
Totodată, smochinele sunt pline de nutrienți, având multe beneficii pentru sănătate.
Gemul de smochine poate fi preparat repede și ușor, fără să adaugi zahăr întrucât aceste fructe sunt destul de dulci.
Rețetă de smochine fără zahăr adăugat
Ingrediente:
1 kg smochine coapte;
200 ml apă;
200-250 g îndulcitor natural
sucul de la o lămâie
Mod de preparare:
Spală smochinele și apoi taie-le în jumătăți sau sferturi, în funcție de preferințe.
Pune apă într-o cratiță la foc de intensitate medie. Adaugă smochinele și lasă la fiert, amestecând din când în când, până când smochinele devin moi.
Lasă pe foc până când vei obține consistența dorită. Înlătură spuma care se formează la suprafață. La final, adaugă suc de lămâie și amestecă bine.
Pune apoi gemul de smochine în borcane curate și sterilizate. Închide-le ermetic și lasă-le să se răcească, acoperite cu o pătură.

Efectele smochinelor asupra nivelului de zahăr din sânge
Unele cercetări sugerează că smochinele ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Un studiu din 2019 a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de smochine au un indice glicemic (IG) mai mic decât băuturile fără extract de smochine.
Fructele uscate conțin mai mult zahăr deoarece este eliberată apa din fructe, astfel că pe termen scurt pot provoca o creștere a zahărului din sânge, potrivit spynews.ro.