x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum regândim tradiţia culinară

Cum regândim tradiţia culinară

de Carmen Dragan    |    10 Dec 2009   •   00:00
Cum regândim tradiţia culinară
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Arome rafinate, reţete sofisticate, eleganţă, fast şi gânduri bune... În seara de 1 Decembrie, juriul format din renumiţi oameni ai gastronomiei a decis cine este Bucătarul de Aur al Bucureştiului.

Şase bucătari de aur: David Contant (Crowne Plaza), Kovacs Attila Gellert (Festival 39), Nicolae Lică (J.W. Marriott), Marilena Pârvu, Henrik Sebok (Howard Johnson), Ionuţ Toma (Hotel Intercontinental) s-au întâlnit la finala concursului de gastronomie românească modernă: Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Dar cum regulile jocului trebuie respectate, doar unul a fost alesul: David Contant, executive-chef. Un premiu special a fost oferit somelierului Cătălin Petru Ion, de la Grand Hotel Continental, pentru modul în care a ales băuturile asociate preparatelor servite.

DELICATESE ROMÂNEŞTI
În atmosfera plină de eleganţă şi rafinament a restaurantului Ramada Bucharest Parc, ambasadori, preşedinţi de fundaţii, bucătari renumiţi, manageri de hotel, împreună cu familiile lor, au avut privilegiul de a savura delicatese româneşti preparate de cei mai pricepuţi bucătari de la restaurantele din Bucureşti. Valoarea unui meniu pentru două persoane a fost de 100 euro, iar fondurile strânse au fost donate Spitalului de Copii "Marie S. Curie", pentru susţinerea lucrărilor la Secţia de Chirurgie Cardiovasculară.

Gazda evenimentului a fost cheful Antonio Passarelli, iar atmosfera a fost întreţinută de formaţia Circa 7. "Ideea acestui eveniment este aceea de a redefini tradiţia gastronomică românească. De opt ani de când sunt în România încerc să spun tuturor chefilor că au o bucătărie minunată, dar aceasta trebuie regândită", a spus Antonio Passarelli. Prin talent şi creativitate, bucătarii au dovedit acest lucru din plin.

Invitaţii au fost pe deplin încântaţi şi de aranjamentele de la masă (fiecare din cele şase mese a fost gândită şi ornată de restaurantul de la care a provenit bucătarul ce a pregătit meniul), dar mai ales de preparatele ce le-au fost servite.

PREZENTARE IMPECABILĂ
Executive-cheful David Contant a reuşit să impresioneze juriul, format din personalităţi ale gastronomiei: Cornelia Ghişoi, Maria Ginghina, Martin White, Sergiu Nedelea şi, nu în ultimul rând, Wynand Vogel, preşedintele juriului. Criteriile nu au fost deloc uşor de îndeplinit: mise-en-place şi curăţenie: 10 puncte, pregătirea profesională corectă: 30 de puncte, prezentare: 20 de puncte, gust: 40 de puncte.

S-au apreciat igiena, tehnicile corecte de tăiere, parare, bardare, tranşare, feliere, utilizarea condimentelor specifice, temperatura preparatului, păstrarea gustului nativ al ingredientelor, complementaritatea gustului ingredientelor, textura produselor etc. David Contant a demonstrat că ştie să adapteze bucătăria românească la noile tendinţe în arta culinară. Pe lângă valorosul trofeu, David a obţinut şi premiul cel mare: un cuptor profesional.

Dar nici ceilalţi concurenţi nu au fost mai prejos. Dintre reţetele pregătite de ei amintim de mousse de brânză proaspătă cu verdeţuri (Marilena Pârvu), chifteluţe de icre din peşte capturat în Deltă, servit pe un cruton crocant de păstârnac şi sos picant, ardei gras umplut, ca în Muntenia, cu ciuperci gălbiori (Ion Toma), coaste de viţel afumate cu lemn de măr, cu ciuperci de pădure texturate, gel picant de Cabernet, sos cremos de trufe (Henrik Sebok).

FELII DE POVESTE
David a venit în România din Lyon în anul 2006, renunţând la jobul său din Franţa, un castel din secolul al XVII-lea, pentru că a vrut să trăiască noi provocări. Până atunci a lucrat în restaurante cu până la 3 stele Michelin în Germania, Hong Kong şi în Elveţia. Încă din primul an de activitate în România, David a primit recunoaşterea la nivel naţional, prin acordarea titlului "Best Chef of 2007" acordat de House of Guides.

PREPARATUL PREFERAT
Titlul de "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" este cel mai înalt premiu pe care David l-a dobândit de la sosirea în România. El simte că acest premiu i-a demonstrat profesionalismul organizatorilor români, calitatea excepţională a concursului şi, în special, imparţialitatea juriului. L-am întrebat care este preparatul lui preferat. Astfel am aflat că îi place să gătească peşte şi fructe de mare. El crede că numai un adevărat profesionist poate găti perfect acest preparat, deoarece peştele este foarte pretenţios şi complex şi îşi poate pierde valoarea dacă ingredientele nu sunt proaspete sau dacă se pune prea mult sos.

"SURPRIZA LUI DAVID"
David şi-a propus o schimbare a meniului în restaurantul în care lucrează, încercând astfel să creeze un echilibru perfect între rafinament şi gust. El pregăteşte în fiecare zi câte un preparat nou pe care îl adaugă în meniu. Un alt proiect pe care David l-a implementat deja este "Table du Chef", unde este gazdă. În restaurantul unde lucrează îi surprinde pe invitaţii săi cu unicitatea meniului, pregătit chiar în prezenţa acestora, şi le împărtăşeşte secretele fiecărui preparat.

Le recomandă şi băutura cu care mâncarea se asociaza perfect. În fiecare vineri seară, David ne invită la braseria din restaurantul Crowne Plaza pentru a ne oferi un meniu numit "Surpriza lui David".

 

Meniul lui Contant
Gustare: Patru stiluri de a servi racii de Dunăre (Rusalca Albă - Crama Oprişor)
Fel de bază: viţel în suc propriu de Buzău, preparat în vid, acoperit cu legume curcubeu şi cartofi noi, în suc propriu (Drăgaica Roşie - Crama Oprişor)
Desert: reinventarea sandvişului românesc: căpşuni feliate, pe un pat de jeleu de gutui şi cremă de vanilie, învelite în aluat crocant. Acesta a făcut deliciul juriului.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival