x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curcanul? O "găină de India". Un "iezuit"

0
29 Dec 2007 - 00:00

Curcanul provine din America de Nord. Botezat, "găină de India" de cuceritorii spanioli, care se credeau in India cănd au descoperit Mexicul, curcanul şi-a făcut apariţia pe o masă franceză abia in 1570, la căsătoria regelui Charles IX.

Curcanul provine din America de Nord. Botezat, "găină de India" de cuceritorii spanioli, care se credeau in India cănd au descoperit Mexicul, curcanul şi-a făcut apariţia pe o masă franceză abia in 1570, la căsătoria regelui Charles IX. In secolul al XVII-lea, in apropierea localităţii Bourges, călugării iezuiţi au infiinţat adevărate ferme de creştere a curcanilor. De aceea, in limbaj familial, şi astăzi se mai obişnuieşte ca atunci cănd un localnic se duce la piaţă să ceară vănzătorului un… "iezuit" (gustoasa pasăre fiind asociată cu călugării care au impus creşterea şi consumarea ei). Brillat-Savarin, care se declara "curcanofil", este insă cel care l-a consacrat in literatura gastronomică.

Curcanul trăieşte şi azi in stare sălbatică in SUA şi in Mexic, dar să nu uităm că a fost domesticit incă din timpurile aztecilor: gătit cu un sos de cacao, el reprezintă măncarea naţională a mexicanilor ("poblano de guajolte"). In SUA, curcanul este preparatul tradiţional de Ziua Recunoştinţei: şi asta pentru că, după sosirea primilor coloni, acesta… i-a salvat de inaniţie. Americanii umplu curcanul cu păine neagră, il prăjesc şi il servesc impreună cu sosul lui şi cu gelatină, adăugănd o garnitură de cartofi şi piure de dovleac. In provincia francofonă Quebec, din Canada, curcanul se serveşte de Revelion, cu o farsă (umplutură) de legume sau pe bază de carne (porc sau carne slabă cu cărnat).

Pui de curcan umplut cu castane

Ingrediente: un curcan de 2-5 kg, un kg de castane comestibile, piper, 100 ml concentrat de supă de pasăre, 80 g de prapur, 80 g slănină tăiată in felii, sare.

Preparare: Se coc castanele timp de 15 minute, la 200 grade, dacă sunt crude, şi 5 minute dacă provin din conservă. Se moaie prapurul in apă rece, apoi se scurge şi se şterge. Se aşază pe el castanele şi se rulează prapurul in forma unui cărnat. Se introduce acest cilindru in interiorul curcanului şi se coase deschiderea. Se impănează cu şuncă, se pudrează cu sare şi piper. Se dă la cuptor şi, cănd e gata, se serveşte cald.

1Se ia un pui de curcan de aproximativ 2-2,5 kilograme. Se curăţă in exterior (eventual, se părleşte) şi in interior, se spală, se scurge şi apoi se usucă cu un prosop de hărtie absorbantă.

2Se pregătesc celelalte ingrediente necesare: castanele comestibile, slănina afumată (care se taie in felii subţiri), condimentele (nu trebuie să lisească sarea şi piperul).

3Castanele se crestează cu un cuţit, după care se pun intr-o tavă şi se dau la cuptor la foc potrivit, unde se lasă pănă cănd se aud pocnind, ceea ce inseamnă că s-au copt.

4Se scot castanele din cuptor, se lasă să se răcorească puţin (nu trebuie să fie reci, pentru că atunci se intăresc) şi se descojesc. Se pot folosi in loc de castane coapte şi castane gata pregătite, din conservă.

5Se umple curcanul cu castanele coapte; acestea pot fi puse fie adunate şi rulate intr-un prapur

şi apoi introduse in curcan, fie puse direct in interiorul acestuia.

6Se sărează şi se piperează curcanul, apoi se infăşoară in feliile de slănină, se pune intr-o tavă şi se dă la cuptor la foc potrivit. Din cănd in cănd se stropeşte cu apă sau cu zeama scursă in tavă. Este gata atunci cănd se rumeneşte frumos. Dacă slănina s-a ars prea tare, se indepărtează inainte de a se servi.

Citeşte mai multe despre:   cănd,   reţeta cu dichis,   curcanul

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de