x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cu sufletul si corpul spre Postul Craciunului

Cu sufletul si corpul spre Postul Craciunului

09 Noi 2004   •   00:00

Cum in fiecare an, in noaptea de 13 spre 14 noiembrie, crestinii sarbatoresc Lasatul Secului pentru Postul Craciunului, si numarul 4 al Jurnalului de Bucatarie a acordat atentie acestui eveniment.

SIMONA LAZAR

Rubricile "Invataturile Matusii", "Ochiul Soacrei", "Calendar gastronomic" sau "Sanatate si frumusete" abordeaza subiectul postului din unghiuri deosebite. Veti gasi acolo sfaturi pentru cina imbelsugata de dinainte de post, dar si pentru saptamanile de post ce vor urma. Si cum mancarea are intotdeauna nevoie de un vin bun alaturi, citind rubrica "Barul Casei" puteti afla cum pot fi asociate bucatele si vinurile. Nu lipsesc "Meniurile cu timbru" - scrisorile primite de la cititorii nostri, precum si "Retetele cu adresa", cu meniuri pentru regimul persoanelor cu diabet.

Un amplu reportaj este dedicat "orasului subteran" de la Cricova, Basarabia, unde sunt depozitate vinuri din care au baut monarhi, conducatori de state si… cosmonauti. Un alt reportaj exploreaza un spatiu mai putin obisnuit, trapeza Manastirii Cernica, unde ceasul mesei nu face decat sa continue, prin discretie, celelalte ceasuri spirituale ale zilei. Rubrica "Cultura si piper" propune o cronica de teatru la spectacolul "Omul cel bun din Saciuan" de Berthold Brecht, jucat pe scena Teatrului din Sfantu Gheorghe, precum si un crochiu pe marginea tabloului "Natura moarta cu pesti" de Ion Pacea. Iar din Cuba, "Gargantua si Pantagruel" va propun o reteta de fasole neagra si alba numita: "Mauri si crestini".

Si de aceasta data suplimentul propune doua vedete. Mai intai, actorul Armand Calota, care ne ofera o savuroasa reteta de "oua la capac cu legume". Cealalta "vedeta" este dovleacul, din miezul caruia se prepara cel mai delicios "dulce" al toamnei: placinta cu dovleac.
VINUL POTRIVIT
Atunci cand te pregatesti de sarbatori, trebuie sa ai la indemana vinul potrivit. Nu-l poti bea oricum, nu-l poti asocia cu orice mancare. De aceea este bine sa stiti la ce se potriveste vinul rosu sau cel alb pentru a spori aroma bucatelor pe care le veti prepara pentru sarbatori.
SIMPLU SI BUN
Armand Calota - un actor caruia bucataritul i-a adus "un strop de intelepciune, de liniste, de masura". Recomanda foarte multora sa intre in bucatarie. Si stiti de ce? Pentru ca atunci gestul devine aproape mecanic, iar mintea isi poate continua drumul ei. Asa ca zic si eu: cum adica, oua la capac? Ei, uite-asa, in pagina 5.

×
Subiecte în articol: gastronomie