Este greu sa iti dai seama, daca un produs este proaspat sau nu, mai ales daca este acoperit de un ambalaj opac, care nu lasa sa se intrevada nimic. Asa ca trebuie sa te folosesti de simturile olfactive pentru a depista alimentele nesanatoase.
CRISTINA CATANA
|
SANATOS. Untul proaspat are un aspect galbui |
Daca veti cumpara unt, trebuie sa stiti ca are mirosul si gustul placut, aromat, caracteristic untului proaspat, fara miros si gust strain (medicamente, mucegai, ranced, acru, peste, etc.). Untul trebuie sa fie de culoare alb-galbui pana la galben-pal, uniform in toata masa, cu luciu specific, fara impuritati sau corpuri straine pe suprafata; in sectiune nu trebuie sa prezinte picaturi vizibile de apa sau goluri de aer. Defectele untului pot fi de gust si de miros - amar, metalic, acru, branzos, ranced, sapunos, mucegai, peste, furaje. Mai poate avea deficiente de structura, consistenta si aspect moale, sfaramicios, lipicios, apos si de culoare - marmorat, alb, colorat intens in galben, rosu, etc. Verificati incadrarea produsului in termenul de valabilitate, untul fiind usor perisabil. Untul ranced da gust dezagreabil produselor, chiar daca folositi substante aromatizante.