x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cumpăna gustului

0
22 Aug 2007 - 00:00

Maria Cristea Şoimu, autoarea volumului "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", afirmă că suntem programaţi genetic pentru gustul măncărurilor din ţara noastră

Maria Cristea Şoimu, autoarea volumului "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", afirmă că suntem programaţi genetic pentru gustul măncărurilor din ţara noastră.

Ca şi inaintaşa sa intr-ale cărţilor de bucate, Maria Maurer - cea care publica la jumătatea veacului al XIX-lea prima carte de bucate din Ţara Romănească, autointitulăndu-se "o prietenă a tuturor femeilor celor casnice" - , Maria Cristea Şoimu consideră că prietenia e un ingredient indispensabil in bucătărie. "Eu sunt o prietenă a gospodinelor de orice tip", ne spune. "Sunt o prietenă a elevilor mei, pentru care incheiam intotdeauna ora de literatură cu 5 minute de gastronomie. Le spuneam, la inceputul lecţiei: «Fiţi cuminţi şi receptivi la oră, pentru că la sfărşit am pentru voi o reţetă nemaipomenită!». Pe atunci nu incepusem incă să imi public cărţile de bucate, insă cu aceste reţete, care de cele mai multe ori erau de dulciuri ori alte măncăruri pe placul lor, le stărneam mereu interesul, mai ales că fiecare reţetă avea şi o poveste. Sunt, de asemenea, prietena femeilor de vărsta mea, gospodine care iubesc bucătăria romănească adevărată. Şi sunt prietena tuturor celor care vor să inveţe istorie, literatură, tradiţie şi foarte multe lucruri despre creştinism, pornind de la gastronomie".

Maria Cristea Şoimu este convinsă că, dacă răsfoim o carte de bucate, putem găsi, "citind printre rănduri şi dincolo de reţete", informaţii importante despre "istoria devenirii noastre, a rezistenţei noastre in timp". Fiecare culegere de reţete culinare, spune domnia sa, dă seama despre obiceiurile celor pentru care a fost scrisă sau de la care au fost adunate informaţiile cuprinse in ea, vorbeşte despre educaţia şi cultura oamenilor care trăiesc intr-un anumit timp şi intr-un anumit loc.

"Gustul bucatelor din ţara ta"

Suntem pregătiţi genetic pentru gustul bucatelor din ţara noastră. Avem papilele gustative programate să observăm imediat că o reţetă aparţine naţiei noastre sau nu, e de părere Maria Cristea Şoimu.

"Insă nu cred că suntem in imposibilitatea de a preţui şi bucatele altei naţii. Comanda devenirii noastre se dă creierului pănă la vărsta de doi ani. Ceea ce ne dă mama să măncăm in primii ani, ne va marca pe tot parcursul vieţii noastre".

De aceea, crede interlocutoarea noastră, romănii vor accepta destul de greu o măncare hipercondimentată, aşa cum este cea mexicană. Poate că vom mănca din cănd in cănd şi vom aprecia savoarea acelor bucate, dar nu ne vom schimba tabieturile pentru a mănca numai preparate culinare mexicane.

"Depinde pentru ce fel de gusturi suntem pregătiţi. Noi, romăni, suntem programaţi să acceptăm gusturile mai domoale. Bucătăria romănească ţine cumpăna intre puţin condimentat şi foarte piperat, intre foarte sărat şi nesărat, intre prea dulce şi prea acru. Bucătăria noastră are, in general, reţete care merg pe mijloc, şi asta ne ţine sănătoşi".

"Suntem ceea ce măncăm"

Sau "Spune-mi ce mănănci ca să-ţi spun cine eşti!". Admiratoare a "Fiziologiei gustului" a lui Brillat-Savarin, Maria Cristea Şoimu e de părere că cele mai multe dintre opiniile exprimate de acesta sunt perfect valabile şi azi.

Reţete importate, reţete adaptate

Trăsături naţionale

"Fiecare popor are nişte trăsături tipic naţionale, care pot fi susţinute sau modificate prin alimentaţie. Noi, romănii, suntem nişte oameni de mijloc, nici foarte graşi, dar nici uscăţivi. Asta inseamnă că romănul obişnuit mănăncă destulă ciorbă, ca să nu fie uscăţiv, mănăncă destulă păine, pentru ca măncarea să se filtreze. Păinea acţionează ca un filtru. O să-mi spuneţi că păinea ingraşă, dar o să vă contrazic. O păine pregătită, tradiţional nici nu ingraşă, nici nu tămpeşte. Este, nu-i aşa?, «Păinea noastră cea de toate zilele»."

Totuşi, interlocutoarea noastră, care a fost vreme de căteva decenii foarte apropiată de copii, in calitate de cadru didactic, nu a putut să nu observe că, "de la o vreme, trăsăturile acestea tipic naţionale au inceput să se modifice, din pricina transformărilor care au apărut in alimentaţie. Mai ales copiii, care sunt fascinaţi de măncărurile de tip fast-food, incep să nu mai semene, la trăsăturile de bază, cu părinţii şi bunicii lor". Statisticile din ultimii ani par să susţină teoria sa, deoarece s-a constatat o creştere a numărului de persoane obeze sau cu tendinţă de obezitate, iar procentul cel mai mare este inregistrat in răndul copiilor şi adolescenţilor. "Riscăm să părăsim această «cale de mijloc» care i-a ţinut sănătoşi pe cei dinaintea noastră."

Echilibrul, in alimentaţie, vine din consumarea alimentelor specifice bucătăriei naţionale, pregătite din ingrediente produse "de pămăntul ţării tale".

Imaginaţie in bucătărie

Că roşiile noastre nu au gustul celor din Franţa sau din Germania s-a mai spus. "Poetul Mircea Dinescu spunea chiar că, dacă mănănci o roşie pe intuneric, iţi dai seama dacă e gustoasă sau nu. O roşie din Germania sau Franţa nu ştii dacă este măr sau minge de ping-pong, din pricina ingrăşămintelor şi a altor substanţe folosite in agricultură."

Pe de altă parte, cum "rostul unui om pe pămănt nu se poate implini fără măncare" - cu alte cuvinte: "măncăm ca să trăim" - ideal ar fi să poţi prelucra, in bucătărie, căt mai multe ingrediente "care sunt cultivate natural, pe solul ţării tale".

"Ţările bogate pot importa de oriunde. Poporul acesta nu importă ingrediente. Şi chiar dacă a importat reţete, a luat aminte şi le-a adaptat, le-a transformat, pentru a putea fi gătite cu ingredientele locale. Am importat mult din Orient, acesta fiind mai aproape. Dar folosind alimente obţinute aici şi, mai ales, folosindu-ne de imaginaţia noastră, am reuşit să le facem «ale noastre». Ciulamaua, tocana, musacaua, sarmalele - sigur, le-am luat de la turci. Dar sarmalele, care sunt de peste 300 de ani in bucătăria romănească, le putem considera deja bucate tradiţionale. La turci, totul e mult mai simplu: sarma inseamnă carne tocată invelită in frunze. Or la noi sarmaua are mult mai multe ingrediente, tehnologia de preparare e mai sofisticată şi putem să jurăm că sarmaua noastră e altceva decăt sarmaua turcească."

Gustul vieţii

Ce gust are viaţa pentru Maria Cristea Şoimu? "Este intre picant şi normal. Pentru mine ăsta e gustul vieţii. Imi place să mănănc, să gătesc, să trăiesc. Viaţa mea are gust de măncare foarte bună, de friptură caldă, fierbinte, presărată cu busuioc şi cimbru."

Cărţi de bucate

Judecănd după temele abordate in cărţile de bucate, s-ar putea spune că Maria Cristea Şoimu şi-a propus să cuprindă intr-un singur tot tradiţia şi bogăţia bucătăriei romăneşti. Prima dintre teme, "bucătăria anotimpurilor", este prezentă prin cele două volume publicate: "Bucătăria toamnei" şi "Bucătăria iernii". Primul dintre ele este structurat in trei părţi principale: meniuri pentru fiecare zi, meniuri pentru zile deosebite (post sau sărbători) şi conserve de legume şi fructe. Fiecare meniu in parte cuprinde trei preparate, astfel incăt gospodinele aflate in pană de idei să-şi găsească uşor surse de inspiraţie. Cel de-al doilea volum, "Bucătăria iernii", cuprinde meniuri diverse: de post, specifice sărbătorilor de iarnă, cu peşte şi crustacee, pentru bolnavii de ficat sau de rinichi. Cea de-a doua temă abordată de autoare este cea a "reţetelor bătrăneşti", relevată de cele două volume publicate pănă in prezent: "Conserve din fructe şi legume" şi "Măncare ca la mama acasă"( sunt oferite cititorilor reţete aproape uitate, preparate cu 300 de ani in urmă, dar şi altele intrate deja in "tradiţia culinară" romănească - alivenci, vărzare, balmoş, tocăniţe etc.) "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească" (Editura Paralela 45), ultima apariţie editorială, reia cele două mari teme, imbogăţindu-le cu reţete noi şi sfaturi culinare. (Simona Chiriac)

Clătite picante umplute cu ficat

Ingrediente: 200 g friptură de porc, 200 g ficat de pasăre, două linguri de pătrunjel tocat, un ou, sare, piper măcinat, 6-8 clătite pregătite din: un ou, o cană de făină, o cană de lapte, sare, ulei (unt).

Preparare: Se taie mărunt carnea cu un cuţit şi se amestecă impreună cu ficatul de pasăre fiert dinainte şi tocat. Amestecul se leagă cu un ou crud, se sărează şi se piperează după gust, se colorează cu verdeaţă tocată fin, compoziţie cu care apoi se vor umple clătitele. Dintr-un ou crud, şase linguri de făină cernută proaspăt şi o cană de lapte se fac clătite intr-o tigaie unsă cu ulei, se scot pe o farfurie şi se umplu cu amestecul de carne. Clătitele se rulează şi se pun intr-o formă unsă din belşug cu ulei sau cu unt. Se introduce forma in cuptor, se aprinde focul şi se lasă o jumătate de oră la foc viu. Clătitele se acoperă cu un sos alb picant sau cu sos de roşii. Se scot cănd s-au rumenit puţin şi se servesc fierbinţi, cu un vin roşu.

Salată de castraveţi muraţi cu miere

Ingrediente: 6 castraveciori muraţi, două linguri de miere, două linguri de ulei, piper măcinat, mărar verde tocat.

Preparare: Castraveţii se ţin in apă căteva ore, apoi se curăţă de coajă, se taie felii subţiri şi se pun in straturi in salatieră, cu mărar tocat intre ele. Se stropesc cu ulei, se piperează după gust, apoi se adaugă mierea şi se amestecă uşor cu o furculiţă, de jos in sus. Salata se serveşte in aceeaşi zi cu friptură.

Citeşte mai multe despre:   maria ,   cristea,   bucataria,   romaneasca,   retete,   bucate,   dialoguri culinare,   şoimu

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...
Serviciul de email marketing furnizat de