x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum regândim tradiţia culinară

0
Autor: Carmen Dragan 10 Dec 2009 - 00:00
Cum regândim tradiţia culinară Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Arome rafinate, reţete sofisticate, eleganţă, fast şi gânduri bune... În seara de 1 Decembrie, juriul format din renumiţi oameni ai gastronomiei a decis cine este Bucătarul de Aur al Bucureştiului.

Şase bucătari de aur: David Contant (Crowne Plaza), Kovacs Attila Gellert (Festival 39), Nicolae Lică (J.W. Marriott), Marilena Pârvu, Henrik Sebok (Howard Johnson), Ionuţ Toma (Hotel Intercontinental) s-au întâlnit la finala concursului de gastronomie românească modernă: Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Dar cum regulile jocului trebuie respectate, doar unul a fost alesul: David Contant, executive-chef. Un premiu special a fost oferit somelierului Cătălin Petru Ion, de la Grand Hotel Continental, pentru modul în care a ales băuturile asociate preparatelor servite.

DELICATESE ROMÂNEŞTI
În atmosfera plină de eleganţă şi rafinament a restaurantului Ramada Bucharest Parc, ambasadori, preşedinţi de fundaţii, bucătari renumiţi, manageri de hotel, împreună cu familiile lor, au avut privilegiul de a savura delicatese româneşti preparate de cei mai pricepuţi bucătari de la restaurantele din Bucureşti. Valoarea unui meniu pentru două persoane a fost de 100 euro, iar fondurile strânse au fost donate Spitalului de Copii "Marie S. Curie", pentru susţinerea lucrărilor la Secţia de Chirurgie Cardiovasculară.

Gazda evenimentului a fost cheful Antonio Passarelli, iar atmosfera a fost întreţinută de formaţia Circa 7. "Ideea acestui eveniment este aceea de a redefini tradiţia gastronomică românească. De opt ani de când sunt în România încerc să spun tuturor chefilor că au o bucătărie minunată, dar aceasta trebuie regândită", a spus Antonio Passarelli. Prin talent şi creativitate, bucătarii au dovedit acest lucru din plin.

Invitaţii au fost pe deplin încântaţi şi de aranjamentele de la masă (fiecare din cele şase mese a fost gândită şi ornată de restaurantul de la care a provenit bucătarul ce a pregătit meniul), dar mai ales de preparatele ce le-au fost servite.

PREZENTARE IMPECABILĂ
Executive-cheful David Contant a reuşit să impresioneze juriul, format din personalităţi ale gastronomiei: Cornelia Ghişoi, Maria Ginghina, Martin White, Sergiu Nedelea şi, nu în ultimul rând, Wynand Vogel, preşedintele juriului. Criteriile nu au fost deloc uşor de îndeplinit: mise-en-place şi curăţenie: 10 puncte, pregătirea profesională corectă: 30 de puncte, prezentare: 20 de puncte, gust: 40 de puncte.

S-au apreciat igiena, tehnicile corecte de tăiere, parare, bardare, tranşare, feliere, utilizarea condimentelor specifice, temperatura preparatului, păstrarea gustului nativ al ingredientelor, complementaritatea gustului ingredientelor, textura produselor etc. David Contant a demonstrat că ştie să adapteze bucătăria românească la noile tendinţe în arta culinară. Pe lângă valorosul trofeu, David a obţinut şi premiul cel mare: un cuptor profesional.

Dar nici ceilalţi concurenţi nu au fost mai prejos. Dintre reţetele pregătite de ei amintim de mousse de brânză proaspătă cu verdeţuri (Marilena Pârvu), chifteluţe de icre din peşte capturat în Deltă, servit pe un cruton crocant de păstârnac şi sos picant, ardei gras umplut, ca în Muntenia, cu ciuperci gălbiori (Ion Toma), coaste de viţel afumate cu lemn de măr, cu ciuperci de pădure texturate, gel picant de Cabernet, sos cremos de trufe (Henrik Sebok).

FELII DE POVESTE
David a venit în România din Lyon în anul 2006, renunţând la jobul său din Franţa, un castel din secolul al XVII-lea, pentru că a vrut să trăiască noi provocări. Până atunci a lucrat în restaurante cu până la 3 stele Michelin în Germania, Hong Kong şi în Elveţia. Încă din primul an de activitate în România, David a primit recunoaşterea la nivel naţional, prin acordarea titlului "Best Chef of 2007" acordat de House of Guides.

PREPARATUL PREFERAT
Titlul de "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" este cel mai înalt premiu pe care David l-a dobândit de la sosirea în România. El simte că acest premiu i-a demonstrat profesionalismul organizatorilor români, calitatea excepţională a concursului şi, în special, imparţialitatea juriului. L-am întrebat care este preparatul lui preferat. Astfel am aflat că îi place să gătească peşte şi fructe de mare. El crede că numai un adevărat profesionist poate găti perfect acest preparat, deoarece peştele este foarte pretenţios şi complex şi îşi poate pierde valoarea dacă ingredientele nu sunt proaspete sau dacă se pune prea mult sos.

"SURPRIZA LUI DAVID"
David şi-a propus o schimbare a meniului în restaurantul în care lucrează, încercând astfel să creeze un echilibru perfect între rafinament şi gust. El pregăteşte în fiecare zi câte un preparat nou pe care îl adaugă în meniu. Un alt proiect pe care David l-a implementat deja este "Table du Chef", unde este gazdă. În restaurantul unde lucrează îi surprinde pe invitaţii săi cu unicitatea meniului, pregătit chiar în prezenţa acestora, şi le împărtăşeşte secretele fiecărui preparat.

Le recomandă şi băutura cu care mâncarea se asociaza perfect. În fiecare vineri seară, David ne invită la braseria din restaurantul Crowne Plaza pentru a ne oferi un meniu numit "Surpriza lui David".

 

Meniul lui Contant
Gustare: Patru stiluri de a servi racii de Dunăre (Rusalca Albă - Crama Oprişor)
Fel de bază: viţel în suc propriu de Buzău, preparat în vid, acoperit cu legume curcubeu şi cartofi noi, în suc propriu (Drăgaica Roşie - Crama Oprişor)
Desert: reinventarea sandvişului românesc: căpşuni feliate, pe un pat de jeleu de gutui şi cremă de vanilie, învelite în aluat crocant. Acesta a făcut deliciul juriului.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de