x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu gastronomia la doctor

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 28 Feb 2007 - 00:00
Cu gastronomia la doctor
RETETA DE VEDETA / Andrei Firica
Nu pentru ca zvonurile rautacioase spun c-as fi gras si de-aia ma dor genunchii sau pentru ca - pe principiul "fa ce zice popa, nu ce face el" - ma duc sa vad daca doctorul imi spune sa ma las de fumat, in timp ce-si aprinde o tigara, am plecat in faptul serii spre profesorul Andrei Firica.

Pentru ca nu-i nici fumator si nici popa (chiar daca popular se spune ca-s lucruri pe care numai popa le mai poate vindeca!). Cu genunchii, e drept, am nimerit-o. Ortopedic vorbind. Dar cum nici maseaua nu te mai doare o data ce te-ai asezat pe scaunul dentistului, la vremea la care ajung sa-i sun la usa ma simt usor ca un fulg si capabil sa-nfrunt cel mai aprig atlet.

De dragul artelor

Am spus ca m-as lua la tranta pana si cu Hercule? Da, dar nu pe stomacul gol...
"Eu nu sunt «un gourmand»", imi intoarce vorba domnul profesor de cum indraznesc sa deschid gura. "Mai degraba «un gourmet»", adauga si stabileste cartierul general al conversatiei noastre invitandu-ma sa-i stau alaturi pe-un fotoliu in fata masutei joase din sufragerie. "Exista deci, dupa parerea mea, o ratiune solida in spatele expresiei «arta culinara»", continua. "Am o stima deosebita pentru marii bucatari si consider ca nu se deosebesc cu nimic de marii artisti. Din pacate, singura tara care realmente ii apreciaza, prin traditie, pentru ceea ce sunt este Franta. Exista si acolo, fara indoiala, bucatarie proasta, dar «la haute cuisine» tot acolo s-a nascut! Asa ca... Am avut ocazia sa traiesc pe pielea mea aceasta realitate cu ocazia unui premiu care mi-a fost acordat acolo. Dupa ceremonie, am fost invitat la o masa absolut deosebita, intr-un restaurant de mare lux. Patronul, care era bineinteles si bucatar, a aparut in mijlocul nostru, stralucitor in uniforma lui alba, cu boneta inalta perfect scrobita. Nimic deosebit pana aici, asta daca nu consideram simpla lui aparitie ca un lucru iesit din comun. Dar la rever purta un insemn cu drapelul francez. N-am pus intrebari, dar ulterior am aflat ca acest insemn nu au dreptul sa-l poarte decat cei care primesc titlul de «Tr...sor de France». Asta spune totul!".

Sa mancati bine!

Ora cafelei a trecut de mult, dar imi gasesc refugiul in ceasca preventiv asezata de doamna casei inainte-mi. Viata de artist. Cafeaua la opt seara, iar cina... mai spre ziua. Uite un subiect bun de discutat. Medical vorbind.

"Cand vorbesti despre mancarea ca o arta culinara, te gandesti la gustul alimentului, dar si la prezentarea lui. E ca si la cucoanele care te atrag de la prima vedere, dar si pacalesc adeseori, prin machiaj si toalete. Cu toate astea, este deja stiintific dovedit ca, atunci cand mancarea este prezentata frumos, si digestia se face altfel"
Andrei Firica
medic

"Dar Franta este departe", nu ma lasa sa-mi strecor subtila intrebare domnul profesor. Poate ca-i mai bine. "Si oricum potentiala noastra invidie nu-si are rostul", adauga. "Se poate manca si aici, la noi, la fel de bine si intr-o atmosfera la fel de rafinata. Trebuie doar sa stii ce si cum sa faci ca sa obtii asta, chiar si la o masa obisnuita in familie. Pentru ca, din pacate, la noi inca domina mentalitatea ca «a manca bine» e echivalent cu «a manca mult». Trecand peste tarele de ordin istoric, mitul congelatorului plin, spre exemplu, mancarea este ca si vinul. Daca il dai pe gat ca un betiv si nu-ti pasa decat de alcoolul pe care il contine, ai pierdut tot ce e mai bun. Daca nu, atunci mananca incet, pentru a te bucura de fiecare inghititura".

Iar cum senzatia de saturatie apare abia in 20 de minute, nici nu trebuie sa mananci prea mult, incerc eu sa-mi dau singur sfaturi. "Tu trebuia sa dai la medicina", glumeste cu mine domnul profesor. E semn ca putem destinde atmosfera si sa ne retragem in bucatarie. Schnautzerul urias al familiei, care ne-a tinut companie pana acum lungit la picioarele noastre, se declara nemultumit, dar n-am ce-i face. As fi vrut sa-i spun ca viata e un sir de renuntari si c-ar trebui sa-nvete sa se resemneze... Dar ca sa simplific lucrurile, il urmez fara o vorba pe doctorul Firica in bucatarie.

Critica gastritei pure

Si bine am facut. Caci, "din pacate, realitatea este ca romanii nu stiu sa manance", aflu (de parca gastrita mea nu-mi povesteste de ani buni despre asta!). "Dar nu este vina lor", continua profesorul. "Am fost o tara aproape in permanenta saraca din o mie si unu de motive pe care nu trebuie sa le mai explic. Iar omul sarac are tendinta sa manance mult o data, ca nu se stie cand va mai manca, si prefera mancarurile satioase, care sa-i umple stomacul. E una dintre explicatiile care se dau atunci cand ne intrebam de ce la noi se mananca mai multa paine. Astfel, s-a si incetatenit o bucatarie foarte grea. Ea este efectul. Mentalitatea romanului se vede la masa. Intotdeauna, gazda va oferi mai mult decat s-ar manca in mod normal, ca un semn de respect pentru cel pe care-l are musafir. Dar este o enorma greseala. Toti suntem expusi pacatului. Si atunci cand ti se ofera o masa imbelsugata, esti tentat sa mananci din toate, iar asta nu este de fel sanatos". Si, argument final salvat din atmosfera glaciala a frigiderului, imi ofera un bol cu salata. Quod erat demonstrandum.

Daca m-am codit? Nicidecum. Dar nu ti-am pastrat o inghititura, ca esti perfect capabil sa te descurci si singur!

Urgente gastronomice

"Din punct de vedere medical, majoritatea meselor pe care le organizam noi, romanii, sunt niste dezastre! Toata lumea stie ce se intampla de Craciun sau de Revelion. Televiziunile deja au invatat lectia si-si posteaza din timp carul de transmisiuni la Spitalul de Urgenta. Mi-aduc aminte ca, dupa ce-am terminat facultatea, am lucrat la tara o perioada, la Vintila Voda, in judetul Buzau. Si-am fost invitat la moasa satului. Noi, doctorii, faceam deja parte dintre «notabilitatile» satului. Mare lucru nu-mi mai amintesc, in afara de disconfortul inghesuielii intr-o camera in care eram adunati de doua ori mai multi oameni decat am fi putut normal incapea si de aspectul mesei care, dupa cateva ore, cand m-am ridicat sa plec, arata ca neatinsa, atat de multa mancare se aducea permanent. Am apreciat si eu, fireste, efortul lor, mi-am dat seama ca era un gest de pretuire si de ospitalitate, dar, privind prin prisma celor spuse mai sus, deloc de recomandat!"

Salade Auvergnante

Daca esti ocupat sau pur si simplu fara chef de gatit, strica totusi 10-15 minute, nu mai mult, adunand laolalta, in frateasca adunare, trei salate verzi, 300 g bacon, 300 g cascaval, 300 g alune descojite sau miez de nuca, 100 g ceapa, 150 ml ulei de arahide, 150 ml otet si o jumatate de mar mai bine crescut. Spala salata si curat-o, taie cubulete cascavalul si baconul si toaca ceapa marunt. Marul, curatat, trebuie supus aceleiasi geometrii in spatiu. Pune salata intr-un bol, adauga toate cele pregatite deja si alunele sau nucile (zdrobite, nu macinate), apoi uleiul si otetul. Potriveste de sare (si piper de-ti place) si las-o sa se odihneasca la rece zece minute.

 



Mai multe titluri din categorie

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...
Serviciul de email marketing furnizat de