x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să pui murături sănătoase

Cum să pui murături sănătoase

de Magda Bucur    |    18 Oct 2016   •   20:45
Cum să pui murături sănătoase
Sursa foto: Zuberka/Getty Images/iStockphoto

Toamna e momentul cel mai potrivit pentru a pune la murat legumele și fructele care se găsesc din belșug în piețe. Dincolo de plăcerea gustului, murăturile sunt o excelentă sursă de nutrienți, pe timpul iernii, atunci când nu se mai găsesc foarte multe legume proaspete. În plus, dacă sunt puse corect, legumele și fructele murate reprezintă aliatul perfect al organismului pentru perioada rece, oferindu-i probiotice, bacteriile atât de necesare pentru stimularea imunității.

Bacteriile provenite din fermentarea legumelor au un rol deosebit, odată ajunse în stomacul celor care le consumă. Pe de o parte, ele inhibă microflora intestinală dăunătoare, bacteriile rele, astfel că dispar multe dintre afecțiunile asociate cu acestea: constipația, transpirația excesivă sau mirosul neplăcut al gurii. Pe de altă parte, ele activează bacteriile bune, cresc secreția enzimelor digestive, ajutând digestia și stimulând imunitatea, deci rezistența organismului în lupta cu afecțiunile de sezon.

Nu oțet, nu zahăr

Toate aceste beneficii apar numai dacă murăturile sunt puse corect, fără zahăr, oțet sau, și mai rău, conservanți alimentari din comerț. Dacă vrei să ai parte de murături sănătoase există o singură regulă pe care trebuie să o respecți: folosește doar apă și sare. O lingură de sare la un litru de apă este suficientă pentru a asigura fermentarea legumelor, care va da naștere bacteriilor bune, probiotice. Pentru ca murăturile să rămână tari și gustoase poți folosi câțiva conservanți naturali: boabe de piper, boabe de muștar, hrean, ardei iute, mărar uscat, crenguțe de vișin sau frunze de țelină.

×