x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Culori dulci din suflet de copil

Culori dulci din suflet de copil

de Mara Raducanu    |    31 Mai 2006   •   00:00
Culori dulci din suflet de copil
ROMANIA CULINARA
Indiferent de varsta, in fiecare dintre noi ramane un suflet de copil. Povesti cu printese si zmei fiorosi, jocuri nevinovate si multe nazbatii. Dar peste toate acestea imaginea primului dascal va dainui intotdeauna. La acest lucru m-am gandit cand, ajungand in satul Calui, l-am intalnit pe domnul invatator Petrisor Ciobanu. Privirea luminoasa, zambetul cald si vorba sfatuitoare m-au dus cu gandul la "dnul Trandafir" al lui Sadoveanu.

"Sunt un aprig luptator pentru pastrarea traditiilor. Imi doresc ca si copiii nostri sa stie ce inseamna portul popular, cantecele populare si toate obiceiurile noastre romanesti", ne-a spus dascalul.

Intram impreuna in Muzeul satului Calui, acolo unde, pe langa obiecte cu valoare artistica, istorica si culturala, pe o masuta de lemn, imi arata, cu mandrie, un cos cu oua incondeiate chiar de elevii sai.

PRIETEN BUN. In timp ce ne povesteste, in jurul invatatorului s-au strans deja cativa copii. Il privesc cu drag si cu emotie. Le-a devenit cel mai bun prieten si sfatuitor. Nu numai ca i-a initiat in ritualul incondeierii oualor, ci, mai mult, si-a format si un grup de 15 invatacei, cu care a participat la numeroase concursuri.

Petrisor Ciobanu, invatatorul care i-a initiat pe copii in tehnica incondeierii oualor

"Avem o tehnica speciala in ceea ce priveste incondeierea. La noi totul se face in mod natural. Extragem vopselele din frunze si din plante. Golim continutul oualor cu o seringa, le dam cu un strat de ceara si apoi le pictam. Fiecare desen contine cate un mesaj. Sunt abordate teme din mitologie (Cararea ratacita, Cocosul), dar si din viata de zi cu zi", ne mai spune interlocutorul nostru. Atat premiul castigat pentru "Continuitatea traditiilor" la Festivalul "Pomul vietii" de la Bals, cat si cel al mesterilor populari, de la Slatina, i-au ambitionat pentru viitor. "Se pare insa ca Dumnezeu a binecuvantat toata activitatea noastra, caci anul acesta Inaltarea se va sarbatori chiar pe data de 1 iunie, adica de Ziua Copilului. Ne vom strange cu totii la biserica si apoi la Monumentul Eroilor din sat. Vom ciocni oua rosii si vom manca pasca. Iar invataceii vor expune ouale pictate de ei", marturiseste dnul Petrisor.

Ceea ce nu stiu elevii este ca de ziua lor, dascalul, ajutat de alte gospodine din Calui, le va pregati o masa plina de bunatati! Asa, ca prin Oltenia! Ca de, vorba proverbului, "dupa fapta vine si rasplata!".

DESERTURI


Inghetata, prajituri cu fructe, turta cu nuca, pandispan, halva, salata de fructe, dulceturi sau compoturi. Iata cu ce deserturi sunt rasfatati copiii din satul Calui. Insa desertul care le merge la suflet este dovleacul copt cu miere de albine, pe care gospodinele din Oltenia il pregatesc ori de cate ori au ocazia.
"Sunt un aprig luptator pentru pastrarea traditiilor. Imi doresc ca si copiii nostri sa stie ce inseamna portul popular, cantecele populare si toate obiceiurile noastre romanesti"
Petrisor Ciobanu
invatator

SALATA DE FRUCTE

  • INGREDIENTE: 3 mere, 3 piersici, 8 nuci maruntite, 3 pere, 50 g stafide, doua banane, doua lingurite cu miere.
  • PREPARARE: Merele, perele si piersicile se curata de cotor si se taie cubulete mici sau se dau pe razatoarea mare. Bananele se curata de coaja si se taie rondele. Totul se amesteca la un loc, impreuna cu mierea. Salata de fructe se poate servi, dupa preferinta, cu fulgi de cereale sau cu topping de caramel.
  • INGHETATA DE VANILIE

  • INGREDIENTE: un litru de lapte, un baton cu vanilie, doua oua, 4 galbenusuri, 200 g smantana proaspata, 200 g zahar, doua linguri cu lapte.
  • PREPARARE: Laptele cu vanilia maruntita se fierbe, dupa care se acopera bine vasul ca sa se aromatizeze bine laptele pana cand se raceste. Se bat ouale cu galbenusurile si zaharul pana se obtinde un amestec omogen, dupa care se toarna laptele racit. Se mai adauga si smantana batuta cu cele doua linguri cu lapte pastrate separat. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava speciala pentru inghetata si se da la congelator. Se serveste cu capsuni sau fragi.
  • ×