x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu gastronomia la doctor

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 28 Feb 2007 - 00:00
Cu gastronomia la doctor
RETETA DE VEDETA / Andrei Firica
Nu pentru ca zvonurile rautacioase spun c-as fi gras si de-aia ma dor genunchii sau pentru ca - pe principiul "fa ce zice popa, nu ce face el" - ma duc sa vad daca doctorul imi spune sa ma las de fumat, in timp ce-si aprinde o tigara, am plecat in faptul serii spre profesorul Andrei Firica.

Pentru ca nu-i nici fumator si nici popa (chiar daca popular se spune ca-s lucruri pe care numai popa le mai poate vindeca!). Cu genunchii, e drept, am nimerit-o. Ortopedic vorbind. Dar cum nici maseaua nu te mai doare o data ce te-ai asezat pe scaunul dentistului, la vremea la care ajung sa-i sun la usa ma simt usor ca un fulg si capabil sa-nfrunt cel mai aprig atlet.

De dragul artelor

Am spus ca m-as lua la tranta pana si cu Hercule? Da, dar nu pe stomacul gol...
"Eu nu sunt «un gourmand»", imi intoarce vorba domnul profesor de cum indraznesc sa deschid gura. "Mai degraba «un gourmet»", adauga si stabileste cartierul general al conversatiei noastre invitandu-ma sa-i stau alaturi pe-un fotoliu in fata masutei joase din sufragerie. "Exista deci, dupa parerea mea, o ratiune solida in spatele expresiei «arta culinara»", continua. "Am o stima deosebita pentru marii bucatari si consider ca nu se deosebesc cu nimic de marii artisti. Din pacate, singura tara care realmente ii apreciaza, prin traditie, pentru ceea ce sunt este Franta. Exista si acolo, fara indoiala, bucatarie proasta, dar «la haute cuisine» tot acolo s-a nascut! Asa ca... Am avut ocazia sa traiesc pe pielea mea aceasta realitate cu ocazia unui premiu care mi-a fost acordat acolo. Dupa ceremonie, am fost invitat la o masa absolut deosebita, intr-un restaurant de mare lux. Patronul, care era bineinteles si bucatar, a aparut in mijlocul nostru, stralucitor in uniforma lui alba, cu boneta inalta perfect scrobita. Nimic deosebit pana aici, asta daca nu consideram simpla lui aparitie ca un lucru iesit din comun. Dar la rever purta un insemn cu drapelul francez. N-am pus intrebari, dar ulterior am aflat ca acest insemn nu au dreptul sa-l poarte decat cei care primesc titlul de «Tr...sor de France». Asta spune totul!".

Sa mancati bine!

Ora cafelei a trecut de mult, dar imi gasesc refugiul in ceasca preventiv asezata de doamna casei inainte-mi. Viata de artist. Cafeaua la opt seara, iar cina... mai spre ziua. Uite un subiect bun de discutat. Medical vorbind.

"Cand vorbesti despre mancarea ca o arta culinara, te gandesti la gustul alimentului, dar si la prezentarea lui. E ca si la cucoanele care te atrag de la prima vedere, dar si pacalesc adeseori, prin machiaj si toalete. Cu toate astea, este deja stiintific dovedit ca, atunci cand mancarea este prezentata frumos, si digestia se face altfel"
Andrei Firica
medic

"Dar Franta este departe", nu ma lasa sa-mi strecor subtila intrebare domnul profesor. Poate ca-i mai bine. "Si oricum potentiala noastra invidie nu-si are rostul", adauga. "Se poate manca si aici, la noi, la fel de bine si intr-o atmosfera la fel de rafinata. Trebuie doar sa stii ce si cum sa faci ca sa obtii asta, chiar si la o masa obisnuita in familie. Pentru ca, din pacate, la noi inca domina mentalitatea ca «a manca bine» e echivalent cu «a manca mult». Trecand peste tarele de ordin istoric, mitul congelatorului plin, spre exemplu, mancarea este ca si vinul. Daca il dai pe gat ca un betiv si nu-ti pasa decat de alcoolul pe care il contine, ai pierdut tot ce e mai bun. Daca nu, atunci mananca incet, pentru a te bucura de fiecare inghititura".

Iar cum senzatia de saturatie apare abia in 20 de minute, nici nu trebuie sa mananci prea mult, incerc eu sa-mi dau singur sfaturi. "Tu trebuia sa dai la medicina", glumeste cu mine domnul profesor. E semn ca putem destinde atmosfera si sa ne retragem in bucatarie. Schnautzerul urias al familiei, care ne-a tinut companie pana acum lungit la picioarele noastre, se declara nemultumit, dar n-am ce-i face. As fi vrut sa-i spun ca viata e un sir de renuntari si c-ar trebui sa-nvete sa se resemneze... Dar ca sa simplific lucrurile, il urmez fara o vorba pe doctorul Firica in bucatarie.

Critica gastritei pure

Si bine am facut. Caci, "din pacate, realitatea este ca romanii nu stiu sa manance", aflu (de parca gastrita mea nu-mi povesteste de ani buni despre asta!). "Dar nu este vina lor", continua profesorul. "Am fost o tara aproape in permanenta saraca din o mie si unu de motive pe care nu trebuie sa le mai explic. Iar omul sarac are tendinta sa manance mult o data, ca nu se stie cand va mai manca, si prefera mancarurile satioase, care sa-i umple stomacul. E una dintre explicatiile care se dau atunci cand ne intrebam de ce la noi se mananca mai multa paine. Astfel, s-a si incetatenit o bucatarie foarte grea. Ea este efectul. Mentalitatea romanului se vede la masa. Intotdeauna, gazda va oferi mai mult decat s-ar manca in mod normal, ca un semn de respect pentru cel pe care-l are musafir. Dar este o enorma greseala. Toti suntem expusi pacatului. Si atunci cand ti se ofera o masa imbelsugata, esti tentat sa mananci din toate, iar asta nu este de fel sanatos". Si, argument final salvat din atmosfera glaciala a frigiderului, imi ofera un bol cu salata. Quod erat demonstrandum.

Daca m-am codit? Nicidecum. Dar nu ti-am pastrat o inghititura, ca esti perfect capabil sa te descurci si singur!

Urgente gastronomice

"Din punct de vedere medical, majoritatea meselor pe care le organizam noi, romanii, sunt niste dezastre! Toata lumea stie ce se intampla de Craciun sau de Revelion. Televiziunile deja au invatat lectia si-si posteaza din timp carul de transmisiuni la Spitalul de Urgenta. Mi-aduc aminte ca, dupa ce-am terminat facultatea, am lucrat la tara o perioada, la Vintila Voda, in judetul Buzau. Si-am fost invitat la moasa satului. Noi, doctorii, faceam deja parte dintre «notabilitatile» satului. Mare lucru nu-mi mai amintesc, in afara de disconfortul inghesuielii intr-o camera in care eram adunati de doua ori mai multi oameni decat am fi putut normal incapea si de aspectul mesei care, dupa cateva ore, cand m-am ridicat sa plec, arata ca neatinsa, atat de multa mancare se aducea permanent. Am apreciat si eu, fireste, efortul lor, mi-am dat seama ca era un gest de pretuire si de ospitalitate, dar, privind prin prisma celor spuse mai sus, deloc de recomandat!"

Salade Auvergnante

Daca esti ocupat sau pur si simplu fara chef de gatit, strica totusi 10-15 minute, nu mai mult, adunand laolalta, in frateasca adunare, trei salate verzi, 300 g bacon, 300 g cascaval, 300 g alune descojite sau miez de nuca, 100 g ceapa, 150 ml ulei de arahide, 150 ml otet si o jumatate de mar mai bine crescut. Spala salata si curat-o, taie cubulete cascavalul si baconul si toaca ceapa marunt. Marul, curatat, trebuie supus aceleiasi geometrii in spatiu. Pune salata intr-un bol, adauga toate cele pregatite deja si alunele sau nucile (zdrobite, nu macinate), apoi uleiul si otetul. Potriveste de sare (si piper de-ti place) si las-o sa se odihneasca la rece zece minute.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...
Serviciul de email marketing furnizat de