x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Curcubeu picant

Curcubeu picant

13 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
Mancarurile puternic condimentate au inceput sa castige popularitate in ultimii 20 de ani. Preparatele mexicane, care contin ardei chili, se bucura de mare cerere in intreaga lume.

VERONICA GUZUN

CROMATICA. Ardeii iuti pot fi de diferite culori: verde, rosu, galben sau oranj
Exista o legenda care spune ca intr-una din lupte incasii au creat un perete de fum intre ei si cuceritorii spanioli. Nu era un fum oarecare, ci unul iute, pentru ca incasii au dat foc unei cantitati impresionante de chili. Iritantii naturali din fum au orbit temporar invadatorii. Pe vremuri, piperul chili era deseori ars pentru a indeparta vampirii si fantomele. De asemenea, indienii din Lumea Noua isi puneau ardei ca amulete, pentru a se pazi de spiritele rele. Cam in aceeasi perioada, europenii plateau pentru sase chili cat pentru un cal.

MEXIC. In aceasta tara latino-americana cresc peste 60 de varietati de chili, unii extrem de iuti, altii foarte aromati. De aceea, una dintre discutiile principale ale mexicanilor in timpul mesei este despre cat de aromata sau de picanta a fost mancarea. Una dintre mancarurile traditionale mexicane este "mole poblano", un sos gros si inchis la culoare, care se prepara din chili uscat, alune, seminte, condimente, cacao si alte ingrediente aromate.

Daca ati muscat dintr-un ardei foarte iute, nu va grabiti sa stingeti "focul" cu apa, mult mai eficienta este o lingurita cu zahar sau putina sare cu suc de lamaie verde. Chili isi iau iuteala din uleiurile concentrate in seminte si din fibre. Ele provoaca iritatii si arderi ale pielii. Iata de ce se recomanda sa gatiti mancare mexicana doar cu manusi de plastic sau de cauciuc. Dupa ce ati taiat ardeiul in doua, trebuie sa-l tineti sub jet de apa, pana se curata toate semintele si ii mai trece putin din iuteala.

RECORD. Exista o scala de depistare a nivelului de iuteala a diferitelor tipuri de ardei chili. Aceasta scala este foarte simpla: se calculeaza cata apa si cat zahar sunt necesare pentru a neutraliza gustul picant al piperului. Astfel, cel mai iute din familia ardeilor chili a fost declarat Red Savina Habanero, care apare in cartea recordurilor ca fiind cel mai iute chili din lume. El are culoare rosie si seamana cu ardeiul gras. Chili pot avea diferite colori: verde, rosu, galben sau oranj. Piperul chili se foloseste proaspat sau uscat.

TENDINTE. In prezent, sosurile preparate dupa retete mexicane sunt servite cu piure de cartofi sau cu orez. Este cunoscut faptul ca mancarea picanta accelereaza metabolismul, astfel ca si doamnele care tin la silueta pot servi fara frica o farfurie plina cu spaghete si sos iute mexican.

GUACAMOLE
Ingrediente:
  • doua avocado
  • un chili verde curatat
  • o rosie mare
  • doua linguri de usturoi
  • 3 linguri coriandru
  • 5 picaturi de suc de lamaie
  • sare

    Preparare: Se taie avocado in jumatate, se curata de samburi si de coaja. Miezul se striveste cu furculita. Puneti piureul de avocado intr-un bol si amestecati cu chili taiat marunt si cu usturoiul feliat. Adaugati rosia taiata cuburi si coriandrul. Puneti sucul de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie chili