x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cucina dell’amore

Cucina dell’amore

de Max Gourmet    |    17 Mai 2006   •   00:00
Cucina dell’amore
CRONICA DE RESTAURANT
O plimbare prin Cismigiul anului 2006, la o ora de varf, ne apropie azi mai mult de viitor decat de trecut. Batranul parc, desenat de arhitectul Karl Meyer, si-a pierdut atractia populara, ajunsa la apogeu in epoca interbelica. Vechiul "Monte Carlo", bombardat in ’44, a fost recladit fara sarm si nu mai e de mult ce-a fost. Au disparut gradina "La Buturuga", vanzatorii ambulanti, lebedele, pelicanii... Pentru multi, Cismigiul a devenit o scurtatura de acasa pana la serviciu si, daca n-ar fi fost duminicile, 1 Mai si serile tropicale de vara, parcul s-ar fi banalizat de mult.

De 1 Mai, deci - chestiune de mentalitate - , tot romanul iese la "doi mici si-o bere" in Cismigiu. Pe micile terase-restaurant, snobismul impune azi etichete de import. La "Debarcader", de exemplu, meniul e o tema didactica pentru afirmarea comuniunii noastre lingvistice cu italienii. "Insalata verde" se traduce - nu-i asa? - salata verde, iar "insalata traditionale" - salata traditionala. "N’est-ce-pas? Ba spa!"

Pe incercate, am comandat un "petto di pollo alla griglia", respectiv piept de pui la gratar. Carnea, prajita in unt, garnisita cu cartofi prajiti si o rosie proaspata frumos feliata, imi amintea de ultima portie asemanatoare mancata intr-o gospodarie din Buzau. Ce putea fi italian in asta? Rozmarinul presarat deasupra? Nu cred, pentru ca nu mai avea aroma. Sau poate asigurarea ca a fost gatita in "cucina dell’amore e della passione", cum scrie pe reclama restaurantului... Oare cum sa explic nebunia asta romaneasca in continut si italieneasca in forma?...

Ma consolez doar cu gandul ca "doi mici si-o bere" vor mai fi, un timp, sectiunea de aur a romanului mediu, pe care, slava Domnului!, nu-l cucereste snobismul ofertei de la "Debarcader"...

NOTELE LUI MAX
Terasa Debarcader
Parcul Cismigiu
  • Mancare *****
  • Servire *****
  • Ambianta *****
  • Pret*****
  • DE GUSTIBUS
    FUNGHI RIPIENI. Adica, pentru intelesul romanului de pretutindeni, ciuperci albe de cultura (champignon), umplute cu branza gorgonzola si apoi gratinate. Pretul este neverosimil de mare pentru cele patru ciupercute zbarcite de caldura cuptorului, oricata noblete le-ar da branza cu iz vest-european. Pret: 12 RON.

    ×