x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să păstrezi cartofii proaspeți timp de 6 luni: Soluții eficiente pentru reducerea risipei alimentare

Cum să păstrezi cartofii proaspeți timp de 6 luni: Soluții eficiente pentru reducerea risipei alimentare

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   09:15
Cum să păstrezi cartofii proaspeți timp de 6 luni: Soluții eficiente pentru reducerea risipei alimentare
Sursa foto: Unsplash.com

Depozitarea corectă a cartofilor poate prelungi durata de viață a acestora până la 6 luni, reducând astfel risipa alimentară. Deși tradițional s-a recomandat depozitarea cartofilor în spații întunecoase și bine ventilate, o nouă soluție eficientă a fost descoperită de oamenii de știință.

Recomandări actualizate pentru depozitarea cartofilor

Cercetările recente sugerează că păstrarea cartofilor în frigider poate prelungi de trei ori durata de viață a acestora, comparativ cu depozitarea în boxe, pivnițe sau dulapuri din bucătărie. Această practică ar putea salva anual 100.000 de tone de cartofi, conform Waste & Resources Action Programme.

Anterior, se evita păstrarea cartofilor în frigider din cauza riscului de formare a acrilamidei, o substanță cu potențial toxic ce apare când cartofii sunt prăjiți la temperaturi înalte. Însă, Comitetul pentru Substanțe Chimice și Toxicitate în Alimente, Bunuri de Consum și Mediu Înconjurător (COT) din Marea Britanie a revizuit aceste informații, arătând că nivelul de acrilamidă nu crește semnificativ în aceste condiții.

Sfaturi practice pentru depozitarea cartofilor

Pe lângă depozitarea în frigider, vechile recomandări rămân valabile: cartofii trebuie păstrați în locuri uscate, întunecoase și bine ventilate, folosind recipiente curate din carton sau material textil. Cutiile de plastic nu sunt recomandate.

Dacă observi că unii cartofi încep să se altereze, gătește-i și congelează-i în pungi speciale. Congelați, aceștia pot rezista până la 6 luni.

Inițiative pentru reducerea risipei alimentare

Lanțurile mari de magazine sunt, de asemenea, preocupate de reducerea risipei alimentare, implementând programe noi care elimină mențiunile „a se consuma până la” sau „termen de valabilitate”, lăsând decizia la latitudinea consumatorilor, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: cartofi depozitare