x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să alegi cel mai gustos pepene verde

Cum să alegi cel mai gustos pepene verde

de Anastasia Paul    |    17 Apr 2024   •   17:30
Cum să alegi cel mai gustos pepene verde

Alegerile unui pepene verde se fac pe baza caracteristicilor exterioare, cum sunt sunetul, greutatea și proveniența. Pepenele roșu, cu dulceața și prospețimea sa, este unul dintre cele mai iubite fructe ale verii.

Experții în agricultură și nutriție ne arată câteva metode care să ne ajute să alegem cel mai copt și mai aromat pepene roșu.

1. Formă uniformă

Când alegi un pepene roșu fii atent să aibă o formă uniformă și simetrică. Neregularitățile sau diferențele de mărime indică faptul că a crescut în condiții improprii, ceea ce îi afectează gustul și textura.

2. Verifică textura și culoarea

Inspectează-i coaja. Aceasta trebuie să aibă o culoare vibrantă, verde și fermă. Petele sau dungile negre sunt un semnal de alarmă. Evită pepenii roșii care au pete palide ori ușoare deoarece acestea pot indica faptul că sunt prea copți sau alterați.

3. Ascultă sunetul

Una dintre metodele răspândite de testare a pepenelui este ciocnirea ușoară a cojii cu ajutorul degetelor și ascultarea sunetului. Acesta trebuie să fie ca un sunte de tobă, ceea ce indică faptul că este plin de  suc și gata să fie consumat. 

4. Verifică greutatea

Un pepene verde de mari dimensiuni arată că este plin de suc. Fii atent la greutate și compară-l cu alții e mărimi similare. Un pepene mai greu are mai mult suc și mai mult aromă. 

5. Examinează-i fundul

Este important să-i examinezi partea unde a avut legătura cu pământul. Privește de pata galbenă. Un pepene coptare pata crem sau galben-aurie, ceea ce indică faptul că este copt. 

6. Verifică petele de zahăr

Petele de zahăr sau venele de zahăr sunt pitrui maro sau dungi care apar pe suprafața cojii. Aceste pete indică cat de dulce este. Petele mari de zahăr sunt cele care îți arată că este copt. 

7. Greutate

Atunci când îți alegi un pepene ia în considerare spațiul de depozitare de acasă. Alege unul care să corespundă propriilor nevoi, ale familiei și prietenilor.

8. Cumpără de la producători locali, în timpul sezonului

Pepenii autohtoni sunt mai proaspeți și mai aromați decât cei aduși de la distanțe. 

9. Ai încredere în instinctul tău

În cele din urmă, încrede-te în instinctul ău atunci când alegi un pepene. 

Beneficii

Penenele verde conține 92% apă, ceea ce înseamnă că îți oferă multă hidratare. Este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea organismului, imunitatea și asigurarea balaneți electrolitice.

Totodată, pepenele verde conține mai puțin fibre comparativ cu alte fructe și legume. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, previn constipația și susțin bacteriile sănătoase din intestine, potrivit timesoftindia.com.

 

 

 

×
Subiecte în articol: pepene trucuri copt