x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cumpărături inteligente pentru masa de Crăciun

Cumpărături inteligente pentru masa de Crăciun

de Georgiana Ionita    |    23 Dec 2016   •   14:35
Cumpărături inteligente pentru masa de Crăciun
Sursa foto: CentralITAlliance/Getty Images/iStockphoto

Spiritul sărbătorilor ne îndeamnă să fim mai “darnici”, iar asta se reflectă și în ceea ce cumpărăm pentru masa de Crăciun. Mâna largă a românilor au clasat țara noastră pe un loc fruntaș în topul statelor europene care fac risipă de alimente.

 

Potrivit Biroului European de Statistică, românii trimit la gunoi peste 2,5 milioane de tone de alimente bune de consum în fiecare an. Legumele, fructele, peștele şi mezelurile sunt în topul produselor care ajung la gropile de gunoi.

Chef Paul Siserman, expert în cumpărături alimentare prin prisma meseriei de bucătar, spune că ceastă realitate este cauzată și de supermarket-uri.

“Produsele comercializate care se apropie de termenul de expirare, strategiile de marketing care promovează două produse la preţ de unul, cererea romanilor de a achiziţiona produse care să arate bine (în detrimentul produselor autohtone mai puțin arătoase dar mai puțin infestate cu hormoni), practicile agricole proaste, lipsa unei infrastructuri care să ajute transportatorii de produse, precum şi modalităţile necorespunzătoare de stocare, duc la o risipa alimentară, cât și financiară”, explică Chef Siserman.

Înainte de masa de sărbători, specialistul în bucătărie, Chef Paul Siserman atrage atenția că nu trebuie făcute excese alimentare și spune de ce ar trebui să ținem cont atunci când mergem la cumpărături.

Patru sfaturi pentru cumpărături istețe:

1. Înainte să plecați la cumpărături, faceți o listă cu absolut tot ceea ce vă trebuie, apoi faceți inventarul în cămară, în frigider, în congelator, ca să indentificați produsele pe care probabil le aveți deja.

2. Verificați data expirării și încercați să cumpărați produse cu un termen de valabilitate mai mare.

3. Depozitați inteligent: caserolele, borcanele sau cutiile speciale vor păstra mult mai bine mâncarea iar bacteriile vor acționa mai greu. Există și caserole sau aparate cu sisteme de vidare care fac ca alimentele să nu intre în contact cu aerul, astfel putând să se mențină mult mai mult.

4. Reciclați mâncarea: Transformarea resturilor de mâncare în ceva delicios cere timp şi ceva experienţă, dar este o metodă foarte bună de a varia alimentaţia şi de a economisi bani. Mai ales după mesele încărcate de sărbători când rămâne foarte multă mâncare care poate fi reciclată în alte feluri, fără cheltuieli în plus (friptura, legumele, pâinea și chiar și cozonacul pot fi ingredientele perfecte pentru o masă delicioasă).

Casete

La nivel mondial, anual, Hrana aruncată la gunoi ocupă o suprafaţă de 1,4 miliarde hectare, echivalentul teriteriului Chinei, alături de Mongolia şi Kazahstan.

 

Idee

Unul din cinci produse cumpărate ajunge la tomberon direct în ambalaj, nici măcar nu este desfăcut.

 

Citate

Nu este sfârşitul lumii, mănâncați cât aveți nevoie şi cu siguranţă vă veți simţi bine în acelaşi timp. Din punctul meu de vedere, o masa copioasă, fie ea și una de sărbătoare, nu ar trebui să depășească 650gr. Chef Paul Siserman

 

 

×