x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu o margaretă... începe o eră nouă

0
Autor: Magda Cristina Ursache 10 Ian 2010 - 00:00
Cu o margaretă... începe o eră nouă
Vezi galeria foto

În urma demersurilor lui Jamie s-a adoptat o legislaţie specială care veghează la buna alimentaţie a copiilor, cel puţin în şcoli. Mesele trebuie să fie nutritive, proaspete şi cu un conţinut scăzut de sare şi zahăr. Majoritate a şcolilor britanice a început deja să aplice această legislaţie. Una dintre ele este şi Şcoala Primară St. Margret din Orford, Warrington.

La patru ani de la debutul campaniei lui Jamie Oliver în şcoli pot fi observate în sfârşit schimbările produse. Mulţi şcolari au renunţat la cartofi prăjiţi şi pizza în favoarea mâncărurilor gătite şi a gustărilor proaspete.

Jackie Hill, care lucrează de 17 ani în şcoli şi care de şapte ani este bucătăreasă la cantina Şcolii St. Margret, observă foarte bine procesul de schimbare la copii. "A fost dificil să facem aceste schimbări la început, mai ales cu unii dintre copiii mai mari, care chiar nu ştiu altceva decât cartofi prăjiţi şi crochete. E chiar plăcut însă să îi văd pe cei mai mici luând decizii mai înţelepte şi alegând să mănânce fructe, legume sau alte mâncăruri mai sănătoase."

Lucrurile au evoluat, aşa că acum totul funcţionează mult mai bine. Tot mai mulţi copii mănâncă mai sănătos, iar noul meniu începe să li se pară tot mai gustos. "Probabil că cele mai populare feluri de mâncare sunt cele din pui sau peşte", spune Jackie. "Şi se dau în vânt după plăcinta mea cu brânză. Mie personal îmi place foarte mult şi privirea lor atunci când avem în meniu curry sau paste bolognese. Par pur şi simplu încântaţi."

VINEREA SPECIALĂ
Pentru ca noul meniu să fie acceptat mai uşor de toţi, autorităţile şcolare au găsit o metodă care să împace toate gusturile. De regulă, fiecare zi a săptămânii începe cu un mic dejun constând în pâine prăjită, cereale şi suc de portocale, pentru ca apoi prânzul să fie unul stabilit de părinţi cu o săptămână în avans constând din diverse feluri de mâncare care le sunt puse la dispoziţie. Meniurile includ chiftele cu sos de roşii făcut de casă, tocăniţă de legume proaspete, pizza cu carne - necongelată şi neprocesată.

Toată mâncarea procesată a fost eliminată şi înlocuită cu unele dintre cele mai populare feluri de mâncare tocmai pentru a le fi mai uşor copiilor. Însă metoda ingenioasă de a le face pe plac a fost aceea de a introduce noţiunea de "Vinerea specială". Este singura zi din săptămână când, pe lângă mâncărurile obişnuite, copiii pot opta pentru cartofi prăjiţi sau burgeri. Directorul şcolii, Cristopher Metcalfe, crede că această găselniţă îi mulţumeşte chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre elevi.

"Ziua de vineri este întotdeauna foarte populară", spune el. Metcalfe este, de asemenea, mândru de faptul că şcoala condusă de el a preluat proiectul lui Jamie şi l-a făcut să funcţioneze. "Cred că prânzul este o parte foarte importantă a zilei pentru elevi şi e bine de ştiut că vor avea parte de o masă gustoasă şi hrănitoare. Pe lângă faptul că mănâncă o mâncare gătită delicioasă, copiii mai învaţă şi cum să mănânce, cum să folosească tacâmurile şi cum să se poarte la masă.

Nu prea aveau cum să înveţe aceste lucruri mâncând burgeri toată ziua. Şi e bine şi pentru că au ocazia ca măcar una dintre mesele zilnice să fie luată stând la masă şi savurând mâncarea, şi nu hăpăind-o în faţa televizorului, cum face majoritatea copiilor în ziua de azi. Îi lăsăm pe ei să aleagă unde se aşază şi îi vedem cum transformă prânzul într-un obicei cu caracter social: leagă prietenii şi au grijă cum mănâncă, pentru a nu-i deranja pe cei din jurul lor. Proiectul lui Jamie Oliver este excelent pentru copii şi tineri şi chiar cred că le va fi benefic pe viitor."

EFORTURI SPORITE
Văzând că schimbările lor au un efect pozitiv, toţi cei de la St. Margret sunt hotărâţi să facă din instaurarea acestui program un adevărat succes. Aşa că autorităţile şcolare au intrat chiar în contact cu asociaţia distribuitorilor de alimente din zonă şi au cerut produse de primă calitate pentru şcoală.

Jeanette Potts, manager al unei companii de distribuţie de alimente, a declarat: "Facem toate eforturile pentru a distribui în această zonă alimente şi mâncare cât mai sănătoase. Analizăm fiecare aliment cu aparate speciale pentru a vedea cât de nutritive sunt şi ne asigurăm că doar produsele de cea mai bună calitate ajung în şcoli. Vom cere un feedback anul viitor şi, pe baza lui, vom încerca să ne îmbunătăţim serviciile. Vrem să vedem care sunt produsele care plac cel mai mult elevilor şi să facem şi eventuale schimbări în meniu".


Standarde înalte
La St. Margret însă, mâncatul sănătos nu se opreşte la masa de prânz. Pentru a-i încuraja pe copii să mănânce sănătos mai des, şcoala a creat o competiţie în care pot intra toţi elevii: clasa cu gustările cele mai sănătoase. În fiecare săptămână se face o analiză, iar clasa a căror copii au avut cele mai sănătoase gustări primeşte un mic trofeu în faţa întregii şcoli. Săptămâna trecută, premiul a fost gâştigat de clasa lui Luke Dresser şi Poppy McHale, care şi-au adus de acasă ca gustări banane şi iaurt.

Această iniţiativă a făcut ca şcoala să fie recunoscută la nivel naţional. Ea a fost decernată cu un premiu de autoritatea şcolară britanică: Şcoală Naţională Sănătoasă. Acest premiu nu a făcut decât să ridice standardul şcolii şi să facă toată această schimbare mult mai agreată şi de părinţi şi de copii, care sunt mândri de recunoaştere. Desigur, feţele mulţumite ale elevilor sunt cea mai mare bucurie pentru profesori, care nu-şi mai încap în piele de bucurie când văd cât de implicaţi sunt micuţii.

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de