plantat pe pante bine expuse la soare si in zone mai sudice. Productia de struguri la hectar este destul de mare si oscileaza intre 20.000 kg si 22.000 kg, dar poate ajunge pana la 30.000 kg.

Strugurii acumuleaza cantitati mici de zaharuri cuprinse intre 130 g/l si 170 g/l (foarte rar mai mult), echivalent cu o tarie alcoolica de 7,5°-10°, din care se obtin vinuri albe de masa.

Vinurile din soiul Cruciulita sunt indicate mai mult a se folosi pentru consum in amestecuri cu alte vinuri. In unele cazuri, aceste vinuri sunt utilizate si ca materie prima pentru distilate.

Cruciulita, soi romanesc consemnat in multe lucrari straine de specialitate si unicul soi din lume ce poarta numele de cruce, merita cu prisosinta sa nu fie uitat.

×
Subiecte în articol: gastronomie cruce cruciulita